tisdag 8 juni 2010

Stackars sate

Israels attack på Ship to Gaza förtjänar allt fördömande, men när av en oss alla genom skatten betalda, professorn i praktiskt filosofi vid Stockholms Universitet Torbjörn Tännsjö avslöjar sin syn på världen så verkar han inte ens besitta de mest elementlära begreppen gällande kritiskt tänkande. Hans syn på omvärlden ger upphov till flera frågor, förutom att man kan undra hur lite intellektuell kapacitet det krävs föra att bli professor och hur hans filosofiska resonemang går med hans elever, så är det nog dags att fundera över hans etiska kompass, den måste speciellt med bakgrund mot att han är medlem av socialstyrelsens etiska råd starkt ifrågasättas.

Hur pinsamt genomskinligt är inte hans resonemang då han hävdar att världens judar skall ta avstånd från staten Israels agerande,

Jag ställer samma krav på muslimer och i synnerhet muslimska organisationer, då brott begås i namn av islam. Sak samma gäller förstås kristna. Det gäller också anhängare av politiska ideologier.

Den tanken kan man ju ha även om den är rätt hård och krävande, men den passar inte in på Israels agerande för staten Israel genomförde inte attacken i judendomens namn. Eller ser han att judar som grupp är kollektivt skyldiga till alla fel staten Israel begår

Enligt Tännsjö så borde alltså alla judar världen över ta avstånd från missdåd som staten Israel begår. Men då skulle även vi som bor i den kristna delen av välden evigt få och buga oss och be om ursäkt för vad vissa stater gör bara för att de kallas kristna.

Tännsjö verkar tyvärr inte kapabel att inse vad han menar och vad det skulle få för konsekvenser. Eller är det är helt enkelt något så skitigt, simpelt och smutsigt som förakt för en grupp människor som här lyser igenom.


SvD

9 kommentarer:

 1. Judarna måste ju vara skyldiga, för de som grupp står ju bakom sitt land, det betyder att de måste be om ursäkt - ska det vara så svårt att förstå

  SvaraRadera
 2. anonym både till namnet och i hjärnan tydligen.

  lite mer borde man kunna kräva, du får nog be någon klokare, om du känner någon sådan att förklara verkligheten lite bättre för dej.

  SvaraRadera
 3. Det viktigaste skulle vara att Hamas släpper trycket mot sitt eget folk, då kan gränserna öppnas !
  Torbjörn Tännsjö försöker vilseleda Svd:s läsare från det verkliga problemet. Nu finns det ingen som hotar folket på Gaza ... det råder fred i dag ! Att Hamas hotar Israel varje dag med sina raketer är det enda hotet !
  Vad judarna tycker om israel ... kan diskuteras sedan fredsavtalet som Mankell och Gardell glömde hemma i Sverige ... är underksrivet !

  SvaraRadera
 4. skriv inte sånt om mej, bara för att du e en stockholmssnobb betyder inte att du vet allt
  skärp dej

  SvaraRadera
 5. Anonym

  Fortfarande lika anonym - jag förstår dej det är ju så att om man har korkade åsikter så vill man ju inte skylla med dessa

  SvaraRadera
 6. TT ta avstånd vad Israel gör ? Israel är den enda nationen som strävar efter fred på området ! Att en professor i praktisk filosofi föreslår sådant "Ta avstånd för freden" ... visar att professorer inte behöver vara helhetstänkare=känna till livets lagar som Nstiftelsen erkände 2006 och 2008, utan det räcker att kunna kasta "pajer" hit och dit !

  SvaraRadera
 7. "Eller ser han att judar som grupp är kollektivt skyldiga till alla fel staten Israel begår"

  Så är det. Om de inte lyckas att bevisa de är oskyldiga genom att kraftigt ta avstånd från STATEN ISRAEL. Inte de brott Israel är ansvarig till, utan själva staten.

  SvaraRadera
 8. @anonym:

  Så du tycker alla världens 2 miljarder kristna - bland dem de flesta svenskar, du också förmodligen - är skyldiga till katolska prästers pedofili och USAs tortyr. Att det räcker inte ens att "ta avstånd" och "fördöma", du ska be om ursäkt och straffas, för du är ju skyldig.
  Eller gäller det bara judar och Israel?

  SvaraRadera