söndag 14 juni 2009

Björklunds larviga sosselogik


Ett samhälle tjänar alltid på att medborgarna utbildar sig, så kan man verkligen undra vad det är som är så bra i Björklunds nya utbildningsutspel om att man inte skall kunna läsa upp sina gymnasiebetyg. Det är lite som att man har en chans sen är man ute. Hur korkat får det vara? Ena dagen framkommer det i forskningsresultat att en ungdoms hjärna utvecklas fram till ca 25 årsåldern, vilken bra idé att då bestämma att om en person presterat G i snittbetyg fram tills det att han är 18 så skall han dras med dessa under resten av sitt liv.

Om man däremot får IG då är det bara att få hjälp att läsa upp det hela, det luktar nån djävla sosselogik i det hela – alla skall vara godkända men inte mer än de andra. Det betyder ju också att om man har IG rakt igenom så är det sedan ok att läsa upp till MVG, men för den som har G så är det bara lång näsa.

Skärpning Björklund, alla som vill läsa upp sina betyg bör få rätt att göra detta, det är en fråga om att erkänna att alla inte är stöpta i samma socialistiska form, och att man mognar olika. Samhället tjänar mer än det kostar, för inte läser någon upp sina betyg bara för att det är kul att som tydligen vissa verkar tro.


SvD DN AB AB SDS

14 kommentarer:

 1. Du kan tenta upp betygen även om du inte skulle få gå kurserna. Där har du din andra chans även för de som redan visat att de bara orkade med "G" i gymnasiet.

  Lagförslaget vill kanske pusha på de elever som HAR kapacitet och förmåga att plugga redan på gymnasiet men som väljer att skjuta upp det och bara "ta G" eftersom de vet att de får en enkel andra chans...

  SvaraRadera
 2. Håller med till fullo!
  Den där björklund har inte riktigt förstått att vara i puberteten och att vara studiemotiverad inte alltid är så lätt. Det enda detta förslag leder till är att det gäller att hoppa av om man inte kan högprestera under tonåren.

  SvaraRadera
 3. Har du sociala problem under gymnasietiden och därmed inte får mer än ett G, så skall det vara en nackdel. Det är bättre att inte kämpa alls?

  Logiken funkar inte. Jag fick 03.00 i skolan. Min far var alkoholist, jag var mobbad och jag har ett sjukdomstillstånd man inte kände till förrän 97. Idag har jag läst upp till 20.00 och är påväg in i en akademisk karriär. Min IQ nivå ligger på 133 enligt testerna så jag tillhör sveriges övre 2%. Jag kan förmodligen citera de liberala argumenten för en stark folkutbildning bättre än Björklund kan.

  Det är inget "val" att inte plugga. Val gör man inte i tonåren eftersom man inte förstår vad val är för något. Man gör vad man förstår och har möjligheter till.

  Jag tentade ett par betyg och har läst på distans också. Det är inte rimliga alternativ till riktiga kurser. Har du varit bidragsberoende större delen av ditt liv behöver du stödet, du behöver lärarna, du behöver kompisarna.

  SvaraRadera
 4. anonym 22:55
  ok pusha genom hot låter ju som en bra idé

  att sitta hemma och läsa in ett par kurser på egen hand utan studievägledning kan ju funka för en del, men återigen, vi tjänar alla på att vår befolkning är utbildad, ju högre utbildning, ju färre som t ex sympatiserar med ytterlighetspartier, bara det är värt mycket

  SvaraRadera
 5. JemyM
  du är ett levande exempel på varför vi måste ha en utbildning som är öppen för flera försök. och Sverige som land kommer utan tvekan ha tjänat på att du fått denna möjlighet

  Lycka till framöver

  SvaraRadera
 6. Har du fått streck / IG kommer du förmodligen bara kunna läsa upp till G.

  På så sätt blir det inte som du skriver, att folk med streck / IG kan läsa upp till MVG.

  Du skriver om djävla sosselogik - men det är ju sossarna + vänstern som driver frågan att man ska få läsa upp betyg om man mognar senare! En chans och sen är du rökt - det är borgerlig logik.

  SvaraRadera
 7. Själv växte man ju upp i bara skitskolor med bråk varje rast, och problem i stockholmsförort. Var garanterat intelligentare än dom flesta av klassen, som endast förstod att man skulle lyda order och göra det som läraren säger. Fråga dessa personer som fick MVG i alla ämnen om dom kan kemins grundämnen och vilket år Gustav Adolf dog i Lutzen så tvekar jag att dom minns ett dyft. I dagens skolor handlar det enbart om att ta in kunskap, för att sedan bevisa att du har dessa på ett prov.

  Av olika anledningar så körde jag inte fullt ut, var enormt deprimerad och omotiverad under hela skolgången och valde en annan väg kan man säga. Man var tonåring och planerade inte så långt fram i tiden.

  Så nu får man väl jobba kvar på mina skitjobb och servera liberalerna i Hammarby Sjöstad och Södermalm med diverse tjänster, för man är tydligen dömd beroende på vilken gymnasieprofil du väljer och vilket betyg din lärare sätter på dig.

  Ska bli intressant och se hur detta påverkar arbetslösheten i sverige? Kanske lägger på lite mer ved på dom 11% Borg förutspår i 2011.

  SvaraRadera
 8. Ibland när man läser kommentarer om det här ämnet får man en känsla av att folk på allvar tror att Komvux är alla ungdomars dröm, vilket är väääldigt långt ifrån sanningen. Att läsa upp sina betyg är en grymt bra möjlighet, att ha 16 ämnen samtidigt, ha i princip obegränsat med läxor, kanske jobbiga hemförhållanden eller andra sociala problem, det är ingen lätt match när man är 16-17 år gammal! Det går inte att säga att alla som inte fick högsta betyg i gymnasiet är lata skitungar som vill ta den lätta vägen, det finns otroligt många ungdomar som av en eller annan anledning inte KAN få toppbetyg, att då döma ut dessa och säga att "lyckades du inte första gången? Synd, ingen karriär för dig då!" tyder på en rent sjuk människosyn. Å andra sidan är det ju borgarna vi pratar om så man kanske inte ska bli så förvånad.

  SvaraRadera
 9. Precis vad jag tänkte skriva, anonym: Du kan ju fortfarande tenta upp betygen, en utmärkt andra chans som ändå inte slösar med samhällets resurser; det finns ju så mycket annat de behövs för.

  /Henke

  SvaraRadera
 10. JemyM

  Ingen med IQ på 133 får 20.0 på gymnasiet. Det får man på Komvux. 20.0 på gymnasiet får man via hårda studier eller betydligt högre IQ än dig. IQ 133 räcker för 20.0 på komvux.

  Med beydligt högre IQ än dig och fick inte ens 17.

  Jag är också något tveksam över vilken IQ skala du använder dig av, men eftersom du nämner 2% så använder du den för Sverige ovanliga skalan men som finns kvar för inträdelse i Mensa.

  SvaraRadera
 11. Förmågan att kunna prestera riktigt bra på gymnasiet är en mognadsfråga. Både biologiskt och psykologiskt. Att frånta möjligheten att läsa upp betyg, för de som inte hade studiemognad under gymnasiet, är ett uttryck för demokratiskt oförstånd.

  SvaraRadera
 12. Sosselogik? Du får vara hur arg på sossarna du vill, men det var de som byggde komvux från början.

  Björklund är förbannemig ingen sosse och ska stå för sina egna idéer. Det här är ren moderat-logik. Den som en gång visat svaghet ska förevigt trampas ner, under förutsättning att han inte är rik. Det är nämligen så att den som får IG i första läget bara ska kunna få G sedan. På så sätt försäkrar man sig om att vissa människor för evigt utelåses från bättre utbildningar.

  Däremot finns möjligheten kvar att hyra in en privatlärare och tenta upp betyget mot en avgift. Så att bara familjen har tillräckligt med pengar så finns inget problem.

  Moderatlogik, som sagt.

  Nej, det är inte rimligt att förvänta sig att någon ska tentera upp till MVG på egen hand, i synnerhet inte de som jobbat några år efter skolan innan de vill gå vidare.

  SvaraRadera
 13. Det fötvånar inte mej att Bjöklund lägger ett så korkat föslag.Har alltid undrat vad den mannen har innanför pannbenet.Inte är det en högutveclad hjärna som tänker förnuftigt i alla fall.

  SvaraRadera
 14. Jag studerade väldigt hårt Anonym, så hårt att jag under perioder slogs ut av stressen. För mig var det inte frågan om att läsa i normal takt, för mig gällde det överlevnad, att gå från inget till någon. Min IQ testades av psykologen, kommer inte ihåg vad testet hette men det var nåt med tre eller fyra i namnet.

  SvaraRadera