fredag 15 januari 2010

Gratispiraternas julafton är nu

För tusan borde inte allt vara gratis, mat, kultur, bostäder, resor etc, ja visst låter det bra, som en framtidsversion från Piratpartiet.

Men det har inget med verkligheten att göra, förespråkarna för rätten att ladda ner och upp vad man vill osv, lever i nått annat universum där konsekvenserna av ens handlande inte spelar någon roll.

Enligt den undersökning som gjorts i USA och som New Yourk Times skriver om idag så framkommer att det som laddats ned mest är böcker som oftast är förknippade med ny kunskap dvs många gånger läroböcker, risken är minst sagt överhängande att den ökande nedladdningen av läroböcker kommer att utarma framtida läroboksproduktion.

Sen är sättet att räkna uteblivna försäljningar av böcker med att varje nedladdning är en utebliven försäljning inte korrekt, när det gäller böcker så är det sannolikt så att är fler missade försäljningstillfällen jämfört med nedladdad musik, men trots allt det går inte att räkna en mot en.

Det största problemet med den ohämmade nedladdningen och bristen på att förstå dess konsekvenser är att vi kommer att få ett mer övervakat mindre fritt Internet.

Att nu skivförsäljningen ökat för första gången sedan år 2000, är inte ett dugg konstigt, det infördes en ny lag förra året som förbjöd illegal nedladdning, så inte är det speciellt förvånande, sen har Spotify gjort sitt för att nedladdningens enkelhet till och med slås. Men ju längre tid det går och ju ofarligare det trots allt ser ut att vara att ladda ner så kommer säkert trenden inte hålla i sig, men vem vet


SvD DN SvD DN SDS DPS

31 kommentarer:

  1. Ja! Och ingen kommer någonsin att köpa musik om radion nu ska spela den gratis.

    Det visade sig att det blev precis tvärtom.


    När jag erinrade mig hur jag kom i kontakt med den musik som jag har inhandlat (i reda pengar) de senaste tre åren så visade det sig att mer än 60% var sådan musik som jag tidigare laddat ned olagligt efter tips av vänner.

    Varför köpte man musiken? För att bra musik betalar man gärna för. Likt förbannat kommer musikindustrin att räkna de nedladdade albumen som en förlorad inkomst motsvarande kostnaden på albumet.

    Näe, så Per Gessle, Bono och vem mer på ålderdomshemmet som inte orkar titta ut och se hur världen fungerar idag kan ta sig i arslet. Tack och lov rullar tekniken framåt även om det står tröga (och mäktiga) bakåtsträvare i vägen.

    Är det boken ni ska skydda härnäst? Se bara till att låsa in dem effektivt bakom dyra biblioteksdörrar bara. För gratis kultur som når och läses av folk utan att generera den orealistiska vinst som beräknats på fantasisiffror kan ju inte vara rätt?

    SvaraRadera
  2. "För tusan borde inte allt vara gratis, mat, kultur, bostäder, resor etc, ja visst låter det bra, som en framtidsversion från Piratpartiet."

    Ta och läs deras partiprogram, det ligger på nätet: http://www.piratpartiet.se/
    så att dina bloggpostningar kanske ser lite intelligentare än dom gör för tillfället.

    SvaraRadera
  3. Dom flesta tycker nog att Bibliotek är bra.
    Det är bra att folk kan gå och låna böcker och läsa dem utan att betala. Så långt är nog alla med. Men när något laddar hem en bok och kanske tom läser den, då har något stulit den.
    Bara och hytta med näven och skrika fula ord till dom oetiska kräken.

    SvaraRadera
  4. Återigen så är det så att Internet ger oss otroliga möjligheter men det betyder också att ett större ansvar faller på den enskilde att agera etiskt, har man svårt att förstå det så tillhör man bara de som ger oss ett mindre fritt Internet med färre möjligheter än om de sk skurkarna var färre

    SvaraRadera
  5. Mr Opinion:
    Så att du menar att det är internet användarnas fel att det stiftas repressiva lagar som endast gäller på internet?

    SvaraRadera
  6. Och om alla gav tusan i att köpa och sälja begagnade bilar så skulle bilindustrin blomstra. Men alla dessa tjuvar som stjäl inkomster från SAAB och Volvo genom att sälja sin bil istället för att skrota den borde buras in.

    Den som väljer att sätta sin tilltro till OBEROENDE undersökningar och sunt förnuft istället för en bransch som vill förvandla internet till kbaeltv för datorer inser rätt snabbt att nedladdning är positivt för alla parter. Den enskilt största anledningen till nedgången i skivförsäljning är skivbolagens beteende gentemot sina bästa kunder.
    Att bita den hand som föder en är aldrig en bra ide vare sig man är en jycke eller skivbolagsdirektör.

    SvaraRadera
  7. är du helt korkad
    att sälja begagnade saker har inget med att ladda ner saker från internet som man inte betalar för

    så om skivbolagen varit snälla mot sina bästa kunder så skulle försäljningen blomstra?
    nedladdning utan att betala för sig är väl knappast positivt för någon utom för den som ser detta som en marknadsföringskanal för andra sätt att tjäna pengar på.

    SvaraRadera
  8. att användandet av Internet skapar lagar och övervakning då det används för att komma över upphovsrättsskyddat material är ingen tvekan om

    SvaraRadera
  9. piratpartiet har inte uppfunnit internet. Har det blivit fler illegala nedladdningar pga piratpartiet?

    SvaraRadera
  10. men bäste Ulf
    möjligt, men det är inte poängen
    PP anser förenklat att Internet är en fredad plats och då man försvarar nedladdning så visst kan man i viss mån ha bidragit till nedladdning

    SvaraRadera
  11. Bibliotek betalar för att få låna ut böcker till författarna beroende på lånevolym. Vill man upptäcka musik och provlyssna för att sen köpa räcker spotify och gott och väl. För det är väl inget fel på streaming ? När det gäller böcker är det viktigt att författarna får betalt annars riskerar vi att universitet med flera skolor får lägga ner pga att eleverna tankar ner kurslitteratur gratis. Med Gratis kulturen pp får vi ett samhälle i anarki och det inkluderar även ljuskygg verksamhet på internet (dolt ip nummer). Arbetslöshetn ökar...

    SvaraRadera
  12. Tack för detta inlägg med god insikt i saken till skillnad från de flesta andra (tyvärr)

    SvaraRadera
  13. Kan bara tala för mig själv, men mitt nedladdande har aldrig påverkat min konsumtion av kultur. Har aldrig varit en storköpare och kommer aldrig att bli en storköpare av film eller musik. Men kan min neddladning på något sätt bidra till att Per Gessle, Thåström eller Jill Johnsson inte längre kan producera musik så har gjort vad jag kunnt för våra barn.

    SvaraRadera
  14. Just nu kan det ju ses som "stöld" att folk laddar hem musik, film, böcker mm från nätet, så just nu är det ett problem. Något måste alltså förändras, men vad?

    På lång sikt ser jag oerhörda vinster med att låta information/kultur vara fritt på nätet - det är liksom dess natur. Att inte dela med sej av information/kultur är som att behålla en hemlis - det funkar bara om man är ensam om att veta om den. Frågan som måste lösas är hur kreatörerna ska få betalt, för det ska dom självfallet ha.

    Och det där med bibliotek - nu kan man låna en bok och läsa den gratis. Och nej, ingen ersättning för det utgår till icke-svenska författare. Om den boken lånas digitalt, måste jag i så fall lämna igen den? Ska vi lämna bilbioteken att självdö, hänvisade till enbart fysisk media? Det tycker inte jag.

    Alltihop det här kommer att lösa sej på bästa sätt, det tror jag. Just nu är problemet dock att hela debatten är alldeles för polariserad - det måste komma in fler nyanser. Det är inte svart eller vitt. Just nu har dock bara den ena sidan representation i de beslutande kamrarna, den sidan med pengar.

    Därför röstar jag Pirat 2010. Och självklart ska upphovsmännen ersättas för sina alster, även i framtiden!

    SvaraRadera
  15. Det är inte okej att upphovsmannen inte får någon ersättning.

    Men upphovsrätten som den är idag är inte heller okej eftersom den inte uppmuntrar till konkurrens och utveckling i distributionsledet.

    Upphovsrätten måste förändras. 5 års skydd och icke-diskriminerande licensiering (som på patent) är bra medicin till att börja med.

    Det är i vilket fall helt förkastligt att försöka fixa en omodern upphovsrätt genom att avskaffa privatlivet.

    SvaraRadera
  16. Det känns som det är hopplöst att upprepa sig för människor som uppenbarligen köper en version av en fråga och sedan slänger på skygglapparna och vägrar ta in ny information men... det är sedan länge konstaterat att försäljning av musik och film ökat pga nedladdning, och ""pirater" är individer som lägger mest pengar på kultur.
    Men låt oss glömma det och istället stifta drakoniska lagar och ruinera småbarnsföräldrar.

    Ta några minuter och läs:
    http://labs.timesonline.co.uk/blog/2009/11/12/do-music-artists-do-better-in-a-world-with-illegal-file-sharing/

    Sedan ett exempel på dubbelmoralen i musikindustrin:
    http://www.thestar.com/business/article/735096--geist-record-industry-faces-liability-over-infringement

    SvaraRadera
  17. så de minskade inkomsterna för filmindustrin per anställd och inflationsjusterat är bara nys tydligen,

    konstiga påståenden om att sk pirater är våra största köpare av kultur är lika korkat påstående som att jorden är platt

    SvaraRadera
  18. Jag tror inte att man kan behandla musik likadant som böcker, film eller mjukvara. Alla de kategorierna har olika förutsättningar. Film är tokdyrt att producera, musik är superbilligt.

    SvaraRadera
  19. Mr Opinion.

    I så fall är jorden platt.

    Påståendet innebär bara att storkonsumenter av kultur också använder sig av kanalen fildelning.

    För övrigt är det ganska naturligt att var aktör inom nöjesbranschen får mindre pengar när antalet aktörer som ska dela på konsumenternas pengar ökar.

    SvaraRadera
  20. "När det gäller böcker är det viktigt att författarna får betalt annars riskerar vi att universitet med flera skolor får lägga ner pga att eleverna tankar ner kurslitteratur gratis"

    Du menar istället för att de som traditionellt är kopierar eller lånar av varandra?

    Studenter har sällan råd att köpa all sin kurslitteratur. Var ska pengarna komma ifrån att alla ska köpa varsitt original?

    När jag studerade så var det en kombination av att köpa (de böcker som man verkligen behövde anteckna i), låna (de böcker som andra inte använde just då), köpa begagnat (av äldre studenter), ladda ner (böcker som man inte behövde ha med sig eller skriva ut) eller kopiera (när en kursbok ingick i en kurs trots att bara något kapitel eller två var relevant).

    SvaraRadera
  21. För alla som missat poängen

    Internet underlättar möjlighet till olaglig kopiering, och gör i sig att det inte känns som om man tar något från någon annan. det har jag absolut inga problem med att förstå.
    Problemet är när de som sen kallar sig tänkande och intelligenta, varken förstå eller orkar tänka längre än den egna plånboken, det krävs att man tänker på konsekvenserna av sitt eget handlande.

    att som Ravenna säger, studenter har ont om pengar, är i sig ingen ursäkt, däremot håller jag med om att det är ett problem, och det är något statsmakterna bör lösa, då utbildning gagnar hela landet,

    SvaraRadera
  22. Trist att du inte är så påläst. Lagen förra året (IPRED) innebar inte att det blev olagligt att fildela - det var det redan tidigare. Det nya var att det för första gången i Sveriges historia blev tillåtet för privata bolag att agera polis.

    Kultur kommer bli gratis i framtiden. Det som kommer kosta är tjänsten att skapa kultur. För det har blivit en tjänst. Betalar man pengar för en kopia blir man helt enkelt lurad på pengar. :)

    / gastlind

    SvaraRadera
  23. herre gud
    vilken pettemeter
    visst det har varit ett brott att kopiera och distribuera upphovsskyddat material, men sanktionsmöjligheterna har varit få och intresset för att följa upp har varit låg av polis och åklagare, nu när må vara konstigt intressegrupper och företag gavs möjlighet att följa upp ändrades detta

    sen har du helt fel, kultur kommer inte att bli gratis,med ditt sätt att se det så kommer vår kultur helt att urvattnas och nyproduktionen kommer att hamna på ett minimum

    SvaraRadera
  24. Det är väl inte så konstigt att intresset för att sätta dit tusentals människor för fidelning är lågt bland polis och åklagare. De är ju bra att de prioriterar riktig brottslighet. Majoriteten av polis/åklagare tycker naturligtvis att fildelning för privat bruk ska vara tillåtet, som resten av Sveriges befolkning tycker. För min det så vill jag att skivbolag som är medlemmar i IFPI ska gå i konkurs. De förpestar samhället i sin iver att blockera Internet

    SvaraRadera
  25. jajaj
    har sina åsikter du
    men problemet är att du är långt från verkligheten min vän

    SvaraRadera
  26. Mjukvara och media (musik, film, program, spel m.m.) bygger bara värde för fysiska produkter, tjänster eller upplevelser. Värdet för informationen i sig (låten, filmen.. whatever) följer marknadsekonomins grunder så som allt annat, tillgång och efterfrågan. Näst intill oändlig tillgång ger ett lågt värde. Således gäller det att paketera det på ett bra sätt för att kunna skapa värde åt något som man kan ta betalt för. Ju förr man inser det desto mer kan man att tjäna på det.

    ...När vi pratar om konsekvenser av handlande så gillar jag att konsumerande av gratis musik, film och lite annat smått och gott gjort att intäkter för musikbranschen ökat, och dessutom där den bör öka, hos musikerna. Biobesöken har dessutom ökat markant samtidigt som man kunnat ladda ner gratis.

    Ett mer begränsat internet skapas inte av att privatpersoner laddar ner film och musik utan av demokratifiender och bör således inte härledas till piratpartiet, right?

    SvaraRadera
  27. För fan, musik är bara nöje, tänk på de som tillverkar mjukvara till datorer t.ex. Microsoft, Apple, Adobe med flera. De har ett jättehot mot sig som kallas för "Open Source".

    I sann kapitalistisk anda så bör vi förbjuda skapandet av något som kan användas utan att någon behöver betala. Hur ska det annars gå för de som vill tjäna pengar på det?
    Vi förbjöd fildelning för icke-kommerisellt bruk så varför inte förbjuda gratis mjukvara med?

    Utöver det så borde vi införa en ny lyssnarskatt som är obligatorisk iom att på många ställen så kan man höra musik utan att ha betalat för den. Vanliga platser är t.ex. badstränder, fester, bilkön med mera. Att folk kan gå förbi och tjuvlyssna är banne mig skamligt!

    Och på tal om konst... Tänk på artisterna som målar väggarna nere i tunnelbanan. Folk kollar på deras verk dagligen men får de ett enda öre för det? Nej, det får dom inte!
    Borde vara inträdesavgift om man vill gå ner dit och njuta av sån konst iom att skaparna lagt ner både tid och pengar på arbetet.

    Sen får vi inte glömma de ondskefulla piraterna som länkar till sånt de inte äger på nätet som hockeymarodören som länkade till en oskyddad sida i sin blogg. Hur kunde han!?
    Canal+ tappade massa ljuvliga slantar på det som de kunde investerat i finfina säkerhetslösningar från något vettigt företag som Nokia eller Siemens, båda väldigt uppskattade i framstående länder som Kina och Iran för deras hjälp med att filtrera bort kriminella sidor från internet.

    SvaraRadera
  28. Kalle gör en film, den säljer jättebra och han blir rik.
    Kalle gör en till film men det gör även Kajsa, båda är jättebra men Kalle får nu in mindre pengar än för den förra. Ser sig omkring efter vad som gick fel. Hör talas om fildelning där miljarder filer kopieras årligen. Får en misstanke.

    Kalle, Kajsa, Alexander, Knattarna och Farbror Joakim gör varsin film, alla riktigt bra. Kalle märker att han tjänar mindre än någonsin och undrar vad som är fel. Fildelning och andra sidan har ökat ENORMT.
    Arg som bara Kalle kan bli så går han till Borgmästaren och klagar.

    Nu till min fråga...

    Hur kommer det sig att Kalle tjänar mindre nu än vad han gjorde förr?

    SvaraRadera
  29. Bilderna du använde utan tillstånd på din blogg, är det något du tänkte betala för? Sist jag läste den ene fotografens blogg väntade han fortfarande på svar.

    Eller är det bara andra som är tjuvar, inte du? Moralen gäller bara alla andra, som vanligt.

    SvaraRadera
  30. "det infördes en ny lag förra året som förbjöd illegal nedladdning"
    Så innan förra året var ILLEGAL nedladdning lagligt?

    SvaraRadera
  31. Att skivförsäljningen ökar beror inte på IPRED, istället beror det på att man sänkte priserna i och med IPRED samt att nedgången på marknaden gjorde så att många var tvungna att sänka priserna för att locka kunder. Själv köpte jag tre skivor innan julen, dessa kostade tillsammans 100 Skr eller rättare sagt 99 Skr.

    Sedan är det lite fel att räkna på det sätt som medieindustrin gör, för marknaden går upp och ner och ibland går det så illa att även biltillverkare kan gå i konkurs. Att medieindustrin alltid skall kunna öka sin försäljning och vinst utifrån föregående år är en omöjlighet.

    Så att de nu går lika bra som det gjorde 2000 betyder inte per automatik att fildelningen har minskat och vi vet att skivförsäljningen i framtiden kommer att minska tack vare att man nu inte köper musik på CS-skivor.

    SvaraRadera