torsdag 2 september 2010

Verkligheten kryper närmare

Som den gode Hr motvalls han nu är så följer Ingves och riskbanken sin räntebana, 90 grader mot ECB med flera. Kanske dags att dra sig till minnes de konstiga turerna kring reporäntan hösten 2008, när Ingves höjde när resten av världens centralbanker såg en kris och sänkte, men räntehöken Ingves var som vanligt förblindad av sin räntebana, men sen fick han nästan direkt krypa till korset, trovärdigheten och sturskheten borde fått sig en törn där men icke.

Varför höjer då banken? Jo för att kunna sänka framöver, när en ny konjunktursvacka eller avmattning står för dörren, för inte står vi på en motorväg med ekonomisk tillväxt, snarare en skogsväg där vi kör utan GPS, för även om Sverige just nu ser ut att gå bra så ser inte omvärlden ut att ha samma ljusa framtid som vi kan ana här, och som en av världens mest exportberoende länder så måste omvärlden styra vår ekonomiska världsbild. Man kan då fråga sig om det är riksbankens uppgift att vara räntejojo?? Knappast om man läser riksbankens direktiv.

dock intressant att se att två direktionsmedlemmar reserverade sig mot beslutet och hade avvikande mening om höjningen och även att en hade avvikande mening om räntebanan. verkligheten smyger sig på.

SvD E24 E24 E24 DN SvD SvD Exp GP HD SMP AV SvD DPS DN

4 kommentarer:

 1. Stefan (dock ej Ingves)2 september 2010 10:45

  Man kan verkligen fråga sig om det räcker som anledning att höja räntan, att kunna sänka i framtiden. du har säkert helt rätt i ditt resonemang, för idag ser det rätt mörkt ut internationellt, i vart fall är det inte som svenska riksbanker ser ut att se det klar himmel och full sol

  SvaraRadera
 2. Vad menar du med din rubrik??
  att riksbanken inte står för verkligheten eller tvärtom?

  SvaraRadera
 3. Du kan ju fråga dig varför vi är så extremt exportberoende.. Den inhemska marknaden finns inte eftersom alla lägger sina pengar på bolån.

  SvaraRadera