tisdag 3 november 2009

Statlig inkompetens - igen

Tingsrätten har funnit att försäkringskassan gjort fel. Men det handlar egentligen inte om jämlikhet, utan om försäkringskassans inkompetens. kassan skall träda in då personer inte kan arbeta pga skada sjukdom eller annat tillfälligt fysiskt hinder.

Nu reser alla krav på ändringar gällande gravida, men problemet stannar inte där, hela kassan är fel på så det krävs en förändring i grunden av hela kassan.

Försäkringskassan är en av alla myndigheter som utmärker sig med stor inkompetens, kassan må ha konstiga och motstridiga uppdragsbeskrivningar från riksdag och regering. Men inkompetens och klantighet verkar vara ledord när man sammanfattar hur kassan fungerar. Att som kassan arbeta med egna läkare som utvärdera sjukskrivningar på pappret, och sen bestämma utan att ha träffat patienten om det skall utbetalas sjukpenning, är väl så nära en Kafka roman man kan komma.

Har själv en gång för två år sedan varit sjukskriven en månad, jag fick då sjukpenning, men det brev som kassan skickade ut till mej när anmälan kommit in till dem var minst sagt oförskämt, det stod ungefär, att kassan mottagit anmälan men att det inte betyder att jag skulle få sjukpenning utan att de skall utvärdera sjukskrivningen för att sedan bestämma om jag kan anses berättigad till sjukpenning. Visst fick jag sjukpenning, men det blir då som att alla är misstänkta fuskare, och först när de inte kan bevisa att man är en fuskare så får man sjukpenning.

Frågan som politikerna måste ställa sig är – vad är kassan till för? Det naturliga svaret måste då vara - att hjälpa sjuka personer.

Det måste då göras på ett snabbt och smidigt sätt. Väntetider är oacceptabelt och kan som det nu se ut göra att sjuka människor vräks från sina bostäder osv. Fuskare skall sättas dit, men det är viktigt att just de sätts dit och att inte alla behandlas som fuskare eller potentiella sådana.


SvD AB DN SDS HD GP SvD SvD DN AOB

7 kommentarer:

 1. Vilket larv det här med kvinnor som inte orkar gå och jobba bara för att de är gravida, och sen vill de ha sjukpenning, försök med det i tex Ryssland så blir du bara utskrattad, sen tycker jag att alla som är sjuka borde vara glada att försäkringskassan kollar upp dem, och inte hålla på och vara sådana primadonnor, de ska vara glada att staten försörjer dem när de är sjuka.

  SvaraRadera
 2. Men snälla Sebastian
  var kommer du ifrån för planet?
  försäkringskassans utbetalningar är ingen gåva från himlen, vi betalar in premien genom att vi betalar skatt.
  sen är ditt svammel om hur det ser ut i Ryssland, mer ett bevis på hur dåligt det är där och inget annat

  SvaraRadera
 3. Mr O, FK ifrågasätter inte om du är sjuk, de gör en bedömning om du kan arbeta eller ej trots din sjukdom. Du är inte ensam om att blanda ihop de begreppen dock (en klen tröst kanske) :-)

  SvaraRadera
 4. JIM jag vet mycket väl att de gör en bedömning om man kan arbeta trots att man är sjuk, men det är ju här det kommer in, en läkare som man träffat anser att man skall gå hem och inte arbeta, men FK kan sitta på sin kammare och titta på lite papper och anse att man kan arbeta. om en läkare anser att man INTE skall arbeta så finns det troligtvis en anledning till detta.
  Ser du inte hur konstigt det låter? "om du kan arbeta eller ej trots din sjukdom", de flesta kan absolut inte jobba om man är så sjuka att läkare sjukskriver personen, oavsett om du sitter i kassan på ICA eller är chef på nått större företag. Att FK tror sig besitta den kompetensen att kunna avgöra detta utifrån ett antal papper är nästan skrämmande.

  SvaraRadera
 5. Om en manlig jobbare drabbas av liknande foglossning sjukskrivs han. Om en gravid råkar på liknande, sjukskrivs hon inte av FK (ni män kan inte ana hur infernalisk kan smärtan vara och man tar inga piller för fostrets skull) där var krukset diskrimineringen. Men nu kan man bli sjuk även som gravid. Överklagas kanske av FK? Tror inte det.

  SvaraRadera
 6. Har inga barn själv, men tycker att vi skall vara tacksamma för de som lägger ner tid och pengar på att skaffa barn. Vem tror Sebastian skall driva Sverige och arbeta ihop till hans pension om nativiteten går ner ännu mer?

  Visst, att skaffa barn gör man för att man själv vill ha dem, men med tanke på att de faktiskt behövs ur ett rent ekonomiskt perspektiv så borde staten uppmuntra det.

  SvaraRadera
 7. "Hellre snälla svarta barn än vita i Sing-Sing"

  SvaraRadera