lördag 24 juli 2010

Är det OK?

Nordkorea – ja vad kan man säga som inte redan är sagt, faktum är att hårdare och mer slutet land har väl knappast existerat och följaktligen är det världens idag hårdaste diktatur. Frågan man kan ställa sig hur hårt har man i verkligheten lyckats styra folkets tankar, om eller mer när Kim Jong Il dör vad händer då? Visst är successionsordningen redan bestämd men vi vet ännu inte vad som kommer ut detta, och hur kommer folket verkligen reagera, den som sett de officiella Nordkoreanska TV scenerna från när Kim Jong Il:s pappa Kim Il Sung hade dött kan knappast hålla sig för skratt, folk på gatan i rader och officerare i rad står och gråter på kommando över att deras kära ledare är död, detta händer bara i ett land där makten är total och befolkningen är reducerad till lydiga producenter av välstånd till de styrande.

Är det Ok att några av våra medpassagerare på planeten jorden inte skall ha möjlighet till att åtminstone kunna åtnjuta de mest elementära grunderna av frihet som vi tar som så självklara att vi inte ens reflekterar över dem, bara för att ett de bor bakom en linje på en karta. Jag är övertygad om att alla Nordkoreaner glatt skulle leva i diktaturen Kina, må vara en hård diktatur där man som oppositionell kan försvinna, men ändå en milsvid skillnad mot vad de har idag.

Är det rätt att vissa av vår planets invånare måste dagligen vakta sin tunga om de vill leva, När de som en kilometer bort kan säga sitt hjärtas mening utan konsekvenser?

AB SvD DN EXP VG HD VG

20 kommentarer:

 1. Har du gått på hela valsen
  Nordkoreas befolkning lever det enda sanna livet
  Svält och andra påståenden är bara propaganda från det krigshetsande USA. I Nordkorea kan folket äta sig mätta och känna sig trygga, skyddade av ledaren

  SvaraRadera
 2. Hahahaha!!
  Eller hur...

  NK kollapsar närsom.

  SvaraRadera
 3. Att allt är frid och fröjd i Nordkorea, kan man bara skriva om man
  1 är ironisk
  2 är korkad
  3 är Nordkoreansk tjänsteman

  SvaraRadera
 4. Kan du inte kritisera USAs uttalande om att använda kärnvapen mot NK? Eller att dem hetsar ett krig mellan NK och Sydkorea/USA?
  De blåas hyckleri tar aldrig slut.

  SvaraRadera
 5. Haha.. den senaste var rätt slående. Men av det lilla vi vet så har dem iaf en hög läskunnighet(99%) och en medellivslängd på ca 70 år, inte så otroligt katastrofalt. Vad det är för kvalitet på det livet sen kan man kanske diskutera.

  SvaraRadera
 6. Herregud, Nordkorea, att ett sådant vidrigt litet land får finnas. Hade de inte haft kärnvapen så hade de inte vart med på kartan.

  SvaraRadera
 7. Vadå läskunnighet på 99% och medellivslängd på 70 år, det är ett helt stängt land, vi vet inget annat än det som regimen vill förmedla, den sa att det inte rådde matbrist, samtidigt som de i TV visade hur man kunde blanda bark och gräs i maten för att dryga ut denna.

  inget officiell statistik om NK är trovärdig

  SvaraRadera
 8. Mitt företag går i konkurs och 8 unga blir utan jobb i höst pga att svenska staten använt byråkrati som ekonomisk krigföring... diktaturen smyger sig på i sverige också, sakta med säkert... Själv ser jag västvärlden som det största problemet och om jag inte genom att följa lagen kan säkra mig mot statliga trakasserier och sabotage, vad skall jag då följa för att få vara ifred? gevär och bomber?

  NK's problem i all ära, men jag kan ge mig fan på att det började i NK precis som det börjar här...

  SvaraRadera
 9. Sorry Jo El

  För den som undrar hur det blev som det blev i NK kan det rätt lätt förklaras att ideologier som går ut på att ett fåtal ved vad massan vill eller behöver har redan stakat ut sin väg, och det är kul med makt, så har man en gång fått den så vill man inte släppa den.

  det finns korkade byråkrater och lagar som inte är anpassade till verkligheten, men att lagarna och byråkraterna tillsammans för ett krig mot just dej är väl hur trist din situation än är lite av en för stor tro på hur viktig man själv är, dessutom så finns hjälp att få för den som blivit felbehandlad - kan vara för sent ibland och det kanske inte funkar ibland.det finns tyvärr ingen total rättvisa.

  vårt lands demokrati och den stat vi har är långt ifrån perfekt, men något bättre system än demokrati har vi inte

  SvaraRadera
 10. USAs utenriksminister Hillary Clinton anklaget fredag på et møte med sørøstasiatiske ledere Nord-Korea for å føre en farlig politikk skriveer VG.

  Noen som ser ironien i den eller? Hvem land er det som invaderer landene som det selv passer seg. Ned med USA!!!

  SvaraRadera
 11. Viktigast är fred, ska det vara svårt för att förstå, att den lilla vanliga människan vill först och främst ha fred allt annat kommer i andra hand. Låt inte skribenten och det krigshetsade USA förstöra vår jord

  SvaraRadera
 12. Mr X

  just det fram med mer av Nordkorea över hela vår jord, varför inte börja i Norge?

  SvaraRadera
 13. Nils

  jamen du får så gärna flytta till NK, de tar säkert emot dej med öppna armar, då kan du dessutom slippa styggelsen Internet

  SvaraRadera
 14. Utan att yttra mig över din ursprungliga text, så är det intressanta de kommentarer du fått. Jag hoppas verkligen att huvuddelen är ironiska och bara misslyckats. Det är för mig oerhört skrämmande att man kan leva i en "sanning" som inte har något med realiteten att göra.
  Även om det är svårt att greppa omfattningen av folks misär i NK så tycker jag att det faktum att de flyr till Kina säger en del om hur desperata de är.

  SvaraRadera
 15. Lindberg

  Tyvärr så finns det många människor som har en form av "alternativ" sanning som sin kompass i livet, och därmed hamnar fel, mycket fel, och som en konsekvens därav kan det hända att man upplever NK som ett himmelrike, det finns även de som vill ha regler och som känner sig otrygga utan dessa, då kan NK vara ett alternativ för dem, men väl där så är det nog inte så kul

  SvaraRadera
 16. Sjekk, Christopher Hitchens - Axis of Evil (1 of 7)http://www.youtube.com/watch?v=QUukjX-Nee0&feature=related

  SvaraRadera
 17. Sjekk, Christopher Hitchens - Axis of Evil (3 of 7) - North Korea

  http://www.youtube.com/watch?v=w_m4IRL4_PU&feature=related

  SvaraRadera
 18. PC
  vad är det du egentligen igen vill visa?

  SvaraRadera
 19. Norge er i ferd med og bli som NK. Vi får ikke lov til å bruke våre bankort i svenske Tippekiosker lenger. Den siste Sovjetstat. Jeg er for all del ikke noen tilhenger av Kim Jong Il. MEN det finnes andre måter å styre verden på en vesten sin. Hvor mange liv har ikke gått tapt gjennom USA sin krigføring...

  SvaraRadera
 20. http://www.youtube.com/watch?v=FJ6E3cShcVU

  SvaraRadera