tisdag 20 april 2010

Mördare går fria

Frågan om våra poliser, våra åklagare och våra domstolar är kompetenta, blir mycket tydlig om man skall tro de uttalanden som Thomas Quicks advokat Thomas Olsson gjort i och med att han lämnat en ännu en resningsansökan för just Thomas Quick, fler resningsansökningar är visst på gång.

Det går inte annat än att tyda det hela som om att viljan att få någon fälld har totalt överskuggat viljan att få rätt person fälld. Att kunna lägga ett fall till handlingarna ser ut att varit viktigare än att man gjort rätt.

Ett antal frågor som är besvärliga, men icke desto mindre viktiga behöver besvaras, och skulle det visa sig att Thomas Quick är oskyldig så krävs inte bara ett konstaterande att nu är det rätt utan det krävs något mer. Hur skall man då komma tillrätta med den tydliga inkompetens som råden inom rättsväsendet. Hur många andra sitter i fängelse eller är dömda på felaktiga grunder, och som en konsekvens därav, hur många går fria för att utredare m fl inte hade förmåga, inte orkade och/eller ville göra rätt.

SvD DN SDS GP

2 kommentarer:

  1. "skulle det visa sig att Thomas Quick är oskyldig så krävs inte bara ett konstaterande att nu är det rätt utan det krävs något mer. Hur skall man då komma tillrätta med den tydliga inkompetens som råden inom rättsväsendet."

    Nja, rättsväsendet fungerar hyfsat, om man räknar in förfarandet med resningsansökningar. Det som saknas är en undersöka om det finns enskilda personer som gjort sig skyldiga till tjänstefel eller ännu värre; missbruk av sitt ämbete. Får vi en sådan undersökning med möjlig påföljd är i varje fall mitt förtroende återställt.

    Det är annars något vi historiskt har varit dåliga på i Sverige: att utkräva ansvar. Att utkräva ansvar är inte alls destruktivt utan får människor att agera annorlunda i första-läget.

    SvaraRadera
  2. Ja ha. jag trodde kwasten hade dragit till blåkulla på sin kvast med holken med sig bak på kvasten nu i påskas för att för evigt stanna där. Men tydligen inte. Vilka muppar! Den ena blåljuger i det enda fall han vunnit, den andre benbitsprofessorn ser inte skillnad på träaska och benaska. Men bägge dom där stofilerna har ändå lyckats sätta Sture Bergwall i fängelse på livstid.

    SvaraRadera