tisdag 8 september 2009

Korrupt stat ger korrupt dom

Kongo-Kinshasa är en av världens rikaste länder med enorma naturtillgångar av guld och diamanter, men diktatur och en korruption utan dess like har totalt förstört detta land där befolkningen har det mycket svårt. Inbördeskrig till följd av diktaturen och grupper som försöker tillskansa sig landets rikedomar dödar och terroriserar landet och dess befolkning.

Att som de två norrmän som nu väntar på sin dom för ett mord de eventuellt begått, då arbeta på ett säkerhetsföretag borde för var och en vara känt att det är en mycket stor risk, inte bara att bli dödad, utan även det att landet är så långt från en rättsstat man kan komma borde få både den ene och den andre att tänka sig för både en och två gånger innan man åker dit för att tjäna pengar

Oavsett om de är skyldiga eller inte så kan vi räkna med att underlagen för domen aldrig skulle räcka i en skandinavisk domstol. Men faktum är att ”den som leken ger får leken tåla”. Passar in väldigt bra på det här fallet


AB SvD DN DB DB VG VG VG POL DB POL SvD DB DB riks24 DB VG VG DB VG SvD DB DB VG AB AB DB DB VG SvD DB VG

53 kommentarer:

 1. I Norge är det rena hysterin om det här, de verkar tro att inte kan en norrman göra något ont

  SvaraRadera
 2. Jeg vill bare si at du burde skrive på norsk, men angående saken. Det er tilpass at disse to landssvikerene blir dømt, de har drevet på med uforsvarlig utnyttelse av Kongo og fortjener å bli straffet i hendhold til lover og regler i kongo. Viss dette er dødsdom, så la dem bli skutt, det er deres egen skyld.

  BLACL POWER!

  SvaraRadera
 3. Hej TOM

  uppe till höger på min sida finns en översättningsknapp, använd den

  SvaraRadera
 4. Hej Tom (på Norsk)

  øverst til høyre på siden min er en oversettelse nøkkelen, bruk

  SvaraRadera
 5. Till Tom:

  Väldigt tur att människor som du inte har någon makt i vårt samhälle.. skrämmande ståndpunkt!

  Du är noll insatt i detta, en enkel överblick visar att bevisen inte alls borde räcka till en fällade dom. De hisnade ersättningskraven visar vad detta egentligen handlar om, pengar.

  Men om du vill ha ett samhälle där man kan dikta upp en historia som faller på sitt egen orimlighet, så som det flesta aspekter av denna historia gör, och sedan döma någon till döden på den grunden.. då lever du nog i fel årtusende.

  SvaraRadera
 6. (Trenger da ikke oversette svensk,- selv jeg klarer lese det, selv om jeg er sørlending og forstår dansk bedre)
  Hva nordmennene har gjort og ikke, vet ikke jeg, men de tilhører neppe Norges glupeste. Man er bra dum når man klarer å rote seg til de grader inn i noe i et fremmed land. Men når de dømmes for spionasje for Norge, da vet man at myndighetene i Kongo heller ikke oppfant kruttet. Dette ble bare for dumt.
  Til syvende og sist er det penger, penger, penger de er ute etter.
  Norge bør slutte med bistand til slike korrupte land.

  SvaraRadera
 7. och vilka ar de underlag som inte skulle racka har? antar du bara gissar... eller hur? betyg for artikeln (1-5): 1

  SvaraRadera
 8. Bäste Anonym
  sannolikheten att du är bevandrad i hur domstolsväsendet fungerar i Kongo blir nog inte ens en etta, mycket dålig kommentar till min blogg

  SvaraRadera
 9. Dessa två gutter har nog inte rent mjöl i påsen men visst är rättegången ett skämt. Bara problemen med tolkar visar ju att det inte är ett "optimalt fungerande rättsväsen".

  SvaraRadera
 10. arbetat nio år i Kongo8 september 2009 12:21

  Stackars Anonym

  åk ner själv till Kongo, så fort du hamnar inför skranket så gäller det att du känner folk, betalt rätt mutor, och det är en fördel om du är svart.

  SvaraRadera
 11. ja tolkproblemet borde visa att kravet på en opartisk rättegång inte är tillgodosett, men visst ser det inte ut som om de är världens snällaste killar inte, och legosoldater är nog en mer rättsvisande benämning på dem

  SvaraRadera
 12. Til "jobbet ni år i Kongo":

  Kan du fortelle litt om bakgrunnen til denne korrupsjonen?

  Kanskje det er fordi folket i Kongo har blitt ranet av utlendinger i mange mange år og kanskje ikke føler det helt uetisk å kreve noen penger tilbake.
  Uansett hvor mye hvite folk må betale i korrupsjonspenger så går regnskapet ikke opp til fordel for Kongo.

  SvaraRadera
 13. anonym från Norge
  jag passar på att svara för han som jobbat i Kongo
  Kongo har blivit rånat av både folk från andra länder främst europa men idag tjänar en liten klick Kongoleser otroliga summor, samtidigt som befolkningens umbäranden bara blir fler och fler. landet har totalt rasat ihop sen denna nya inhemska korruptionen helt förlamat landet. ett bra exempel är kongofloden, som förr var trafikerad av massa båtar då den är landets livsnerv, idag finns varken reservdelar till motorer eller drivmedel, så idag släpar de få båtar som fungerar de övriga i långa båttåg

  SvaraRadera
 14. Ja Norge må vel reagere på spionanklagene eller er regjeringen for feige til det også slik de er i mange andre tilfeller

  SvaraRadera
 15. 500 miljarder dollar? LOOL!!! Vill de inte att väst ska ta de på allvar eller va f*n sysslar dom med?

  SvaraRadera
 16. Mulig disse har rent mel i posen, men alle fortjener en rettferdig rettsak. Og hvis dere følger med har de beskyldt den norske regjering, forsvaret og kongehuset for spionasje osv. Dette sier vel mye om hele saken

  SvaraRadera
 17. Säger mkt om nivån på deras rättssamhälle (500 milj $), det är ingen som tar varken domen eller processen på ett seriöst sätt. Jävla bananrepublik!

  SvaraRadera
 18. I en korrumperad stat försöker alla sko sig på ett eller annat sätt, men ett bra bevis för hur galet landet är, måste ju vara kravet på 3 500 miljarder av Norge i skadestånd som kom i domen

  SvaraRadera
 19. Til Mr.Opinion:
  Det er akkurat hva dem gjør. Istedet for å kreve 500 milliarder dollar, altså 3000 milliarder NOK (norges oljeformue er 2500 mrd. NOK), krever de nå 60 millioner dollar. Én dollar pr.kongoleser.
  Nå må Norge kutte all bistand til Kongo frem til dette sirkuset er over.

  SvaraRadera
 20. Ok, enligt svd är det "bara" nedsatt till 440 miljarder, helt annan femma.. eller? Dra tillbaka var enda spänn som är tänk till bistånd till landet så de lär sig en läxa. Möjligtvis kan väst ta tillbaka det som ett kolonialland igen så de får lite struktur!

  SvaraRadera
 21. Snakker du om korrupte skandinaviske regjeringer og domstoler?

  Hunnen som produserte denne morder-monkey`en, får ham tilbake i zink-kyste.

  SvaraRadera
 22. Peter Borgfjord8 september 2009 14:30

  Rettergangen er en farce. Anklagerens kronvidne får i følge danske aviser en udbetaling på 10. mio dollars, hvis de anklagede bliver dømt. Anklagerne om spionage for Norge siger en hel del om statsanklagerens IQ. Hvilken spion ville bære ID-kortet fra sit lands millitær???

  PS: Mr. Opinion. Du anbefaler at man bruger nøglen til at få oversat din blog. Det kan jeg kun tilslutte mig; det er noget af det morsomste (roligste) jeg længe har læst. :-)

  SvaraRadera
 23. Jag anser att vi sticker ner och hämtar dom, korrupta skitländer ska inte döma västerlänningar eftersom de inte klarar av det.

  SvaraRadera
 24. om Norge hade hört till EU hade det varit så mycket enklare att utöva påtryckningar,

  SvaraRadera
 25. Nå synes jeg ikke akkurat dere i Sverige kan komme med den uttalelsen at "I Norge är det rena hysterin om det här, de verkar tro att inta kan en norrman göra något ont". Hadde det vært DERES land som fikk et helt sinnsykt stort pengekrav fra et annet land,hadde det vært dere som hadde vært hysterisk. Dessuten er det ikke ett jævla bevis som tilsier at de er skyldige. Kongo er KORRUPT. Ingenting annet.

  SvaraRadera
 26. Det är tacken för att man försöker hjälpa afrikaner... 50 års bistånd och annat hjälparbete har inte lärt dessa analfabeter ett enda dugg... låt afrikanerna lära sig att hjälpa sig själva eller självdö...

  SvaraRadera
 27. Hade det varit en omvänd situation, dvs två svarta fast i Skandinavien för motsvarande brott, hade var och varannan skandinav skrikit efter hårda straff. Åker man till ett annat land är man skyldig att veta vilka lagar som gäller och bryter man lagarna får man ta sitt straff.
  Man skjuter faktiskt inte folk och man plundrar inte tredje världen.

  SvaraRadera
 28. Men snälla Anonym 15:17

  har du missat vad som hänt
  dvs ingen vet vad som hänt - det är ju bara en massa gissningar, och en otrolig uppvisning i just korruption

  SvaraRadera
 29. "Det är tacken för att man försöker hjälpa afrikaner... 50 års bistånd och annat hjälparbete har inte lärt dessa analfabeter ett enda dugg... låt afrikanerna lära sig att hjälpa sig själva eller självdö..."

  Du glömde alla hundra år av slaveri och plundring av naturtillgångar. Eller är det det du anser vara en "hjälp"? Rika västerlänningar ska inte tro att de kan bete sig hur som helst i världen. Norge ska betala skadestånd och de dömda ska dingla. Hurra hurra hurra!

  SvaraRadera
 30. Men snälla Mr Opinion 15:20

  Nej jag har inte missat vad som har hänt. Jag vet antagligen precis lika mycket som du. Ord står mot ord och åtalarens ord låter troligare.
  Korruption? Inte mer än i svenska rättssystemet. Hårt med dödsstraff? Ja, kanske lite, utvisning hade nog varit tillräckligt.

  SvaraRadera
 31. Anonym 15:21

  först ser ju din kommentar klok ut sen förstör du det hela genom att antingen bara larva dej, alternativt du är helt enkelt inte allt för smart

  SvaraRadera
 32. "Att som de två norrmän som nu väntar på sin dom för ett mord de eventuellt begått, då arbeta på ett säkerhetsföretag borde för var och en vara känt att det är en mycket stor risk, inte bara att bli dödad, utan även det att landet är så långt från en rättsstat man kan komma borde få både den ene och den andre att tänka sig för både en och två gånger innan man åker dit för att tjäna pengar"

  Citatet är från inlägget i bloggen. Är du medveten om att det där citatet är en enda mening? Du borde tänka på att använda punkter någon gång ibland så att man kan läsa bloggen utan att få kruppanfall...

  SvaraRadera
 33. Anonym igen
  Har följt målet i Norsk media där det gått allt följa detta under ett par veckor nu, om man läst där finns tydliga tecken på korruption, samt att de redan var dömda, tolken översatte inte vad som sades, de anklagade fick inte träffa sina advokater, de fick inte sitta under rättegången, de visades upp för befolkningen och fick nästan löpa gatlopp

  men faktum kvarstår Kongo är ett av världens mest korrumperade länder, så varför skulle denna händelse vara ett undantag? och läser man domen så är väl det allt för tydligt

  SvaraRadera
 34. "först ser ju din kommentar klok ut sen förstör du det hela genom att antingen bara larva dej, alternativt du är helt enkelt inte allt för smart"

  Hade du skrivit samma sak om den anonyme jag besvarade hade jag tagit din kommentar på allvar. Nu verkar det mer som att du också vill låta afrikanerna självdö. Du = Humanist? Hmmmm...

  SvaraRadera
 35. Svenskar yrar alltid om att man ska ta seden dit man kommer.
  Gäller det bara folk som kommer hit och inte svenskar eller andra västerlänningar som åker någon annan stans?

  SvaraRadera
 36. Anonym 15:32

  vilket strunsnack
  för det första så hinner jag inte kommentera alla kommentarer, för det andra så får du ta vad du skrev och är det så att du ångrar det så är et bara att skriva det

  SvaraRadera
 37. Anonym 15:34

  du menar att man skall vara korrupt. eller???

  SvaraRadera
 38. För att ge rättsväsendet i ett sådant negerland någon som helst kredibilitet, måste man väl vara PK ända in till absurdum?

  SvaraRadera
 39. Normalt sett så skulle jag tagit bort din kommentar, att uttala sig nedsättande om folk med hänvisning till deras hudfärg är dummare än något annat. jag trodde i min enfald att vi idag visste tillräckligt mycket för att inte använda ordet neger

  SvaraRadera
 40. Vad är det för fel på ordet Neger egentligen? Det där är ju lika PK som att inte få kalla en Zigenare för Zigenare eller en Lapp för en Lapp? Men landskapet heter märkligt nog Lappland och svart heter negre på franska.
  Besynnerliga språkregler som härskar.

  SvaraRadera
 41. Men din stackare
  Svart, om man syftar på färgen hette i alla fall i morse noir och inget annat

  om man står utan kunskap så blir det ofta fel, ordet neger är slavhandlarnas namn på de slavar de hämtade i Afrika

  du verkar vara ett tydligt exempel på att skolan inte lyckas med att förmedla kunskap i den mängd den borde

  SvaraRadera
 42. Har ni inte sett filmen "The wild geese"??

  SvaraRadera
 43. Det här är tydligen bara ett par klantiga norrmän som eventuellt har begått ett mord. men spioneri för Norge????? hur knäppt får det bli

  SvaraRadera
 44. Alikevell har vi i en regjering i Norge som pøser millioner inn i dette korrupte landet.Forstå det den som vil.

  SvaraRadera
 45. Plukk skriver: "Nå må Norge kutte all bistand til Kongo frem til dette sirkuset er over."

  Her kan det være interessant å se hva norsk bistand til Kongo faktisk består av. På Norad.no kan vi lese at to tredeler av den norske bistanden i 2007 gikk til humanitære tiltak:

  "Norsk støtte gikk først og fremst til humanitære tiltak overfor internt fordrevne flyktninger og til ofre for kjønnsbasert vold. Pengene kanaliseres via FNsystemet, Røde Kors-systemet og norske frivillige organisasjoner."

  Det du foreslår er altså at vi skulle stille et ultimatum til den kongolesiske presidenten om at hvis han ikke slipper nordmennene fri, vil vi ikke lenger hjelpe kvinnene soldatene hans voldtar.

  Et slikt ultimatum er feil på så mange plan at jeg nesten ikke greier telle så langt.

  SvaraRadera
 46. Sjekk denne linken: http://www.youtube.com/user/millionsbucks

  SvaraRadera
 47. http://www.privatemilitaryherald.com/2009/08/11/congo-murder-trial-of-two-norwegians-set-to-begin-on-friday/

  SvaraRadera
 48. "Negre" betyder faktiskt "svart man" på lite äldre Franska, det är dessutom ett inte helt ovanligt efternamn i Frankrike.

  För övrigt blir jag lite förvånad över det nedåtande tonfallet i "stackare".

  SvaraRadera
 49. Bland alla de länder som handlade med slavar från afrika så betyder Negre, Negroe osv just svart man, men det är alltså en slavbenämning
  så vanligt namn är det inte i Frankrike heller, inklusive lite andra stavningar och dubbelefternamn så finns det 96 i Paris, så de är säkert släkt

  SvaraRadera
 50. Du nämner ingenting om bildörrarna i ditt inlägg?
  http://www.svenskbladet.se/utrikes/index.php?alias=har_du_hort_den_om_de_tva_norrmannen_i_afrika.html

  SvaraRadera
 51. VAd snackar du om var du där har du sätt bevisen? du är sjuk i huvudet din lilla jävla översittare!

  SvaraRadera
 52. Att alla inte förstår är ändå någon man sorgligt nog får räkna med, men faktum är att din kommentar talar för sig själv

  SvaraRadera
 53. Anonym - vet du inte att det är oartigt att säga " du är sjuk i huvudet"?

  Och att kalla en person för "din lilla j-a översittare" är ett nedsättande omdöme.

  Du får betyget "C" i uppförande. Och "BC" i rättstavning!

  Hoppas dessa tillrättavisningar ger dig en riktig tankeställare!

  Hälsningar,
  Lars Johan

  SvaraRadera