onsdag 30 juni 2010

Hur desperat är motståndarna?

Att dra upp eventuella höjningar av havsnivån som en anledning att inte bygga om och ut slussen är så patetiskt så man vet inte vad man skall säga. Denna eventualitet är någon som alla förslag, eller brist på förslag kan bli tvungna att ta hänsyn till i framtiden.

Dessutom är det kul när det förs fram stolligheter, för hur mycket vatten ser man när man kliver upp ur tunnelbanan vid slussen???? De små skärvorna söm kan skymtas är ju inte något som någon kommer att sakna förutom då Bengt O H Johansson.

Nä! som jag skrivit tidigare, bygg på längden, höjden, på tvären och vid vattnet, sätt Sverige på den arkitekturiska kartan och bygg spännande och nyskapande byggnader.

Visst kräver det en varlig hand och ingen vill väl uppleva den galenskap som rådde när gamla Klara revs, men låt inte bevarande eliten hålla nya Stockholmare utanför stadens gränser. En stad måste hela tiden utvecklas och förnyas annars dör den.


DN DN

2 kommentarer:

 1. Bengt OH Johansson har faktiskt inte lyckats få en siffra rätt i sin drapa i DN.

  • Havsytan måste stiga 1,7 meter (höjden på dammen) om det ska läcka in något saltvatten i Mälaren. Samtidigt måste Mälarens nivå sjunka under havsnivån. Allt tyder på att Bengt inte insett att det kommer att finnas en damm precis som idag, för exakt samma "problem" finns med gamla Slussen.

  • "Landtungan som alltid bundit samman Södermalm och Gamla stan" har aldrig funnits, utan Söderström har alltid runnit genom platsen, möjligen med undantag för en kortare period på 1100-talet. Innan utfyllnaderna på 17-18-1900-talen var sundet t o m bredare än det kommer att bli efter ombyggnaden. Lustigt att en yrkeshistoriker kan vara omedveten om så grundläggande fakta.

  • Bengt har också fått för sig att överdäckningen kommer att "höjas radikalt", att Katarinahissen ska "byggas in" och att de tre östra kvarteren bara kommer att bebyggas med ett enda stort gemensamt hus på något sätt. Plus andra felaktigheter som han lätt kunnat kolla mot plankartan i stället för att skämma ut sig själv i DN med sin dåliga faktakoll.

  SvaraRadera
 2. Tack för informationen - Bengt OH Johanssons trovärdighet kan nog anses vara som bortspolad - utslussad eller vad man nu vill

  SvaraRadera