måndag 12 oktober 2009

Försvar för fildelning??

Nu har det dykt upp en undersökning som sägs visa att tre miljoner svenskar fildelar, men med en så hör siffra så kan man inte annat än att undra hur är frågorna ställda? Men faktum är att det är så ointressant om det är många eller få som fildelar, så ointressant om det är tekniskt möjligt eller inte, för det är inte an anledning till att det skall vara lagligt.

Om nästan all kör för fort på en 70 sträcka så betyder inte det att farten skall höjas, inte heller med motiveringen att det är tekniskt möjligt att köra fortare.

Visst är det trist att betala för sig, men om man inte gör det så har man stulit eller snattat det man har tagit

Varför i hela friden skall alla fildelare hela tiden hålla på och gömma sig bakom ord som att alla gör det, eller den tekniska utvecklingen har gjort det möjligt, var ärliga och stå upp för att ni inte anser att t ex författare skall få betalt, men det vågar de visst inte.


SvD DN AB

6 kommentarer:

 1. Folk som laddar ner upphovsrättskyddat material behöver inte gömma sig då tex filmbolagen själva sysslar med stöld av detsamma.

  Se själv bifogad länk nedan och fråga dig själv varför bolagen pekar med fingrarna åt folk när de själva inte är bättre, och dessutom använder det stulna materialet i kommersiellt syfte, något en vanlig fildelare inte gör.

  Jag en av de drabbade under denna länk, och det är inte ens första gången detta händer.
  Jag har hittat mina bilder på DVD-omslag, skivomslag mm etc utan att någon ens frågat om de får använda materialet.

  Jag börjar mer och mer fråga mig själv varför jag betalar för deras produkter när de snor mina.

  http://www.conceptart.org/forums/showthread.php?p=2437154

  SvaraRadera
 2. Jag tror inte våra författare/musiker/konstnärer etc skulle sluta med sitt arbete om upphovsrätten förkortas till förslagsvis 10 år. Nämn gärna en kreatör som skulle sluta. Tror inte du skulle hitta någon.

  I stället skulle en kortare upphovsrätt göra det möjligt att återutnyttja andras verk och bygga vidare utan att behöva ha en hel stab med jurister vid sin sida. Det är dags att kulturen släpps fri!

  SvaraRadera
 3. Om alla kör en viss fart på en vägsträcka så är det väl rimligt att konstatera att det borde vara rätt fart oavsett vad vissa byråkrater tycker. Samma är helt logiskt i frågan om fildelning. Om nu över 3 miljoner svenskar / svenska hushåll (vilket åsyftas kan man undra?) så är det sett i rösttal en klar majoritet i sveriges riksdag. Hur i h-e lyckades riksdagen då gå emot folkviljan. Demokrati, BAH!

  SvaraRadera
 4. Abonym 12 10 23:30

  ok då kan vi låta folkets direkta tycke och smak gälla, vill man köra 110 framför dagis så varför inte bestämma att vi gör så. om man tycker att någon borde dö, ja låt folkviljan segra och ta livet har personen ifråga osv osv, är man korkad så ger man korkade svar, och visst kan det vara underhållande att läsa ditt svar, men det är nästan pinsamt att läsa det.

  SvaraRadera
 5. Vad menar man med fildelning?
  Med fildelning menas att 2 eller fler privatpersoner helt utan kommersiella vinstintressen delar filer de själva förfogar över med varandra - Ta t ex Mr.Opinion här som sitter på höga hästar - Tror någon att han skulle vägra en vän som besöker honom att kopiera några låtar från hans nyköpta CD till en USB-pinne eller vännens mobil med ursäkten att vännen borde betala för sig? - yeah right! - Låter sjukt inte sant?

  Vad Mr.Opinion menar med att ni inte anser att t ex författare skall få betalt är obegriplig mot bakgrunden av vad jag har skrivit ovan - Vad har författaren eller upphovsmannen i allmänhet med saken att göra när 2 eller flera privatpersoner utan några kommersiella vinstintressen delar filer de själva förfogar över med varandra? - På vilket sätt är han - dvs upphovsmannen - inblandat och kan han kräva betalt?

  På vilket sätt har man "snattat eller "stulit" och från vem har man "tagit" något? - Mr. Opinion gör det enkelt för sig - och häver ur sig den ena grodan efter den andra - Fildelning är i själva verket en aktivitet som sker i den privata sfären att jämföra med ens vardagsrum där upphovsmannen inte har någon talan

  Begreppen - dvs "snatta" och "stjäla" är överhuvudtaget inte tillämpbara inom immateriella - Upphovsrätt och fildelning faller under immaterialrätten medan stöld faller under äganderätten och dessa 2 rätter har då inget med varandra att göra - och de tas därför upp i helt olika delar av Sveriges Rikes Lag - men sådana petitesser bryr sig Mr.Opinion inte om - Han är helt förblindad och hjärntvättad av lobbyorganisationernas propaganda - Organsisationer som dessutom i huvudsak representerar amerikanska ekonomiska intressen - och som med stora ekonomiska resurser - mäktiga köpta politiska bundsförvanter och med hot och påtryckningar försöker förmå regeringar i hela västvärlden att lagstifta i deras fördel - på bekostnad av allmänheten. -

  Det är obegriplig att Mr. Opinion inte inser hur sjukt det är när en lag (eller en "rätt") missbrukas och feltolkas för att kriminalisera minst 1/4 del av Sveriges läs- och skrivkunniga befolkning för att de "fildelar" - en aktivitet som igen har kunnat visa att den på något sätt är en fara för samhället eller åsamkar upphovsmän några ekonomiska skador - Instiftarna till upphovsrätten skulle vända sig i graven om de kunde se hur fel deras upphovsrätt tolkas idag - Istället för att "stimulera kreativiteten i samhället" och i stället för att hålla en rättvis balans mellan upphovsmäns intresse att tjäna pengar och allmänhetens legitima intresse att fritt kunna yttra sig och ta del av information används den för att hålla förlegade amerikanska storbolag under armarna - Som vanligt blajar Mr. Opinion ur sig saker som om de är självklarheter utan att bry sig om fakta och att det knappast finns stöd i form av t ex vetenskapliga studier för hans mer än rabiata uppfattning om hans över 2 miljoner hederliga landsmän - Det är beklagligt att Mr. Opinion inte verkar ha funderat någon vidare över sådana saker och frågat sig var hans lojalitet och engagemang borde ligga.

  Med sitt inlägg ovan försvarar Mr.Opinion dessa främmande ekonomiska intressen och uppträder som deras språkrör när han utbasunerar sina tokigheter här - Han kanske tror att han i skinande rustning - sittandes på en vit häst försvarar "författare" eller andra typer av upphovsmän - men faktum är att upphovsmän ingenstans i världen själva har protesterat under organiserade former mot den sk illegala fildelningen - Inga stora protestkonserter - Inga demonstrationer - och inga andra uppseendeväckande aktioner för att fästa allmänhetens uppmärksamhet på deras påstådda utsatta ekonomiska position - Mr.Opinion borde avhålla sig från att uttala sig om ämnen som han inte verkar ha ens dem mest grundläggande kunskaper om

  SvaraRadera
 6. Folk som kallar fildelning för stöld kan jag inte på något sätt ta på allvar.
  Läs gärna mitt blogginlägg om du vill veta varför jag tycker så.

  SvaraRadera