tisdag 6 april 2010

USA åter i skamvrån

För den som gillar USA är det här så otroligt frustrerande, det ser inte ut att vara någon ände på hur uruselt och galet, och faktiskt för oss alla i förlängning farligt USAs militär kan uppträda


orsakerna till detta går att söka i hur USA fungerar och är uppbygt


Det går inte att komma ifrån ett antal saker, USA rekryterar sina soldater från dels de som behöver få sina studier betalda och de som inte kan få något annat jobb. USA är ett land där befolkning trots att de alltid utmålar sig själva som ett folk av frihetssökande människor är ett folk präglad av en enorm auktoritetstro. Dessutom så besitter medelamerikanen tyvärr inte ens de mest elementära kunskaper om världen utanför USA

Hur ksn man tro att ett okunnigt outbildat auktoritetstroende folk, uppvuxet framför TV spel inte göra fatal misstag, eller faktiskt inte förstår konsekvenserna av sitt eget handlande, faktum är att den film som nu visas där de bla dödar två fotografer från Reuters, visar att de knappt förstår att det är människor de dödar.

Huvuden kommer säkert att rulla, men det är säkert på de som har släppt ut filmen eller någon långt ner i hierarkin, och sen återgår allt till vad det var förut.

Visst kan man vinna kriget men så länge man inte vinner befolkning så har man förlorat, och sådana här händelser gör att vinsten kommer längre och längre bort.

Heart and mind är ett gammalt kloka utryck som har använts om hur man skall vinna hela kriget men i USA har det visst förpassats till arkivet.


DN SDS EXP VG VG POL SvD SvD

10 kommentarer:

 1. Sen tror jag inte att soldater som tyckte synd om personerna de sköt på skulle passa så bra in i Irak. Pressen tycks rikta in sig lite för mycket på det soldaterna säger iställer för den verkliga situationen. Hade vi reagerat bättre om dom sagt "Oh my, I just shot 10 people... I hope they're ok!" ?

  I grund och botten så har Apachepiloterna 2 val. Att skjuta på till synes beväpnade män i ett område där deras egna soldater också finns och kanske träffa civila, eller att strunta i det och kanske se sina kamrater dö istället. Och i krig skjuter man först och frågar sen, om man inte vill dö dvs. Krig är skit, men så är det.

  SvaraRadera
 2. Du glemmer et 3. valg - ikke ta med sine kamerater til krig i et fremmed land.

  SvaraRadera
 3. Ser man på videoen og hører på soldatene som snakker så skjønner jo man at de tror det er opprørere med våpen. Og jeg skal like å se de som sitter å dømmer disse soldatene for måten de snakker på i en reell stridssituasjon, blir kvalm av å høre på sånt bullsshit. At det i ettertid kommer frem at det var fotoutstyr og ikke våpen er jo ikke det samme som at soldatene dreper for morroskyld og for å få 'toppscore i et dataspill'. De gjorde en feil, men det er ikke det samme som at alle amerikanske soldater dreper alt de kommer over av mennesker uten å ta hensyn til om det er militære, opprørere eller sivile. Synes det er rart denne saken får så vanvittig mye oppmerksomhet, det skjer jo mye grusommere handlinger hver dag som blir gjort med overlegg og vitende vilje. Og de som virkelig gjør de grusomme handlingne er vel litt høyrere oppe i systemet enn soldater.

  SvaraRadera
 4. gregor..
  Din kommentar gjør meg bare kvalm.
  Gå og hjem deg i det fjell hulet du falt fra.

  SvaraRadera
 5. I slike tilfeller der det er menneskeliv på spill så kan man ikke "tro" at det er noen med våpen der. Man må vite!! Ikke noen unnskyldninger!!

  SvaraRadera
 6. Gregor
  Står du på lønningslisten til FBI ??
  Du uttaler deg som om du er fullstendig hjernedød.

  SvaraRadera
 7. Gregor,

  "At det i ettertid kommer frem at det var fotoutstyr og ikke våpen er jo ikke det samme som at soldatene dreper for morroskyld"

  Det var nog BÅDE fotoutstyr och vapen i gruppen. Det syns tydligt att minst en bär på något annat än en kamera, något som ser ut som ett automatvapen. Den som kikar fram bakom hörnet ner längs gatan ser också ut att ha ett vapen.

  Det borde väl vara ganska lätt att via förstoringar av filmbilderna se vilka och hur många vapen som kan identifieras. Om de var beväpnade så var ju åtminstone inte den första beskjutningen felaktig.

  SvaraRadera
 8. Ok så om det syns ett vapen på en bild så är det helt ok att skjuta ihjäl en massa civila människor bara för att slå ut ett eventuellt handeldvapen. så vinner man absolut inte befolknings hjärta. tvärtom så skapar man en grogrund för de som vill hämnas osv

  SvaraRadera
 9. Jo, även om de var beväpnade så är beskjutningen felaktig. För tusan, att utländska journalister använder beväpnad eskort är mer regel än undantag och dessutom är min oinsatta gissning att vapeninnehavet var rätt stort i Bagdad vid den tidpunkten.

  Inga vapen riktades mot helikoptern och elden besvarades inte. Lyssnar man på samtalet är det uppenbart att de letade skäl att gå till attack, "come on, all you have to do is pick up a gun" tycker jag är rätt talande för attityden som ledde till det inträffade.

  SvaraRadera
 10. HEART AND MINDS...

  Ju mer krig desto mer pengar i fickorna paa de som tjaenar pengar paa krig:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Military-industrial_complex

  Hur motiverar denna krigsindustri-maffia krig till befolkningen?

  http://www.youtube.com/watch?v=nY2NXPl625A

  http://aktivdemokrati.wordpress.com/2010/04/05/problemet-med-bistand-och-samtida-militar-invasion/

  Om man som militaer ska goera en insats foer fred ska man nog peppra de ansvariga, tror jag. Vad tror du?

  SvaraRadera