torsdag 17 juni 2010

Inför Engelska på schemat från först klass

Att höra Carl-Henrik Svanberg försöka prata engelska är nästan som att höra Svenska kocken i the Muppet show. Om nu Svanberg som trots chefsuppdrag i internationell miljö inte kan prestera mer än en rätt usel svengelska, så blir upprördheten om hans ”small people” inget annat än upprördhet för upprördhetens skull, bloggare och andra tyckare måste ju ha nått att skriva om, och mer klatschigt blir det ju om man hårdtolkar ord som för alla är uppenbart att vad han menade, men med en tvist blir roligt att bli upprörd över.

Men varför talar Svanberg så dålig engelska? Brist på språköra? Eller är den ett bevis på svensk utbildnings låga standard? Dock är det märkligt att han inte har lagt sig vinn om att förbättra sina språkkunskaper, det är ju knappt att man kan hålla sig för skratt.

Å andra sidan har något hört hur roligt det låter när en amerikan försöker tala ett annat språk än engelska?


VG SvD SvD DN DN GP DPS EXP AB SvD

7 kommentarer:

 1. Jag tror uttalanden från Svanberg talar för sig självt. Nämligen att Svanberg och BP skiter i vanligt folk. Det är ju så det går till ute i Näringslivet. När de gör fel och orsakar skador så tar man inte ansvar utan ser ner på folket.

  Personligen så läser, skriver och talar jag Engelska betydligt bättre än Svanberg, men så har jag ju också bott och gått i skola i Amerika och vet hur man skall uttrycka sig på ett ansvarsfullt sätt.

  Jag har full förståelse för att amerikaner blir upprörda när Svanberg använder sig av uttrycket "small people". Det är ett mycket nedvärderande ord som man aldrig kan förlåta.

  Det visar på att Svanberg är olämplig för alla typer av jobb där man måste uttala sig på Engelska.

  Han borde bara gömmas undan någonstans där ingen ser honom. Kanske bäst att Sverige förtidspensionerar honom så ingen ser honom och ingen hör honom.

  Amerika borde verkligen utnyttja detta för att visa på att BP inte bryr sig det minsta lilla om de drabbade och därför pressa BP på ännu mera pengar. Helt enkelt bedriva lite utpressning mot BP.

  Jag hoppas att folk är så upprörda och arga och skriver och visar sin ilska så BP känner att det bästa är att "entlediga" Svanberg omgående och skicka hem honom till Sverige igen innan han orsakar mer skada.

  SvaraRadera
 2. Enig att det är pinsamt. I hans roll borde man ta ansvar för att läsa upp sin engelska så man kan uttrycka sig utan att orsaka sånna här grodor.

  Å andra sidan är det lätt för oss som är uppväxta med amerikansk tv 24/7, internet, chatt som gör engelskan lätt åtkomlig.

  Uttryck och fraser bankas undermedvetet in huvudet på ett annat sätt än om man enbart studerar språket i skolan.

  SvaraRadera
 3. Kan man översätta "small people" med byfåne? Är själv liksom Svanberg inte så bra på engelska.

  SvaraRadera
 4. Kom ihåg att Svanberg är född 1952 och alltså inte är lastgammal, han har dessutom arbetat internationellt länge så hur engelskan kan va så dålig är en gåta

  SvaraRadera
 5. Dubbelmoral kallas det att ha högre krav på andra än sig själv. Ungefär som att ondgöra sig över pirater när man själv stjäl bilder och texter hejdlöst. Det minsta man kan göra är ju att be om ursäkt. Men sånt behöver man nog inte när man är "konservativ", då är man ju god som gud och får göra vad som helst.

  SvaraRadera
 6. Ett problem är att många amerikaner hör Svanberg säga "small people", och på amerikansk engelska betyder det "små människor", men det används främst för att beskriva kortvuxna personer och dvärgar.

  Alla ambitioner om kulturell förståelse till trots, det är helt omöjligt att få alla dessa amerikaner att inte hicka till över det ordvalet.

  Det finns många väldigt bildade personer som talar perfekt engelska med extrem brytning. Och jag tror att många amerikaner har vant sig både vid brittisk och indisk accent. Men att Svanberg inte hade bättre koll på ett så viktigt ordval i ett så viktigt ögonblick när han talar till alla världens tv-kameror, det kan tolkas som nonchalans, eller möjligen tecken på inkompetens (hos honom själv och hans stab). Inget bra tecken. Förstår verkligen att amerikanarna blir upprörda.

  SvaraRadera
 7. Jonas
  Kul att du är tillbaka, lika långt borta och utan koll som vanligt, men inte desto mindre rolig

  SvaraRadera