tisdag 27 januari 2009

Dags skrota statlig försäkringskassa

Dags att läsa rätt – det heter FÖRSÄKRINGSKASSAN

Det är ju så att vi avstår en del a vår lön för att den skall betalas in i ett system som kallas försäkringskassan, så att vi vid sjukdom, barnafödande etc får en inkomst.

Staten har bestämt att detta skall skötas av staten och inte av någon privat aktör. Men politikerna missuppfattar detta hela tiden, de vill att vi skall se det som en ynnest att vi får pengar av staten vid sjukdom etc.
Men det är ju ingen gåva av staten om vi har avstått en del av lönen för detta, avtalet om detta måste ju ha ingåtts varje gång skatt dras från lönen. Det betyder dessutom att staten inte kan hålla på och ändra dess villkor hela tiden, då borde de som betalar in i systemet ha rätt att ompröva sitt intresse om att betala in, och är det dessutom så att försäkringen inte faller ut i tid trots att man uppfyller de kriterier som försäkringen ställer så borde detta vara ett kontraktsbrott av försäkringsutställaren. Ingen privat aktör hade kunnat agera på detta sett utan att en skadeståndsprocess dragits igång.

Så det är dags att privatisera försäkringskassans försäkringar, det ger flera fördelar där de viktigaste borde vara – slut på förseningar – slut på politikers klåfingrighet (ingångna avtal måste hållas) – möjlig premiesänkning.

SvD

2 kommentarer:

 1. Vilken idealist du är. Tror du att en privat aktör skulle bli generösare i sina bedömningar än vad ramarna medger? Med vidare ramar blir per automatik kostnaderna högre, och gissa vem som i slutändan i alla fall får stå för kostnaden?

  Det är lätt att kritisera en verksamhet man inte känner till förutsättningarna för. Svårare är det att komma med realistiskt konstruktiv kritik.

  /Konservativt medkännande skattebetalare

  SvaraRadera
 2. Det är inte fråga om idialism.
  det blir lättare för beställaren att ställa krav, problemet är när staten är beställare och leverantör. Privata aktörer kommer att vilja tjäna så mycket pengar det går på försäkringen, men kravet på dem kommer att bli tydligare och mer känt av användarna, och vem vet vad flera olika aktörer kan göra med pris och utförande i en konkurrens situation. Visst är det en komplex historia med försäkringskassan, men det är också lätt att göra det svårare än vad det är.

  SvaraRadera