måndag 4 maj 2009

FIAAB låter inte ju så bra

Det blir nog så att de olika varumärkena för leva kvar som egna bilmärken i den nya fordonsjätten FIAT.

Fiats Sergio Marchionne, FIATs chef är smart som passar på att i dåliga tider shoppa ihop en ny bilkoncern, dessutom så ser hans ösnkelista med Chrysler, Opel och SAAB ut att ha relativt olika profil. Om man har kapital så är väl just nu det bästa av tider att köpa på sig konkurrenterna och stärka sitt eget bolag inför stundande högkonjunktur.

Det är mycket uppfriskande att se framåtanda och industribyggande när alla andra går runt och hänger läpp och skyller på bankerna i USA och/eller de politiker i USA som öppnade Pandoras ask med nya lånerelger.

Fiat som fortfarande domineras av grundarfamiljen Agnelli har ju redan på 1980 talet samarbetat med SAAB, då gällde det utvecklingen av modellerna SAAB 9000 och Fiat Croma.
Bolaget har genom skyddstullar varit skyddat tills för några år sedan mot import från Japan, efter diverse problem när dessa tullar avskaffades så ökade till skillnad från världens övriga bilindustri bolaget sin försäljning under 2008.

Så det ser ut som ett drömscenario för SAAB, man skall dock komma ihåg att Italienska företagsledare är mycket mer nationalistiska än vad vi är i Sverige, och skulle det behöva skäras mer någonstans så blir det definitivt inte i Italien, kalkyler spelar i sådana lägen ingen roll, utan då ligger nog det avlägsna kalla Sverige så långt bort att nedskärningarna och nedläggningarna hamnar här.

Men om det här går vägen tycker jag att man skall minnas hur Mona och sossarna i ett tidigt läge var beredda att ösa pengar över SAAB utan att ha någon koll alls, är det sådana personer vi vill ha att styra vårt land, eller representerar oss i EU?

SvD SvD DN DN DN AB AB HD HD SMP VG DPS DP DN DN VG HD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar