onsdag 4 augusti 2010

Burka ett minifängelse

Alvarligt talat vad är det dör larv allt det här med burka osv, om det ska vara ok med burka i skolan så skall det i konsekvensens namn även vara ok med keps, halsduk virad kring huvudet, papperspåse med hål för ögonen (frivilligt) osv osv

Varför skall den ena seden eller tron gå före den andra?

Burka må vara ett rätt litet problem då det är ytterst få som springer runt i burka men i en tid av jämställdhet så går det inte annat än att se det hela som ett förtryck.


Man kan inte annat än att undra lite om identifieringsprocessen, vem är det under burkan?

Om man är ett gäng burkor som går i samma årskurs är en vore det inte annat än smart att var och en inriktar sig på ett ämne för att sen skriva allas prov i det ämnet

Men – nä det går ju inte,

alltså burka hör inte hemma i ett modernt samhälle, det finns ju många seder och bruk som har valts bort av under åren dels bekvämlighetsskäl och dels av att vi ser på varandra som mer jämställda och som enskilda individer, idag skulle ingen komma på idén att förslå att det skulle vara valfritt om kvinnor skulle bli myndiga vid 18 eller inte.

Björklunds krav må beröra endast rett fåtal men är en fråga om vårt öppna och jämställda samhälle, att som motståndare till förslaget spela på att SD kan dra växlar på förslaget är att förminska kvinnors rätt till ett eget liv till en fråga om att Björklund är rasist vilket bara är pinsamt. i försöken att vara politiskt korrekta slår en del knut på sig både en och två gångerSvD SvD DN DN DN GP GP GP DAGEN SvD SvD

9 kommentarer:

 1. "...även vara ok med keps, halsduk virad kring huvudet, papperspåse med hål för ögonen (frivilligt) osv osv

  ...men hörrudu, det där du skriver är ju inte förbjudet i lag. Det är ju det som är poängen med kritiken mot Björklunds förslag. Det är därför som förslaget är rasistiskt.

  Nej, Björklund är kanske inte mer rasist än Medelsvensson. Han är bara en sällsynt visionslös bluffliberal som är beredd att spela på det allra sämsta hos väljarna.

  Han gör sina utspel men vet inte vad det är för samhälle han vill ha. Jag menar, ingen vill väl exvis ha oordning i skolan?
  I det perspektivet är han en dålig politisk ledare som saknar egna idéer - han speglar bara människors hastigt framkastade tankar som under fikapausen, och lika lite som fikapaustankar målmedvetet(!) kan utveckla en arbetsplats, ännu mindre kan de utveckla ett land.

  SvaraRadera
 2. Huvudet på spiken, JR. Det främlingsfientliga (obs: inte samma sak som rasistiskt) ligger i att lagstifta specifikt mot vissa kulturella/religiösa grupperingar. Att lagstifta mot specifika muslimska företeelser (som t ex moskéer) medan man tillåter kristna och judiska motsvarigheter (t ex kyrkor och synagogor) är t ex solklar särbehandling, grundad i främlingsfientlighet. Att däremot lagstifta mot alla religiösa byggnader som påverkar stadsbilden eller alla religiösa symboler är det däremot inte. Detsamma gäller att lagstifta specifikt mot burka, medan man inte ser behovet av lagstiftning mot andra företeelser som stör undervisningen betydligt mer.

  SvaraRadera
 3. JR och Peter Pan
  det är inte tillåtet för vem som helst att vistas i en skollokal, om vi tillåter maskerade personer dvs oidentifierade personer att vistas i skolan så måste även acceptera de typer av hel eller delvisa maskering som jag skrev om ovan accepteras, vilket inte görs idag.

  skall vi även då på religiösa grunder acceptera att vissa elever inte behöver deltaga i viss undervisning trots att vi har skolplikt och läroplanen föreskriver vad som skall läras ut. om vi inte godkänner religiösa avsteg från läroplanen så borde även "JR" och "Peter Pan" anse att detta är antingen rasistiskt eller diskriminerande. Men det som är diskriminerande är att vissa förvägras visa sina ansikten eller deltaga i viss undervisning,

  dock är detta ännu så länge ett rätt marginellt problem, men det betyder inte att det är fel att ta ett rätt beslut

  SvaraRadera
 4. För övrigt så sa skolverkets jurister redan 2003 att det är fullt möjligt för varje skola att förbjuda burka etc redan med existerande lagstiftning. det är nämligen inte tillåtet att dölja sin identitet för lärarna

  SvaraRadera
 5. Liberalkonservativ??? En självmotsägelse...

  SvaraRadera
 6. Bäste George
  det är ett vedertaget begrepp

  SvaraRadera
 7. Ok, men jag är en liberal som skyr konservatism som pesten. Nåja, då lärde jag mig något nytt...
  Men att ta dig själv tolkningsrätten att folk som bär ett visst plagg är förtryckta, tycker jag är ganska ologiskt. Burka må förbjudas eller ej, men det är en annan fråga.

  SvaraRadera
 8. George
  visst det finns de som vill göra både det ena och det andra, utan att de anses eller själva anser sig vara förtryckta. Det är möjligt men föga troligt att man väljer burka självmant för att leva ett liv bakom en tyggardin. I Afghanistan ökade användandet av burka enormt efter att talibanerna tog över makten, de krävde att kvinnorna skylde sig totalt och det innebar burka, ingen kan säga annat än att den där står för förtryck och att den är en symbol för makten över kvinnorna.

  SvaraRadera
 9. Du är bra! Kepsförbudet är så dumt skulle du inte kunna få bort det!

  SvaraRadera