torsdag 18 mars 2010

Politiskt misslyckande

Återigen så tvingas man höra om hur öka bostadspriser spär på inflationen, olika experter uttalar sig om faran med detta osv, vad man skall veta är att i de delar av Sverige där vi har ett inflyttningsöverskott så är det också en bostadsbrist, i Stockholm är den dessutom akut.

Om det råder brist på en vara i en fri ekonomi så går priset upp, om det dessutom är billigt att betala, som när det gäller lånekostnaden för bostäder så gör det dessutom det lättare för köparen att betala även om priset går upp.

Det är dessutom så att man kan idag köpa förstahandkontrakt för ca 15-25% av vad en bostadsrätt kostar i samma område, om folk är beredda att betala hundratusentals kronor för en hyresrätts etta i Stockholms innerstad så råder utan tvekan bostadsbrist. År 2008 växte Storstockholms befolkning med ca 32 000 människor, men inte ökade bostäderna med på samma sätt!

Kontentan är att den låga räntan drar upp priserna på bostäder i bla Stockholm, men huvudorsaken till de ökade priserna ligger i att det fattas bostäder, så frågan går att lösa politiskt.

Stockholms länd regionplanekontor räknar med att trots att det planeras att byggas en hel del bostäder fram till 2018 så kommer det ändå att fattas ca 28 000 bostäder då, och då skall man veta att den befolkningsökning man räknar med är långt lägre än den ökning länet hade 2008 på 32 000 personer.

Så att trycka på gasen och planera bostäder i en rasande takt är är väl ändå på sin plats, men dock bör detta ske på ett klokt sätt så att vi slipper se nya miljonprogramsområden.

samt att se till att Ingves på riksbanken tar bort prisutvecklingen på bostäder på han letar underlag till vart inflationen gårSvD DN DPS

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar