tisdag 16 juni 2009

Helt galet


Jaha 600 miljoner dollar i statliga garantier, låter ju inte som en helt rolig idé, och att SAABs problem nu skulle vara över i och med att Kungaägget tar över låter som en saga man läste för barnen när de var små - och så levde de lyckliga i alla sina dar.

Vad gruppen av finansiärer har för styrka och uthållighet återstår att se. Sen återstår också att se hur mycket de kommer att lägga sig i driften av bolaget, klart är att det krävs nästan ett mirakel att ett bolag som SAAB som producerat bilar vilka alldeles för få villat ha, nu ska ändra sin produktion och bli lönsamt för första gången på årtionden. Att tro att äggen skall fixa det är bara att glömma, för det är en otrolig skillnad på att producera 20 bilar i en stor hall per år, och att producera 150 000 bilar per år som är SAABs mål de närmaste åren.

Det är ju som om snickaren som bygger 5 villor per år skulle köpa NCC, oavsett hur mycket kapital han lyckats skrapa ihop så är det ingen som tror på honom.

Om det nu skall lånas 6,5 miljarder med statliga garantier i botten, så skall det även betalas räntor på dessa pengar och lånet förväntas betalas tillbaka. För att kunna göra detta måste SAAB sälja ännu mer och bli ännu mer effektivt.

Frågan på svaret, varför Koenigsegg? är troligtvis att ingen annan ville.


AB AB DN DN DN SvD SvD SvD SDS SDS SDS VG DB DB DPS AB DN SvD SvD DB EX EX AB SvD

1 kommentar:

  1. Att Saab ska producera 150000 bilar per år kan man nog glömma. I alla fall de närmaste 10 åren. Det Saab måste göra är att hitta sig själv och gå från småskalig produktion till stor igen..jag vet de låter korkat men vem vill ha en Saab? Marknaden för tråkiga bilar som är ganska dyra är mättad. Saab måste nischa sig ta vara på det vackra i Sverige och föra in det i sina bilar. vad sägs om en ratt gjord av älghorn och mittkonsol som påminner om is? Ja jag vet de kommer inte sälja så många bilar men de kan iaf ta bra betalt från naturkåta tyskar och nyrika kineser som vill sticka ut. Sen när de går med vinst kan de börja om igen med tråkiga modeller. Ett annat sätt att tänka på är att om vill du överleva i framtiden så måste du kolla på vad ungdomar vill ha för teknik. Fixa en elbil med facebookprofil och ett emo-anpassat stylingkit med snedlugg det är också en vinnare..men så klart ingen är kreativ i Sverige ;). (btw har aldrig läst din blogg men hoppas detta inlägget gör det lite populärare) Ciao! å Puss

    SvaraRadera