måndag 21 december 2009

Vill GM sälja?

Det ser ut som om det finns en alvarlig tanke bakom Spykers sista försök att få köpa SAAB. Dock kan man undra varför denna korta betänketid (till 23:00 ikväll), det är inte många timmar att tänka på, och gör att man kan fråga sig hur seriöst det hela är.

Men ok vad är fördelarna med Spyker nu?

Inga Ryssar längre inblandade enligt uppgift

Det Abu Dhabi baserade investmentföretaget säkerställer det kapital som behövs

För Trollhättan borde det vara en fördel att araber står bakom SAABs nya ägare, då det knappast blir frågan om en flytt av tillverkningen till just Abu Dhabi

Det som talar mest emot en försäljning är helt enkelt GMs egna framtidsplaner, de vill inte ha en konkurrent till sina egna varumärken och modeller, däri ligger också att man sålde de gamla 9-5 och 9-3 modellerna till Kinesiska BAIC, Koenigseggs fd tilltänkta vapendragare. I slutändan kan det visa sig att rädslan för en konkurrent till sina egna bilar var större än viljan att slippa kostnaderna för en nedläggning av SAAB, dvs jobb i USA är mer värda för ett USA bolag än jobb i Sverige, och detta oavsett kostnad. För den som arbetat internationellt är detta ingen överraskning, man talar om global ekonomi, men nästan alltid avgör lokala hänseenden de beslut som tas.


SvD SvD SvD SvD DN DN GP DPS DN DN SVD SVD DPS GP AB AB

1 kommentar:

  1. Ja, foer fan. Araberna kanske vill utveckla el-bilar saa att deras olja raecker laengre och att deras barn har en planet att leva paa. ;-)

    SvaraRadera