tisdag 15 februari 2011

Riksbanken en fara för vårt välstånd

Jag återkommer till att det är fel att använda prisökningarna i bostadsbristens Stockholm som underlag för höjning av Reporäntan, rensat för denna lokala händelse så har vi i Sverige ingen inflation som överstiger Riksbankens räntemål om 2 procentenheter.

Så frågan man måste ställa sig är, varför är Riksbanken med Ingves i spetsen så otroligt sugen på att försämra för vår exportindustri, vilken är grunden för vårt välstånd, och samtidigt fylla på de bonusstinna bankernas kassor, och dessutom minska svenska folkets köpkraft drastiskt.

Det är alvarligt när exportindustrins orderingång minskar till följd av den ökade kronkursen som är en direkt följd av räntehöjningen, speciellt då Sverige är ett av världens mest exportberoende länder, dvs mår exportindustrin dåligt mår vi alla dåligt.

Att räkna in prisökningar på en lokal bostadsmarknad i inflationen är svenska riskbanken ensam om i världen, så det hela verkar bygga på ett feltänkt, dags för riskbankstyrelsen att lyssna på sin mest meriterade medlem och den som har kraftigast invändningar mot dagens räntepolitik, nämligen Lars E O Svensson.

Frågan är till och med denna om riskbanken med sina höjningar endast höjer för att kunna sänka i en framtida kris, de har eventuellt sneglat på japan där räntan fastnat på 0 procent och borde höjts men nu är det för sent, och då är räntevapnet borta för deras del. Oavsett de riskerna så ingår det inte i riskbankens uppdrag att ta den hänsynen, så frågan är om de faktiskt inte går utanför sitt uppdrag.

Inga fler räntehöjningar så länge den verkliga inflationen inte överstiger riskbankens mål

AB DN DN SvD SvD SvD SvD Exp Exp GP HD DPS e24 e24 SvD Exp

9 kommentarer:

  1. Att rika människor i Stockholm tränger sig för i bostadskön och köper bostad för dyra pengar. är bara bra om det stoppas, höj räntan till tio procent så ska ni få se vad de rika gör

    SvaraRadera
  2. Vi måste lita på de som kan det här!

    vem är du att bestämma att Riksbanks styrelsen gör fel.

    om vi inte kan lite på de som är tillsatta för sitt kunnande och sin klokhet, vem ska vi då lita på

    Du har alltså fel i dina spekulationer

    SvaraRadera
  3. Det är på tiden att svenska folket tar ansvar för sin ekonomi. Det går inte att bara låna och tro att allting ordnar sig en dag. Man få inte sträcka sig mer en man når...

    SvaraRadera
  4. Fattar inte människor att dom är grundlurade. Räntan måste höjas förr eller senare och de låga räntan var bara en lockbete. Nu kommer början av 90-talet att upprepas då folk skänker sina bostäder p g av att dom inte kan betala. Tänk er bara scenario då två separerar vilket är vanligt och har köpt hela bostaden på lån och kanske bilen och bohaget, vilket också är vanligt. Hur tror ni det går för dem? Sälj och rädda det som räddas kan och tänk er för nästa gång!

    SvaraRadera
  5. Självklart har räntan varit på historisk låg nivå och snart är vi tillbaka till mer normala nivåer. Det märkliga är att minnet är så kort bland folk. Det kommer mer än att svida för många som både lånat till hus och konsumtion. Regeringen måste givetvis få dåligt betyg för att det låtit det har fortgå så länge. Det finns mer verktyg än ränta och givetvis borde den märkliga avdragsmöjligheten för räntor trappats av med mål att helt försvinna. Men att peta i det skulle göra Svenska folket upprört så uppenbarligen inte taktiskt möjligt. En politikers främsta mål är att sitta kvar över nästa val till varje pris.

    SvaraRadera
  6. Kul med så säkra inlägg, men de missar just en viktig poäng
    varför är det så att räntan måste vara hög?
    på vissa kommentarer här låter det som om den måste vara hög som ett självändamål. Räntan höjd är en avvägning, och jag anser i gott sällskap att det i dagsläget inte finns grund för en hög ränta, tvärtom hotar den vår återhämtning, om ni missat det så är arbetslösheten trots sk tigerekonomi fortfarande hög. och om tillväxten försvåras för vår exportindustri så riskerar arbetslöshet etc att permanentas

    SvaraRadera
  7. Klok analys
    Välkommen tillbaka i bloggandet, alltid kul att lösa vad du skriver även om jag inte alltid håller med om vad du skriver.

    SvaraRadera
  8. Självklart ska inte faktorer som bopriserna i Stockholm, men framförallt inte elbolagens enorma höjningar jämställas med verklig inflation. Folk har inte fått mer i plånboken för att det blev en vargavinter. Ingves verkar väldigt stelbent och förmodligen oskicklig. Minns hur sen han var att sänka räntan under finanskrisen.

    SvaraRadera