tisdag 8 september 2009

Ett hot mot oss alla

. Vår nuvarande och framförallt vår framtida kultur är nu inte bara hotade at fildelare och Piratpartiet utan även av Google som nu genomför världens i särklass största brott mott upphovsrätten då de scannar ner miljoner av böcker.

Deras stöld av annans material går i samma anda som många andra företag i USA, Japan och Kina har gjort och även gör idag. Mest känt för oss svenskar är väl hur uppfinnaren av färggrafiken och musen till datorer Håkan Lans blev lurad och bestulen på sina uppfinningar av företag i USA.

Hans problem och problemet för dagens upphovsrättsägare och förlag mot Google är att företagen skiter i vad som gäller och vad som är rätt, de har sett en nöjlighet att tjäna slantar på andra och sen kör de, de problem som kan uppstå hanteras av deras advokater i efterhand, och det kommer i enlighet med hur rättsväsendet ser ut i USA ta lång tid, och under denna tid kommer författare och övriga att stå inför fullbordat faktum, och Google går mot total världsdominans.

Inte för att det är lätt nu när företaget nästlat sig in överallt med en bojkott mot Google vore på sin plats (det är då lite pinsamt att använda Blogger som plattform för sin blogg). Samt att Sveriges regering står upp för sina medborgare och deras rättigheter och även de protesterar.

SvD


6 kommentarer:

 1. Du vet att google har en modell för ersättning till författarna va ?
  Det är inte så att dom har tänkt att göra en gratisaffär...

  Även om man kan ha åsikter om hur/om dom har hämtat in alla tillstånd osv förstås...

  /K

  SvaraRadera
 2. saken är denna att du kan inte välja om du vill vara med, det är det som är problemet, sen bestämmer Google din ersättning det är ingen förhandling där inte utan det här får du sen skall du vara nöjd

  SvaraRadera
 3. Fritt tillgängliga på Google books är bara böcker där copyright gått ut (före 1923 i USA, 1862 i resten av Världen).
  För övriga böcker har Google erbjudit rättighetsägarna att gå med i ett system där man får ladda ned de digitaliserade böckerna mot en (låg) avgift. Det står var och en fritt att säga nej, antingen för alla böcker, eller för vissa, och man kan ändra sig i efterhand, men man kan då naturligtvis inte återkalla redan sålda exemplar.
  Vad är det som är olagligt/omoraliskt i detta?

  SvaraRadera
 4. tty
  ja det var ju en snygg kopia av en kommentar från den 8 sept i år till en artikel om detta i SvD

  men nu ser inte verkligheten riktigt ut såhär, det faktiskt allvarligaste i det hela är att i slutändan så hamnar all utgivning av litteratur hos Google, som dessutom kommer få ensamrätt till sökning på internet gällande "deras" litteratur. det är ett riktigt stort reellt hot

  SvaraRadera
 5. Bäste Mr Opinion. Jag skrev kommentaren i SvD också. Jag tror nog att jag kan upprepa mig själv fullt lagligt.
  Hur i allsin dar får Google ensamrätt på utgivning genom att digitalisera redan befintliga böcker? Vem som helst kan ju göra detsamma (och gör det också, se t ex archive.org eller Gallica.

  SvaraRadera
 6. tty
  Du hänvisar hela tiden till om det som tydligen är fritt tillgängligt, men faktum är att Google vill tjäna pengar på det hela.

  det som är det skumma i det hela är att de använder en form av negativ avtalsbindning dvs alla är med och vill man inte vara med så måste man innan den 4 september i år ha anmält detta, annars är detta försent, detta har men efter förahndlingar fått bestämt i en federal domstol i USA

  SvaraRadera