tisdag 9 februari 2010

Demokratisk fostran

Ett av skolans mål är att de skall fostra demokratiska medborgare,

Ett sätt att göra det är att hålla ickedemokratiska krafter borta från skolans värld, så Värmdö gymnasium borde absolut inte tillåtit Nationaldemokraterna att hålla sitt bokbord på skolan, lika lite som de bör låta kommunistiska organisationer få utrymme i skolan.

Sen har tydligen Nationaldemokrater och kommunister bråkat på skolan när Nationaldemokraterna skulle gå därifrån, är någon förvånad överhuvudtaget? Möjligtvis rektorn som inte förstod konsekvenserna av sitt beslut.

DN SvD SvD


26 kommentarer:

 1. Jag är tudelad till denna fråga. Om ett sätt att fostra demokratiska medborgare, är att hålla borta ickedemokratiska krafter från skolan, så borde alla muslimer hållas ifrån skolan och då blir det ändå inte demokratiskt. Det är m.a.o. ett moment-22.
  Jag erkänner gärna när jag har fel, men nämn EN ENDA demokratisk muslimsk stat!

  SvaraRadera
 2. Barbaselo
  Bra skrivet. Nämn en enda demokratisk muslimsk stat?

  SvaraRadera
 3. Nu är det inte så att religion har med det hela att göra, utan det gällde odemokratiska politiska organisationer, andra organisationer som t ex kan vara religiösa och har en icke demokratisk syn på världen skall inte heller få göra propaganda i skolan, däremot kan man inte hindra elever med en odemokratisk syn, att gå i skolan, tvärtom är det den bästa möjlighet vi har att påverka dem.

  den religiösa tillhörigheten avgör inte en persons syn på demokrati

  SvaraRadera
 4. DN kan dra åt helvete.

  "Högerextremister i bråk på skola"

  Sen: "När de skulle lämna skolan uppstod ett större bråk mellan föreläsarna, elever på skolan och vänsterextremister som kommit till platsen."

  Bara att fira att hundra av dem får sparken. Döp om tidningen till Dagens Lögner (officiellt) och skriv öppet på framsidan att de endast för fram propaganda, då blir det ärligt i alla fall.

  SvaraRadera
 5. Rätt tänkt, vi borde bara tillåta folk att ha rätt åsikter i Sverige!

  SvaraRadera
 6. Nu är det i och för sig inte ND som startade detta bråk. ND följde alla spelregler, de ansökte om att få komma, de pläderade i demokratins anda om att de hade rätt att delta samt uppförde sig civiliserat inne i lokalen. Väl utanför så dök det upp ett gäng AFA-slödder som uppenbarligen var ute efter ett handgemäng.

  Titel på inlägget på DN lyder: "Högerextremister i stort bråk på skola". Indirekt vinklar journalisten det till att ND var både orsak samt trigger-faktor till bråket. Jag har absolut inga som helst högerextrema åsikter men jag ser precis vilken vinkel DN försöker ge reportaget. Sådan här snedvriden opinionsbildning stärker bara folkets redan utspridda förakt mot vänsteranhängarna samt flyktingar.

  SvaraRadera
 7. Det var säkert så att AFA startade bråket, de är alltid ute efter att slåss med de som de inte gillar, det kan vara som i våras när de jagade MUF ungdomar genom stan, det är trots allt så att de är inte bättre kålsupare än ND och faktum är att deras agerande spelar ND i händerna. men det är absolut inte en anledning att tycka att ND skulle få vara där

  SvaraRadera
 8. Islam är inte en religion. Det är ett sätt att leva. Islam styr ekonomin, utbildning, sjukvård, konsumtion m.m. En människa som har en "släng" av islam i sig kan förmodligen leva i ett demokratiskt land, men de som hänger sig till fullo till detta levnadssätt kan omöjligt placeras i en "vanlig" skola bland övriga demokratitörstande ungdomar.

  SvaraRadera
 9. Och hur menar du att man ska bestämma vad som är "ickedemokratiska krafter"???
  Hur bestämmer man vad som är "kommunistiska organisationer"???
  Det är inte länge sedan "vänsterpartiet" hette "vänsterpartiet KOMMUNISTERNA" och Ohly sa bara för ett par år sedan att han var "kommunist". Ska "vänsterpartiet" inte "få utrymme i skolan" men för "socialdemokraterna" är det ok? Eller räcker det att skriva ett "korrekt" partiprogram och sedan är allt frid och fröjd?
  Nu har jag ingen aning om "nationaldemokraternas" partiprogram men även om det inte skulle vara "korrekt" nu så skulle dom säkert ändra för att passera ditt regelverk.

  SvaraRadera
 10. du missar ju poängen
  eller så vill du inte se den
  skolan skall fostra demokratiska medborgare, med vissa behöver de jobba hårdare och med andra inte alls, men vi har samtidigt skolplikt, vilket i det här fallet är bra då det ger en möjlighet att påverka odemokratiska tankar

  SvaraRadera
 11. klart att det inte är lätt att bestämma vad som är demokratiska organisationer och vad som inte är det. grundidén är väl att om man i sitt program inte framhåller demokrati och alla människors lika rätt och värde så är man att betrakta som en odemokratisk organisation och har därmed inte i skolan att göra. och visst är Ohly och hans parti ett tydligt gränsfall, även om det i Sverige skall hålla på och daltas så har kommunisterna inte en demokratisk bas, men sen kan alla partier etc utvecklas

  SvaraRadera
 12. Vad är det som säger att ND är icke-demokratiska? Demokrati innebär inte att alla får göra precis vad de vill när de vill - det brukar snarare kallas liberalism (eller i mer oordnad form anarki).

  Alla bara slänger sig med bekväma uttryck som låter bra och som passar deras livsåskådning. Tröttsamt.

  SvaraRadera
 13. Hur fan kan man dra in religon i det här, som en del verkar vilja göra? Vad är det som gör Islam till en sådan "frihetsfiende"

  SvaraRadera
 14. Att vara demokratisk innebär också att man respekterar och inte kränker andra människor.

  Om man bjuder in ett parti med odemokratiska värderingar är det som att skjuta sig själv i foten.

  Att vara demokratisk innebär också att försvara demokratins grund vilken är:

  Man har rätt att komma till tals så länge det inte kränker någon annan människa.

  SvaraRadera
 15. tack för bra kommentar 19:13

  SvaraRadera
 16. Möjligt att det ni säger är rätt, men samtidigt, om man ska fostras till att bli en demokratisk människa, är det inte då bra att, som rektorn uttryckte det, "möta fienden"?

  Även om det var en hektisk stämning vid bokbordet, var det under ordnade former. Eleverna gavs möjlighet att ställa ND mot väggen, vilket jag tycker var bra. Enligt mig var det ett bra beslut av rektorn.

  SvaraRadera
 17. jävla idioti. Givetvis ska ND och alla andra partier som ställer upp i demokratiska val kunna komma till en skola och presentera sina ideer. UTAN att bli bemötta av politiskt våld.
  Att man ens ska behöva ifrågsätta såna här grundläggande saker visar på hur totalt genomruttet samhällsbygget av detta jävla "Nya Sverige" är. Helt uppenbart ett samhällsbygge som på intet sätt får kritiseras eller genomlysas för vad det är.
  JAg säger bara en sak till er som är yngre! Skaffa er en attraktiv utbildning på rövhålsstaten sveriges bekostnad och flytta sen härifrån! Finns ingen som helst anledning att bo kvar i detta råttbo och sjunkande skepp längre. Sverige går bara åt ett håll och det är neråt. Tror ni mig inte så titta hur det ser ut i välfärdslistor där Sverige stadigt sjunker. Det enda som är uppåt i Sverige är våldtäktsstatistik (europarekord) samt våldsbrottslighet och dylika vidrigheter. FYFAN jag mår illa!

  SvaraRadera
 18. "...skolan skall fostra demokratiska medborgare..."

  Nä du, plutten, staten (skolan) ska ge blanka fan i sådant. Staten ska ge barnen en utbildning, föräldrarna ska uppfostra barnen. Du kanske vill bo i ett samhälle där politikerna bestämmer hur barn ska uppfostras, men jag röstar inte på rödingarna.

  SvaraRadera
 19. Vår rektor ville säga nej, men enligt sverige rikes lag så får man inte nobba ett parti om man accepterat något annat, vilket vi har gjort.

  SvaraRadera
 20. Och er rektor gjorde helt rätt. Att ta ett beslut om att förbjuda ett visst parti skulle innebära att man går helt emot grundvalarna som demokratin lutar sig på. Den dagen vår skola och stat får för sig att människor inte är intelligenta nog att sortera ut information själva, den dagen kan vi klappa ihop vårt land och ge över styrandet till Sveriges Muslimska Råd som vill införa Sharia-lagar i landet.

  SvaraRadera
 21. Sverige är fortfarande en vänsterstat i västvärlden. Man får inte bära hakkorset ostraffat, men lagen förbjuder inte hammaren och skäran på samma sätt. Båda symbolerna symboliserar ondska, förtryck och en odemokratisk ordning. Svensk press ligger vänster om vänster. Är någon förvånad över vinklingen på DN:s artikel och rubbe? Inte jag.

  SvaraRadera
 22. Hur ska skolungdomarna lära sig demokratins gränser om de inte får utforska dem och själv dra slutsatser om vad som är demokratiskt och vad som inte är demokratiskt? Demokrati betyder folkstyre, och vi måste därför överlåta åt folket att avgöra vad som är rätt eller fel. Med andra ord, yttrandefriheten bör ha så få begränsningar som möjligt. Rektorn gjorde rätt.

  SvaraRadera
 23. När du säger att skolan "skall fostra demokratiska medborgare", och sedan att de skall utestänga vissa politiska åsikter, så motsäger du dig själv.
  Om inte din vision av "demokrati" är att endast ett litet spektrum av politiska yttringar skall vara tillåtna, och resten vara kriminaliserade.
  Skulle skolan utestänga vissa partier grundat på att de är de mest extremistiska?
  I så fall blir den politiska bredden allt smalare, och nästa gång är det två andra partier som kan utestängas. I slutändan har vi bara ett parti kvar.
  "Demokratin" har segrat!

  SvaraRadera
 24. Barbaselo:
  Islam är visst en religion. I religionen ingår det olika sätt att leva. Inom islam ska man inte äta griskött till exempel. Med det tankesättet finns det alltså inga religioner? För Sverige bygger trots allt på många kristna värderingar. Det går inte att neka till.
  I en del länder bygger lagarna på sharia och det är givetvis inte något som ska hyllas på något sätt. Men detta är ju otroligt fundamentalistiskt. Hade vi låtit kristna fundamentalister styra i Sverige hade inte abort eller homosexualitet kanske varit lagligt ens.
  Men om du säger att alla som är muslimer är odemokratiska borde alla kristna vara det med eftersom många kristna är emot homosexualitet. Vad är egentligen en liten släng av islam i sig? Jag har flera muslismka vänner, inte supertroende direkt, men de fastar och undviker griskött och de om några står upp för sig själva och tycker att man ska få vara precis som man vill. Såklart väldigt individuelltm, men att säga att alla muslimer (eller någon annans religionstillhörighet) är på ett visst sätt är bara brist på kunskap och allmänt dumt. När man är med i en politisk organisation har man aktivt valt att vara det och därmed är med på organisationens ståndpunkter och åsikter.
  Tjohej vilken lång kommentar.

  SvaraRadera
 25. I övrigt är jag tveksam till att skolan ska användas som en politisk arena. Det kan lika bra göras utanför skolan. Däremot kan skolan fokusera mer på demokrati och lära ut vad det är och göra alla elever mer kritiska och uppmuntra dem till att själva göra en bedömning istället för att andra ska komma dit och försöka påverka. Mer självständiga individer med andra ord.

  SvaraRadera
 26. Det finns ingen anledning att låta (nd) komma till skolan. Inte heller (sd).

  En policy som säger att ALLA skall få ett bokbord måste ju nämligen innebära ALLA. (Nu fick jag en lysande idé. Jag samlar ihop alla mina vänner, låter dem skapa varsitt litet politiskt parti och så fixar vi 150 bokbord...).

  Men det är ju faktiskt rätt tydligt att (nd) och även (sd) driver en politisk linje som är odemokratisk. För mig med många års erfarenhet av arbete med MR-frågor och demokrati är detta solklart.
  Skolan är en plats där demokratiska värderingar skall råda och dit alla skall vara välkomna, även kvinnliga muslimska invandrarelever med schal.

  Så som (nd) och (sd) har uttryckt sig om exempelvis islam eller homosexuella så är det uppenbart att de inte har på en skola att göra.

  Sen får jag väl påpeka att AFA inte är kommunister - snarare tvärtom. De flesta som har åsikter om vänsterns yttersta kant har normalt inte en susning om vad de talar om.

  Jag tycker också det stämmer till eftertanke att AFA faktiskt inte hetsar mot och jagar homosexuella eller muslimer. Dock är det superidiotiskt att jaga MUF.

  Jag är varken anarkist och ännu mindre kommunist. Med min familjehistoria är det fullständigt omöjligt att vara kommunist - det är också det som gör att jag räds (nd) och (sd) mycket mer än några andra. De har totalitära anspråk på sanningen och det är ytterst obehagligt.

  SvaraRadera