fredag 19 februari 2010

Vad är demokrati?

Att betala någons medlemsavgift för att sen hoppas att denne röstar på dej i ett provval, dvs ett val som ligger till grund för hur listorna i våra val ser ut, är varken smart eller speciellt demokratiskt. Samtidigt så kan det ses som en följd av hur politiken och politikerna idag fungerar, man säljer respektive skattehöjningar och sänkningar beroende på vem mottagaren är, man satsar på det eller nått annat, dels av ideologiska skäl men gärna i en kombination där man gärna tillfredställer olika väljargrupper för att de skall fortsätta stödja avsändande parti eller ännu bättre byta till det partiet .

Så frågan är om en gratis medlemsavgift 100 kronor, inte bara är en fortsättningen på hur politiken fungerat sedan länge, jämför gärna med hur politikerna smorde medborgarna i det gamla Romerska riket.

Fundera även på det uteblivna ramaskriet från övriga partier, det beror på att alla partier fixar sina vallistor på ett eller annat sätt.

Sen kan man ju undra om den del av de 500 nya medlemmar Moderaterna fick förra året som då fått sina medlemsavgifter betalda innebär det hot mot demokratin som media vill göra gällande. Det är väl knappast så.

Spelar det någon roll rent demokratiskt vem som sitter på platsen när vi ändå inte har personval, vi väljer ju i stort sett ett politiskt parti och inte en person, visst har vi möjlighet att kryssa fram en kandidat om vi vill, men i ärlighetens namn så är det bara en ynklig halvmesyr så som systemet fungerar idag.


DN DN DN DN SvD SvD AB AB GP SvD SvD DN

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar