lördag 24 januari 2009

Pinsamt uppvaknande

Vadå ny hotbild?

Om vi skall vara helt ärliga så har ingen ny hotbild dykt upp nu på sista tiden, hotbilden är densamma som den varit under läng tid sen har den nu blivit tydligare med ett allt mer självsäkert, aggressivt och nationalistiskt Ryssland. Allt för många har allt för lång tid grundat sin säkerhetspolitiska analys på fromma förhoppningar men framför allt önsketänkande.

Bakgrundet är att ett aggressivt Sovjetunionen gick hädan och i Sverige såg många av anledningar som säkert vore kul att analysera, att ingen hotbild från öst kvarstår - grundat på vadå?

Klart är att det nya Ryssland var svagt ekonomiskt och därför saknande muskler att genomföra större militära operationer, men och det är mycket viktigt, och återigen av någon anledning helt obegripligt att nästan alla politiker och säkerhetsanalytiker helt verkar ha bortsett ifrån, det nya Ryssland styrs av samma personer som vuxit upp i och gjort karriär i ett Sovjetunionen, ett land och en administration som varit fientligt inställt till väst och alltid har haft oss som sina fiender. Vad säger att de ändrade åsikt samma dag som Sovjet föll ihop.

En viktig händelse som borde fått ävan blinda att öppna ögonen är när Tjetener tog teaterpublik som gisslan i Moskva, och inrikestrupperna använde gas som dödade många i gisslan, det visar att inget har ändrats i Ryssland - det viktigaste var inte att rädda gisslan, utan att visa att staten och KGB officeren Putin var stark och agerade, och i enlighet med Sovjetisk tradition så är den enskilda mäniskan utan värde, det är staten som är viktig. Inget har förändrats, Ryssland styrs och agerar som det gjordes under Sovjettiden. Deras analys av världen är den samma som för 20 eller 40 år sedan.

Visst kan detta ändras genom handel, turism, öppna gränser osv, men har vi som ett litet land råd att agera utifrån en önskan om vad som skall komma?


Kontentan är att Sverige har rustat ner sitt försvar utan en korrekt analys av omvärlden, och nu när folkpartisen Björklund vaknar får han utstå spott och spe av de som tydligen i blindo håller fast vid sina tidigare förvirrade analyser. Än värre är att vi har en försvarsminister som verkar på gränsen till korkad
han kan väl inte på något sätt ändå tro att försvaret idag kan göra vad det är avsett att i värsta fall göra, dvs förvara oss.


SvD

2 kommentarer:

  1. det som händer i ryssland i dagsläget påminner mer och mer om 30 talets tyskland lär man sig inget av historien är man dömd att upprepa den det fungerar inte att betala hemförsäkringen den dagen huset brinner dom flesta svenskar betalar sin hemförsäkring men landet dom bor i har ingen, om inget görs nu kommer priset att bli mycket högre längre fram samma grupperingar i ryssland som provoserade fram kriget i georgien har även andra länder i sitt sikte, bland dom finns finland och baltikum men det bryr sig inte nuvarande politiker om dom skulle hellre offra tusentals svenskars liv än att erkänna att dom har fel, politikerna tar sina pengar och smiter den dagen det smäller medan folket stannar kvar försvarar och dör för sitt land

    SvaraRadera
  2. Visst är stämningarna liknande men, annrs så ser mycket helt annorlunda, Tyskland var pga freden 1918 ett utfattigt land där folk svalt ihjäl, Ryssland har starkare finanser mycket pga deras gasexport, men viktigt är ju bristen på demokratiska traditioner och kunskap hur man beter sig i ett spdant system både hos makthavare och befolkning

    SvaraRadera