fredag 9 oktober 2009

Stäng Norska nobellkommittén

Det går inte att komma ifrån att valet av Obama som fredspristagare är ett klart politiskt val, aldrig tidigare har en pristagare kunnat få priset med en så kort tid av handlande.

Jag menar inte att Obama inte är värd allt stöd för det han idag gör och den positiva anda han ser i alla fall ut att sprida över världen, men vi har inte sett mycket till resultat ännu.

Norrmännen har tydligen gjort sitt, så det är nog dags att plocka hem denna del av priset till Sverige, norrmännen fick ju detta för att hålla sig lugna under unionen, och den är ju upplöst sedan lång tid.

Skämt åsido så kan man väl tolka Nobells testamente så att Obama passar in men herregud han har ju varit president alldeles för kort tid för att kunna bedömas. risken är nu stor att fredspriset tappar sin glans och mer och mer kommer att uppfattas som ett politiskt ställningstagande, vilket det ju denna gång faktiskt är, dessutom så är ju ledamöterna i kommittén politiskt tillsatta.

faktum är att det är ju som någon sa - det är ju unikt att få MVG innan man gjort provet


SvD DN DN DN SvD SvD SvD AB Exp SDS VG VG DB DB POL POL HD BOT DPS DAG DAG DAG SMP Riks24 Exp AB SvD DB SvD FOCUS FOC VG SvD Tel IO DN SvD Exp VG GP AB VG SvD DN VG Exp SDS

16 kommentarer:

 1. Kan Shimon Peres, Yitzhak Rabin, Kissinger eller Arafat få fredspriset så kan väl vilken Tom, Dick och Harry få fredspriset. Det är ofattbart att den Norska Fredspriskommittén tror sig kunna finna ord att motivera denna pristagare. Vill man ha besök av en Amerikansk president så får man väl bjuda in honom genom diplomatiska kanaler och inte använda priset för att ställa in sig hos världens mest krigiska och aggressiva nation. Många sannfärdiga kommentarer återfinns här bland bloggare till denna nyhet.

  SvaraRadera
 2. Nu är det bevisat att fredspriset inte har något med fred att göra. Inte med något alls att göra. Obama har ju inte gjort något.

  SvaraRadera
 3. Ja. Det er bråk i Norge om dette og. Mange fredspriser har gått personer i vestlige land. Ghandi fikk ikke fre4dsprisen. Derimot fikk Dalai Lama fredsprisen bare fordi han liknet på Ghandi i figur, men har står for noe helt annet, og burde aldri ha fått den.

  Al Core, Barack Obama? Ser ut som vi har begynt å gi politiske priser til amerikanere.

  SvaraRadera
 4. Jag håller med. Det är dags att ta tillbaka fredspriset till Sverige så alla priser utdelas här. Norrmännen verkar ju inte riktigt kloka. Obama är en bra president men man borde väntat ett par år tills han hunnit omsätta sina ord till handling.

  SvaraRadera
 5. Den forrige gang en sittende amerikansk president fikk Nobels fredspris var i 1919 når Woodrow Wilson fikk den. Han fikk den også på bakgrunn av lovnader om internasjonalt samarbeid og hans "Wilsonianism". Fredsprisen gis ikke utelukkende for oppnådde resultater men også for å bekrefte og hjelpe frem intensjoner. Woodrow Wilson og Obama er ikke så langt fra hverandre slikt sett dog 90 år i tid..

  SvaraRadera
 6. Nedan kommer ur Wikipedia

  Alfred Nobels testamente säger att priset skall tilldelas den som "hafva gjort menskligheten den största nytta" och att en femtedel tilldelas den person som "som har verkat mest eller best för folkens förbrödrande och afskaffande eller minskning af stående arméer samt bildande och spridande af fredskongresser".

  SvaraRadera
 7. Basert på kriteriene som legges til grunn for at Obama har fått den vil jeg påstå at også Miss Universe bør få den...

  De holder også taler om krig og fred og sånt...

  SvaraRadera
 8. undrar bara vad Barack Obama skulle ha gjort? I synnerhet för att främja fred - tyvärr kan jag inte komma på något alls, fastänjag har funderat hela dagen. Vi vet ju inte ens hur han sköter sig som president ens

  SvaraRadera
 9. lite kul att just alla fredsaktivister är så kvicka att klaga. jäkla mesar måste jag säga. att usa just nu råkar vara inblandad i 2 krig är inte obamas fel. han gör troligen vad han kan för att det ska bli bättre på den fronten. man lägger inte bara ner vapnen och reser hem. det kan bara ytterst naiva tro. det är klart att det är våga och riskabelt val. men det är så typiskt med klagomål på fredspriset att jag tröttnat innerligt. om folk inte var så attans obildade i fysik och kemi skulle de klaga på de valen oxo. men man ser inte många kemister och fysiker som vädrar sitt besvär med prisen. varför. därför att dom har bättre saker för sig antagligen...

  SvaraRadera
 10. Som nordmann må jeg bare unnskylde den norske Nobelkomiteen. Dette var virkelig en meningsløs pris og fullstendig uten fotfeste i virkelighetens verden. Det er merkelig at dette er tredje gangen Nobels fredspriskommite gir prisen til en amerikansk demokrat som har opnnådd svært lite, men pratet en hel del. Hverken Carter eller Gore, eller aller minst Obama fortjener noen pris. Skulle noen amerikansk leder ha prisen så burde det vært Ronald Reagan port mortem, for sin innsats for nedrustning og press på Sovjetunionen under 80-tallet. Enig med bloggeren: Sverige bør trekke prisen tilbake og dele den ut selv. Bombemannen Nobel har ingenting med Norge å gjøre, så det er på høy tid at prisen deles ut av hans hjemland. Særlig når grannlandet utviser en fullstendig inkompetanse. Mvh JB

  SvaraRadera
 11. Helt latterlig å gi fredspris til en president som ikke har gjort noe for freden! Joda han snakker mye om hva han skal gjøre, men foreløpig er det bare bla bla med Barack Obama. Fredsprisen har mistet fullstendig retningsansen helt siden vi gav den til terrorister i Midtøsten som Yassir Arrafat, samt liksom-miljøforkjempere som Al Gore. Hva blir det neste - at Mugabe får fredsprisen neste år?

  SvaraRadera
 12. Nu skäms man över att vara människa. Så pinsamt dumt att välja denne figur.

  Leo

  SvaraRadera
 13. Varför inte Kim Jong-Ill och Mugabe tillsammans?

  SvaraRadera
 14. Bara en kommentar till en Anonym profil som s'ager att fredsaktivister 'r ngr mesar. Ha! hur gammal 'r du? Det kr'vs betydligt mer karakt'r att inte ansluta sig till primitiva k'nsolor om hat och krig. Men det skulle v'l du aldrig erk'nna antar jag...\\melker

  SvaraRadera
 15. Sorry Sverige. Jeg er flau over å være norsk når en ser på noen av fredsprisutdelingene.
  Er rett og slett skremt over dømmekraften til de norske politikerne i nobelkomiteen.

  SvaraRadera
 16. Läser man Nobels testamente så står att pristagaren ska ha GJORT saker för att främja fredsarbetet. På dom 10 dagar som gick mellan att Obama tillträdde och nomineringstiden löpte ut så hann inte denna "pristagare" mer än att justera in stolen i ovala rummet. Nästa år vill jag ha fredspriset, jag har kanske inte gjort nåt, men även jag väcker nog hopp om fred hos en del människor, dessutom har jag potential att bli en bra fredsmäklare.

  SvaraRadera