fredag 22 januari 2010

Ta ner läkarkåren på jorden

Nu händer det igen, läkare gör fel och patient dör, denna gång ett barn.

Läkarna ser sig själva många gånger som gudar, de får inte ifrågasättas, och det är enorm prestige att vara läkare. En läkare gör ju inte fel, och om de gör fel, så framhåller en totalt enig läkarkår att dels så är det svåra frågor de jobbar med, det gäller ju liv och död ibland, och dels är de också bara människor. Men det sista gäller bara om de gör fel, annars är det en grupp människor som står över oss andra, några som ej kan ifrågasättas, dags att läkarkåren inser att de som vi övriga är dödliga och kan göra fel, som vi andra så får de ta konsekvenserna av detta. Det är även dags för kåren att hantera den enorma prestigen som finns hos många läkare och inse att det är ett problem.

Svårigheten för många läkare att erkänna att de inte vet när en patient kommer med ett problem skapar ett helt oacceptabelt lidande och frågan är om den prestigen är något som ligger bakom många av de fel som begås, om läkaren istället säger som det är att den inte vet utan ger en remiss till specialist så lär hela samhället tjäna på detta. Men som sagt var då är det dags att kliva ner från de höga hästarna.

Det måste bli ett slut på den attityd som många läkare har, de är inga ofelbara gudar, utan de arbetar i ett service yrke, och skall betjäna sina kunder dvs patienterna på bästa sätt, och det kan innebära att de blir tvungna att skicka patienten vidare för att de själva inte kan eller vet hur patienten/kunden skall bli frisk, punkt slut

SvD SvD SvD SvD

25 kommentarer:

 1. Dina tankar är så långt från verkligheten man kan komma

  SvaraRadera
 2. Jag håller helt med dig. Min hustru har inventerat hela Sveriges bestånd av endokrinologer och ett gäng i USA. Det finns inte en enda som har lyssnat på henne som patient utan SAMTLIGA har tyckt att "jaja, värdena ser ju bra ut, det är nog bara klimakteriet. Seså lilla gumman."

  Att barn dör på grund av ointresse hos läkare är helt oacceptablet. Ibland önskar jag att vi hade det amerikanska systemet för läkaransvar där man som patient kan stämma arslet av läkare som inte sköter sig. (Sjukvårdsförsäkringarna som kontrolleras av försäkringsbolag är jag inte så vild på, däremot).

  Jag har umgåtts privat med ett anta läkare och läkarkandidater och slås av hur tidigt dom uppfattar sig själva som förmer och experter på i princip alla områden. Det måste vara nåt allvarligt fel med ett system som fostrar läkare att bli arroganta besserwissrar.

  Ta ner dom på jorden!

  //Tobbe B

  SvaraRadera
 3. Tobbe
  håller med om att system med större ansvar är viktigt, och med sanktionsmöjligheter

  de övriga anonyma kan nog ta sig en funderare över hur verkligheten ser ut, att man blir så upprörd att man kallar någon idiot beror nog på att man känner sig träffad

  vill även påpeka att jag träffat på väldigt bra läkare i mina dar men tyvärr även den typ jag skriver om, och då ofta på vårdcentraler etc,

  SvaraRadera
 4. Det hade varit intressant att veta vilka yrken ni har som kommenterar.

  Vården är ett lite speciellt yrke på så sätt att folk har så stora intressen i det jämfört med till exempel en programmerare. Den mänskliga faktorn finns inom alla områden- även programmerare gör fel- men du bryr dig mindre om din mobiltelefon är lite buggig jämfört med om din dotter får en överdos natrium. Följaktligen har varenda kotte en åsikt om hur vården egentligen bör skötas.

  Frågan om ansvar ställs på sin spets när man med resten av samhällets brottssyn anklagar sjuksköterskor eller läkare för dråp- något som blir lite ohållbart eftersom även duktiga sköterskor då någon gång under sina liv kommer att bli dömda för misshandel eller dråp och inspärrade. Samma "duktiga" läkare som Mr Opinion träffat har med all sannolikhet gjort saker de i så fall bör sitta i fängelse för. Tror ni att undersköterskor ställer upp på de premisserna för 14k i månaden? Tror ni att läkarna, som annars skulle välja prestigejobb någon annanstans, gör det för 40k (ingångslön med samma ansvar 22)? Man måste komma ihåg att ingen i vården vill felbehandla någon.

  Ert förslag att lösa problemet är intuivt men inte smart- felbehandlingarna minskar inte med ett straffsystem, däremot ökar överbehandlingar. Bättre att jobba för en arbetsplats där man vågar erkänna fel och där man då kan jobba för att förhindra nästa.

  Det ursäktar förstås inte läkare som beter sig illa åt - och gör inget för att mildra de tragedier som tidningarna reagerat på.

  SvaraRadera
 5. Tobbe: Om du förespråkar ett system som i USA kanske du även anser att man bör se över läkarlönerna i Sverige då man där tjänar ett antal miljoner per år i USA och inte har Sveriges marginalstraffskattesystem. Sen om ingen i Sverige eller USA hittar något så kanske det inte är något fel på din hustru? Eller kanske det är så avancerat att inte forskningen har kunnat knäcka nöten ännu...

  Jag tror inte problemet att läkarna tror de är gudar utan att vi tror de är gudar...om vi accepterar att de är människor så måste vi acceptera att de begår fel precis som jag gör i mitt arbete ibland. Lyckligtvis har inte mina "fel" så allvarliga konsekvenser som till exempel barnläkare. När du spyr galla för att de inte är "gudar" måste du även acceptera deras misstag.

  SvaraRadera
 6. Mycket bra inlägg Erik!

  SvaraRadera
 7. Dessvärre så söker sig ofta fel personer till yrket läkare just bara för att det är ett jobb som har massor av prestige. För dessa är inte prio-1 att hjälpa andra människor utan snarare att odla sin egen image. Och då blir det ju inte bra. Ni som inte fattar att det är så det ligger till, bör nog "nypa" er i armen rejält nu. Det är hög tid att ni vaknar ur er dröm.

  SvaraRadera
 8. Alltför många här och i min egen blogg tycks tro att det är ett giltigt argument att hävda att andra inte har rätt kunskaper om vården, inte tillräcklig erfarenhet etc. ALLA sådana argument är och förblir Ad Hominem vilket av de fyra typerna av Ad Hominem som gäller varierar. Trodde personligen att alla som skrívit vetenskapliga arbeten visste att man inte får använda ad hominem som argument.
  Mer info på: Ad Hominem-argument, wikipedia val av källa pga lättläst text.
  De som vill läsa mera hänvisas till böcker om vetenskapsteori på libris.se

  SvaraRadera
 9. Jag är läkare och gör aldrig några fel och alla patienter tycker om mig. Jag är alltid tolerant, har inga fördomar och tycker om alla patienter lika mycket. Jag är kompentent, bemästrar allt och vill alla väl. Jag är Gud.

  SvaraRadera
 10. det är inte ad hominem att påpeka att någon inte har kunskap om personen ifråga tycker en massa utan verklig substans och inte verkar inse sin egen okunskap. Det bör du som är så vetenskapligt lagd förstå...ad hominem nu igen ;)

  SvaraRadera
 11. moget blogginlägg :) Du har inte så bra koll va?
  Det här tugget har varit igång i typ 30 år men aldrig med så krånglig meningsbygnad som i ditt andra stycke. Alltså bloggare, dom tror att dom står över alla andra människor. Det måste bli ett slut på deras attityd.

  SvaraRadera
 12. en Gammal sanning är ändå en sanning

  SvaraRadera
 13. Som patient ska man inte alltid gå in med inställningen "läkaren fixar allt" och när de inte gör det så är det åt helvete med svensk sjukvård.

  SvaraRadera
 14. helt rätt, men det är ju det som är problemet, läkarkåren utger sig för att kunna fixa allt och att vara allvetare.
  och alla vågar faktiskt inte ifrågasätta vad en läkare säger

  SvaraRadera
 15. Det är möjligt att bloggen spårar ur lite här, men det finns faktiskt ett problem i hur läkarkåren uppfattar sig själva, som inverkar negativt på patientsäkerheten.

  Problemet är att det finns en motsättning mellan läkarens autonomi, kontroll och patientsäkerhet. För att höja säkerheten så måste autonomin inskränkas och kontrollen ökas, vilket läkarkåren och läkarförbundet alltid är starkt negativa mot.

  Det senaste exemplet på detta är hur läkarförbundet motsatt sig införandet av en läkemedelsförteckning i journalen där det framgår vilken läkare som ordinerat vilke läkemedel. Förslaget innebär en ökad kontroll av ordinationerna och indirekt av läkarna. Det kan knappast finnas ett enda rationellt skäl att vilja undvika detta, utom då förstås att undvika kontroll.

  Det intressanta med läkarförbundet är att de verkar vara emot precis alla åtgärder som föreslås för att höja patientsäkerheten. Enda gången patientsäkerheten tycks vara viktig för läkarförbundet är när man argumenterar för lågt intag på läkarutbildningen.

  SvaraRadera
 16. Med tanke på att bloggare alltid har rätt i sina åsikter och kan vräka ur sig fördomar om en hel yrkeskår, dvs har svaret på allt, varför hoppar Mr Opinion inte bara in själv som läkare? Det är ju uppenbarligen en baggis där man bara med Empati kommer att kunna bota ALLT, och alltid ställa diagnos. Varsågod, ingångslönen som läkare i stockholm ligger på ca 24500/mån i Stockholm. För de 24500 förväntar jag mig av dig Mr Opinion att Du har svaret på allt, och med din EMPATI alltid kommer att bota varenda kotte. Men gud nåde dig om du misslyckas. // läkare är det mest otacksamma slavarbetet i modernare tid

  SvaraRadera
 17. När du generaliserar så grovt som du gör tycker jag ditt blogginlägg säger betydligt mer om dig än om Sveriges läkare. Det är alltid oacceptabelt att sätta sig på höga hästar, vara nedlåtande, besserwisser osv. Självklart, men jag tror att om du tänker efter lite, i ditt fall kanske tänker efter lite extra, så inser du nog att alla är inte så. Sjukvård är ingen mekanisk verkstad. Det händer saker som vi inte råder över, och det sker misstag. I båda fallan kan effekterna bli positiva eller negativa, vi kan kalla det för tur eller otur. Tur, när en riskfylld operation lyckas, eller en behandling med höga odds visar sig framgångsrik, otur när en malign tumör eller resistent bakterieinfektion dödar en patient, eller när en oväntad läkemedelsreaktion inträffar. När man provar ut behandlingar så använder man statistik, och det kan inte överföras till en individ. Således finns det alltid en viss risk att just du inte har nytta av den behandling du får, kanske rentutav onytta. Detta för att den stora massan ska kunna ha nytta. Så måste det fungera, det finns i dagsläget inget annat sätt att "veta". Så fungerar vetenskap. Några procent kommer alltid drabbas av bara biverkningar, och det är otur, men så är det. Att gå därifrån till att betrakta hela läkarkåren för genomrutten är bara barnsligt. Men givetvis ska ingen läkare leka gud. Man ska alltid vara lyhörd för patientens upplevelse av sina besvär, säga det man vet baserat på vetenskap, hålla tyst med sånt man inte vet, och alltid vilja lära sig mer när man inte vet.

  SvaraRadera
 18. Det måste ara "NOLLTOLERANS" vid sådana yrke som Pilot och Läkare. Här gäller det människoliv och utövarna bör ställa mycket höga krav på sina åtgärder.

  SvaraRadera
 19. Anonym 20:22
  du bör läsa om vad jag skrev, detta gäller alltså inte alla läkare, att en svår operation kan gå fel har inget med att göra att vissa läkare är överlägsna, inte kan erkänna eller förstå att patientens problem är något de inte kan hantera själva, vill vara tydlig med att det finns många bra läkare i Sverige, men det finns en kåranda som verkar vara långt värre än den man ser hos t ex polisen.

  SvaraRadera
 20. Jag tycker det är fruktansvärt att något sådant här händer,självklart.MEN,människor tycks vid sådana här tillfällen tro att alla läkare är skitstövlar som tror de är Gud själv.
  Jag är INTE läkare men har tex en nära anhörig som är barnläkare med inriktning på onkologi sedan över 30 år.På sin fritid får hon ofta ställa upp för föräldrar som förlorat sina barn och behöver "någon att tala med",då faller valet på barnets läkare.
  Hon gör det,trots att det inte faller inom hennes arbete att idka samtalsterapi med anhöriga.Och hon är verkligen hängiven sitt yrke.
  Läkare har enormt ansvar och utsätts dagligen för gnäll,klagan,problem och ibland även tacksamhet.Men det negativa överväger ofta.Detta ska läkaren leva med hela sitt yrkesliv,är det konstigt att många såsmåningom stänger av sina känslor?
  Hur skulle NI skrivbordsbesserwissrar klara ett helt yrkesliv med ansvar för andras liv utan att göra misstag?
  Det här fallet vet jag inte mycket om,klart är att fel begåtts,men att dra en hel yrkeskår över en kam grundat på ett sorgligt fall,skäms på er.Pöbelns kollektiva indignation hjälper inte de här föräldrarna ett dugg.

  SvaraRadera
 21. Har jag Dig på operationsbordet kommer jag ofelbart att göra fel. Tyvärr.

  SvaraRadera
 22. Tobbe B:
  Om det är den Tobbe B jag tror det är så tyckte iaf jag att du och jag hade en ganska sansad diskussion om läkemedel sist - tyckte i vart fall inte att vi hade avvikande åsikter :)

  Any who, till författaren:
  Har själv personlig erfarenhet av en hel del rötägg inom läkarkåren, men jag skulle inte gå så långt som att säga att de flesta uppfattar sig som gudar eller för mer än sina patienter och som därigenom inte vågar eller kan erkänna sina tillkortakommanden. Tvärtom upplever iaf jag att majoriteten är ganska snabba med att söka hjälp från annat håll då så behövs.

  Självklart är det tråkigt om du haft dåliga erfarnheter av vården, men om det är någonting annat du baserar ditt inlägg på så skulle det vara mycket intressant att veta vad!

  SvaraRadera
 23. Det finns en myt angående läkarens kunskap om allt som rör människokroppen som fortfarande lever tyvärr. En läkare utövar sin profession tillsammans med andra minst lika viktiga yrkesgrupper och samtliga bidrar lika mycket.

  Legitimationen borde förloras omedelbar vilken yrkesgrupp som begår misstaget. Felaktigheter som leder till att folk/Barn dör ska straffas med hårdare straff, och ibland fängelsestraff borde läggas in.
  Det finns dock en ny lag på gång som skall förbättra patientsäkerheten, den som begår en allvarliga misstag leder att patient drabbas ska förlora legitimationen med en gång.
  mild och lågom lag enligt Sveriges normer. Jag skulle vilja ha fängelsestraff också för mer allvarligare fel. Jobbar själv inom sjukvården. Kunskapsmässig är vissa läkare lika med noll måste erkänna, det finns dock duktiga. Bara för att man är läkare betyder inte att man kan om allt. Det finns de som gör de mest löjliga misstag när de plötslig ska jobba med saker de inte har någon kompetens om. Ödmjukhet är något som tyvärr saknas hos, skulle jag påstå de flesta. Tyvärr och för patienternas skull väger prestige ibland lika mycket som patientens säkerhet.

  SvaraRadera
 24. När hjälpte hårdare straff mot misstag???

  Alla gör sitt bästa inom vården, kom inte och säg något annat. När man jobbar med liv och död och är människa kommer detta i längden givetvis innebära att fel begås ibland och någon dör. Att ha nollvision är är rent av löjligt. Det var ju som någon sa, läkare är inte gudar utam människor.

  Hårdare straff leder endast till överbehandlingar och resursslöseri a la USA.

  De som ropar på hårdare straff är ofta bittra fegisar som inte har ballar att stå där och ta ansvaret själv som våra läkare gör dagligen under ständig tidspress.

  Fy fan för sådana idioter som dig, det är du som borde spärras in!

  SvaraRadera