onsdag 11 november 2009

Återställ vårt försvar

Nu är snart alla våra militära resurser i Afghanistan, allvarligt talat om man ser till att det knappt finns någon militär materiel värd namnet kvar i Sverige, och då vi har en militär planering som bygger på att vi kan mobilisera under sex månader, kan man inte annat än undra om vi verkligen skall vara i Afghanistan.

Men här få moralen ta överhand, bara för att politikerna under årtionden har förstört försvaret, så betyder det inte att vi inte ha rett moraliskt ansvar att ställa upp när det behövs, många i Sverige anser visst att det kan vi överlåta på Afghanerna själva, det gick ju inte så bra när de skulle freda sig mot Talibanerna så den idén är inget att hänga i julgranen. Sen kan man av rent egoistiska skäl tyck att andra skall sköta det militära biståndet i Afghanistan, visst Ryssarna kanske vill vara med.

Nu har en sprängladdning skadat svenska soldater när de körde på en sprängladdning med sin bil av modell Galten, man kan undra hur det hade sett ut om det var för ett år sedan, då hade soldaterna varit döda och inte skadade som idag, vikten av personskydd är oerhört viktig, men hur ser det ut för de soldater som skall skydda vårt land?


SvD DN SDS DN DN VG AB SvD DN

16 kommentarer:

  1. Hoppas bara att kriget går att isolera för att jag ser ingen slut på det. Det är bara värre.
    Alvaligare kan det bli visst. Att mobilisera i Sverige? Mot vem?

    SvaraRadera
  2. att mobilisera Sverige, just det! vi har idag ingen direkt anledning att mobilisera. men försvaret är en försäkringspremie på en försäkring vi hoppas att vi aldrig behöver, om vi behöver ett halvår på oss för att mobilisera så kan man vara säker på att en framtida fiende lätt kan räkan med att Sverige rullar man bara över, därför är det på gränsen att man kan skrota ett försvar som tar ett halvår att mobilisera, det fyller ju ingen funktion.

    SvaraRadera
  3. Nej, det här är som amerikanarna kallar det "Det långa kriget". Fienden är oändligt uthållig. Det måste vi också vara. Fienden måste kapitulera lika villkorslöst som nazisterna tvingades till. Frågan är om det går att isolera.

    SvaraRadera
  4. Niklas

    ja det är osäkert om man kan få terrorgrupper att kapitulera villkorslöst, de är inte sammansatta som stater och med sin löst sammanhängande konstruktion så kommer det nog inte att ske, då får man nog hellre se till att de blir så kringskurna och marginaliserade som möjligt.

    så ingen kommer en dag säga - vi vann, utan man kommer mer förklara att den mer akuta delen av kriget mot terrorismen är avklarad

    SvaraRadera
  5. 1% av våra pansarfordon finns i Afghanistan.

    Det var inga välkomna fakta för dig eller?
    Det finns ca 60.000 soldater i insatsorganisationen, knappt 500 i Afghanistan.

    Vad menar du med att alla våra resurser snart är i Afghanistan? Vad menar du med att vi måste återställa vårt försvar? EU har över 2 miljoner yrkessoldater, ytterligare flera miljoner i reserver, tusentals stridsvagnar och dessutom en allierad supermakt på andra sidan Atlanten. Allt detta men ingen fiende.

    Jag tycker försvarsutgifterna ligger på en rimlig nivå.

    /anonym värnpliktig furir i Sveriges krigsorganisation

    SvaraRadera
  6. bäste furir

    det finns 60 000 soldater att tillgå i Sverige för tjugofem år sedan fanns knappt en miljon man att tillgå, är risken idag 94% lägre för krig och konflikter?

    ca 15 % av de Galten bilar som finns i svenska försvaret är i Afghanistan
    vi har knappt ammunition till att öva med, brist på uniformer, riskabelt lite flygtid för piloter fartyg som inte klarar av våghöjd över tre meter etc etc

    obegripligt hur man kan vara nöjd.

    men du kanske från din furirhorisont är nöjd

    SvaraRadera
  7. Självklart är risken 94% lägre.
    Dessutom är vi i realiteten starkare nu än vi någonsin varit.

    Ingen Sovjetunion syns till på min horisont. Däremot en europeisk union.

    Jag vet inget om någon ammunitionsbrist. Sköt i genomsnitt 100 skott varje dag under min värnplikt. Över 30000 totalt. Jag som chef förbrukade knappt hälften av vad soldaterna i min grupp gjorde.

    All siffror blir meningslösa när det inte finns någon fiende att jämföra med.

    SvaraRadera
  8. Anonym
    "Dessutom är vi i realiteten starkare nu än vi någonsin varit"

    vilket land bor du i ???

    SvaraRadera
  9. Hehe, det finns inga furirer i Försvarsmakten längre. Den graden har utgått ur gradsystemet...

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Milit%C3%A4ra_grader_i_Sverige

    SvaraRadera
  10. Svenska försvaret bestod på -70 och 80- av värnpliktiga som körde runt på lastbilsflak, i bästa fall. Våra stidsvagnar, vi hade hudratals, var runt 20 år gamla med eldrör kaliber 10,5 cm. Totalt underlägsna både öst och väst.
    Den personliga utrustningen bestod av hjälm från 1950 talet och i bästa fall en bössa från 1960- talet. En del av förbanden i våra "fältförband" var utrustade med gevär Mauser modell år 1896.

    Visst hade vi en stor här men den var i det närmaste oduglig. Anfallsförband av bästa förmåga åkte folkabuss och volvo PV.

    Påstå inte att den arme vi hade dög till annat än att fostra unga män. Det militära värdet av hären mest lika med noll.

    Gamla drakenplan utan beväpning. Lansen jaktplan. Gamla Caravell flygplan från 1950- talet som spionflygplan.

    Jag tog avsked efter 15 år i armen 1998. Strax innan lämnade jag in mitt tjänstevapen från 1944, Luger. Lämnade oxå in min K-pist från tidigt 60-tal.

    Vi var slaktlam. Värnpliktiga soldater förr utsattes för mordförsök av Sverige. De som är i uniform nu har i alla fall en chans.....

    SvaraRadera
  11. "Återställ vårt försvar". Det var nog det dummaste jag hört. Samma anonyma som ovan....

    SvaraRadera
  12. Låter som helt vansinniga inlägg av anonym

    var militär på 80 talet, och såg inte en enda mauser, vad är det för konstigt snack. sverige hade vid 70 talets ingång en av världens slagkraftigaste flygvapen, en stark flotta, men i vissa delar en eftersatt armé, däremot hade vi fortfarande på 90 talets början ett starkt flygvapen, vi har gått från över 20 ubåtar till en handfull, starkt försvar? nja knappast.

    de som hade luger och K-pist var inte tänkta att deltaga i direkt strid, dock skall vetas att k-pist m45 som du bör ha haft,ansågs av USA som ett av världens bästa närstidsvapen, då specialstyrkor och CIA använde dessa i bla Vietnam, det är ett vapen som skall användas på avstånd under 50 meter

    SvaraRadera
  13. Starkt flygvapen...
    94 Attackviggen. Ca 200 Jaktviggen. Utöver det ett par divisioner Draken beväpnade med robotar som innebar att de bara kunde skjuta på nära håll och bakifrån med Sidewinder robotar.
    Ovanpå det kan vi lägga lätta attack flyget. Sk61 utrustade med raketer. Inga navigationssystem.

    IB 77, Infanteribrigad 77, som var huvuddelen av vår arme var inte bra nog. Utrustade med Pv vapen som i bästa fall hade en räckvidd på 800 meter (PvPj 1110). PvRb BILL tillfördes som enda ljuspunkt. IKV 91 med skydd som en gammal Amazon. K-pisten som Jörgen pratar så väl om är nog bra om man slåss i ett vardagsrum.
    I våra anfallsbrigader hade underhållsbataljonerna till del Mauser pga brist på AK4.
    Stridsvagn 102 och 104 Centurion var från 1950 talet och hopplöst underbeväpnad. Strv 103 hade samma svaga kanon samt hög felfrekvens. De pansarbandvagnar vi hade var beväpnade med en gammal automatkanon från tunnan som monterats upponer för att fungera.

    Mörker utrustningen bestod av 1 NVG tub per kompani, VID PRIORITERADE ENHETER.
    Ingen aktiv eller passiv IR!
    Vi skötte vår nattstrid med lysgranater och ljuspistoler. De vi använde var från tiden mellan 1:a och 2:a värlskriget.
    Vårt luftvärn bestod av i stort sett ingenting. Gamla 40/48 Bofors automatkanoner med beskedlig räckvidd och precision. Rb 70 närluftvärn. Rb 77, de få vi hade skulle sedan skydda resten av landet.
    Jag inledde min militära tid som värnpliktig vid K3. Mina kängor hade träsula och var stämplade 1954. Vi köpte egna regnkläder, ryggsäckar, kängor.

    Värnpliktsarmen sände ut soldater med 7,5 månaders utbildning. Gruppchefen som skulle leda dem hade fått enorma 10 månader. Passande utbildning för att genomföra strid, något av det svåraste jag kan tänka mig.

    Vet inte var Jörgen var militär. Jag har tjänstgjort vid IB 77 förband samt armens jägarbataljoner. Personlig mtrl, utbildning, förbandsmtrl samt mobilisering av dessa förband var ett skämt.

    De skulle möta Sovjetiska motoriserade divisioner med eldkraft och skyddsnivåer 20 ggr över det vi hade.

    Inom flyget kom JAS 39. När vi köpte inledande 140 plan hade vi sedan bara råd att köpa 90 AMRAM robotar. Vi skulle väl flyga i cirklar runt fienden.

    Pansarvärns helikoptern, PvHkp 9, var så svag att den kunde bära ca 1 timmas bränsle med full beväpning. Robotarbeväpningen var TOW. Det billigaste man kunde hitta.... Inga navigationssystem, inget skydd, inga motmedel, inga varningssystem. Totalt oanvänbart. Armen skrotade systemet efter mindre än 10 i tjänst.

    Jörgen! Om du gillar uppradadade flygplan utan avancerad avionik, mängder med strv med undermålig beväpning, korttidsutbildade vpl med antik utrustning. Ännu bättre om ett kvalificerat förbands spaningsenhet åker folkabuss. Då har du rätt. Jag måste framstå som helt vansinig.

    Vakna!!

    SvaraRadera
  14. Du anonym

    var du i det militära på 50 talet
    gjorde min tid inom det militära inom KA på 80 talet och har mycket svårt att överhuvudtaget relatera till vad du skriver. du beskriver en helt annan värld och en verklighet som inte fanns varken hos mej eller hos mina vänner under deras tid i det militära.

    visst hade vi under en tid en politiskt tillsatt armé chef, Nils Sköld med Kina som förebild, han arbetade för att Sverige skulle ha en stor armé bestående av vad han kallade "sega gubbar" dvs uthålliga förband i massor. det var en katastrofal idé, men herregud din verklighet verkar knappt verklig den heller.

    Jag har varit stridsledare i bergrum som var så high tech att de fortfarande måste betraktas som moderna, kommenderat kanonfort som haft helt självförsörjande, kanoner som varit gömda i berget med eld, sikt och ledningssystem som liknar star wars filmerna, radaranläggningar som består av popp up radar, dvs den är helt nedsänkt i berget, och sänds snabbt upp för att lokalisera fienden och för att kanoner och robot system skall kunna låsa på fienden, för att sen snabbt åka ner i berget, för att undgå fientlig eld.

    vi hade spärrbataljoner som under min tid erhöll haubits 77 med raketammunition vilken når många mil.

    inom KA fanns ett överskott på materiel, modern sådan, köpa egna regnrockar låter totalt främmande och jag har aldrig hört något liknande.

    SvaraRadera
  15. Jag tog avsked 1998, började min militära tid 1983.

    Armen blev bättre med start 1990 ca. Jobbade ett tag med granatkastare. Våra var från tiden runt 2:a världkriget. I mobförråden för Brigadspaning låg ryggsäckar från 1950-talet.

    Jag vet att vårt fasta KA var high tech. vet oxå att fläckvis inom övriga vapenslag fanns bra grejer.

    I det hela stora var Armen, där jag verkade, totalt utdaterad och hopplöst eftersatt. Under min tid genomförde jag KFÖ totalt 15 dagar, detta under en 15-årig tid i armen. Jag var på kvalitetskurser, data utbildning, etik kurser. Min huvuduppgift, att leda pluton-kompani strid övade jag totalt 2 veckor.....

    Jag lägger mig nu. Som du förstår har jag inte mycket till övers för Armen under 80 och 90 talet. Det som sker nu inom markförsvaret är i alla fall inte sämre. Vår armeinspektör, Grundevik är en bra man. han är den enda "soldaten" i högkvarteret.

    Lev väl

    Mr Anonym

    SvaraRadera
  16. Kan instämma i vad "Anonym" återger. Armén under 80,90-tal var hopplöst eftersatt. Gjorde värnplikt på brigadspaning 89/90 och hade undermålig utrustning i förhållande till de mycket krävande uppgifterna. Vi köpte egna underställ, regnkläder etc för att kunna verka effektivt under vpl. Vi sov alltid i vindskydd utan eld och då fungerade ej tilldelad utrustning.

    SvaraRadera