onsdag 20 maj 2009

PINSAMT

Hur illa är det egentligen?
Sverige skickar sina bästa fartyg till att skydda mattransporter som går till Somalia
Vad händer då? Jo stödfartygen HMS Trossö går sönder, och måste bogseras in till hamn av de små korvetterna som den skall stödja med ledningsfunktion samt tillhandahålla sjukvård då man inte har helikoptrar. Redan tidigare har det visat sig att korvetterna inte tål höga vågor och att det går att skjuta genom vissa delar av skrivet med en simpel AK-47. Även om det är trist och pinsamt att sånt här händer så visar det vad det innebär att nonchalera vårt försvar, och endast se det som en utjämningspost i budgeten.

Det går inte att nog påpeka att det faktiskt är skandalöst och oförsvarligt att skicka ut våra enheter i världen utan bästa tänkbara utrustning, i Somalia fartyg som inte håller måttet och i Afghanistan undermåligt skyddade fordon, (förbättring har skett, men det var efter protester och påpekanden).

Om vi inte har utrustning som håller måttet skall vi heller inte åka ut, faktum är att vi skall inte ens tvinga ut soldater i krig här hemma om vi inte kan erbjuda bra utrustning. Det är upp till politikerna att se till att anslagen räcker, men det är faktiskt även upp till försvarsledningen att påpeka fel och brister.

Slutligen kan man fråga sig varför man inte skickade HMS Visborg som är 20 meterlängre än Trossö och dessutom har helikopterplattform., Ännu bättre hade förståss varit HMS Carlskrona men den håller visst på och byggs om, båda dessa fartyg är förutom starkare beväpning bättre rustande för hög sjögång.


SvD

8 kommentarer:

 1. Helikoptrar måste kunna tvättas, annars ingen helikopter i saltvattenmiljö.

  Ingen tvätt, ingen helikopter: inget större behov av Visborg.

  SvaraRadera
 2. Sveriges bästa fartyg, my ass! Vad som är pinsamt är att de redan från första början skickar ner tre skrothögar till Somalia.

  SvaraRadera
 3. Det är ju det som jag menar är pinsamt
  det är nämligen bland de bästa fartyg vi har i Sverige

  SvaraRadera
 4. Hahha synd om svennar, mina bröder där nere kommer att skjuta sönder båtarna! Hahahah

  SvaraRadera
 5. Ja, det kommer de säkert att göra.

  SvaraRadera
 6. sorgligt - dock inte förvånad! Det visar bara på ambitionsnivån hos våra beslutsfattare. Det är lika sorgligt inom övriga delar av vårt svenska välfärdssamhälle

  SvaraRadera
 7. Du abdullagubben

  om du nu är så skadeglad åt de som försöker hjälp till att skydda mattransporterna till de som svälter (vilka du då inte ser som dina bröder)så även om det är klantigt det här med båtarna, har jag bara en sak att säga dej och det har jag aldrig sagt förut, åk ner till dem då, till dina bröder istället för att sitta här och skriva massa dynga, med bröder menar du säkert att de är muslimer, stackare!! du fattar ju ingenting, och du kommer nog tyvärr aldrig göra det heller.

  SvaraRadera
 8. Nej, jag menar inte med bröder (muslimer) i det här sammanhanget!

  SvaraRadera