måndag 22 juni 2009

Kulturdöd utan upphovsrätt

Visst ser det illa ut för upphovsrätten, piratpartier och teknisk utveckling osv. men det förändrar ingenting i sak. Det är aldrig rätt att ta en sak från någon annan, det är i syvende och sist en fråga om äganderätten.

Frågan är hur kommer världen att se ut utan upphovsrätten? Att artister, filmbolag, författare skulle kunna tjäna pengar ändå på något mystiskt sätt är bara nys, vi får väl nöja oss med att det görs ett krympande antal filmer, ges ut färre böcker, den smala produktionen får stryka på foten, då den idag finansieras av storsäljarna. Den ökade arbetslösheten i spåren av upphovsrättens död kan man ju dölja i den allmänna lågkonjunkturen.

Trist utveckling bara för att ett antal snåljåpar inte ville betala för sig

Sen blir all debatt så konstig när förvirrade upphovsrättstjuvar blandar ihop rätten till fri kommunikation över Internet med rätten att få ta andras material, rätten att meddela sig och att t ex blogga har mycket lite eller inget alls med upphovsrätten att göra, men det är ju ett enkelt sätt att blanda bort korten, mest för dem själva verkar det som

DN


19 kommentarer:

 1. Mycket förvirrat skrivet. Du gör ett antagande och utgår helt från det, utan att ens tänka tanken att verkligheten kan vara så mycket mer komplex. Det finns nu flera studier, senast en riktigt stor, och vetenskapligt fastställd, studie från Harvard, som visar att kreativiteten ökar i de länder där också fildelningen ökar. Länder som Sverige, USA och England producerar mer musik än någonsin, inte minst independent. Musik- och filmbranscherna i stort gör rekordvinster. Och detta sker efter TIO ÅR med ökande fildelning. Folk går mer på bio i Sverige idag än för tio år sen, och köper fler dvd:er år för år. Det enda som minskat är cd-försäljningen, men då har samtidigt spel- och filmmarknaden ökat mångfalt mer.

  Ditt sista snurresonemang om att integriteten inte är hotad är djupt tragisk. Det är såna som du som blir nyttiga idioter när vi ska rösta politiskt, och politiker aningslöst driver igenom lagar som förvandlar internet till en företagsmarknadsplats. Det skiv-/filmindustrin lobbar för idag i USA och EU är ett internet där Kina och Iran med lätthet skulle kunna förtrycka sina befolkningar hundrafalt effektivare jämfört med idag.

  SvaraRadera
 2. Före detta alliansröstare22 juni 2009 19:26

  Du är så närsynt att du inte ens förstår att folk upprörs över att man i jakten på fildelare helt osidosätter allt från rättssäkerhet till integritet. Ifall du öppnar ögonen kanske du inser att det är på grund av detta som folk blir upprörda. Och det med all rätt.

  Illegal fildelning är illegal, det är ingen som säger emot det. Men frågan är om inte insatserna för att stoppa detta blir oproportionerligt stora. Nästa intressanta fråga är ju varför fildelning är så populärt, det kan ju faktiskt bero på att lagliga alternativ är så ofattbart dåliga och krångliga. Innan detta rättas till kommer folk fortsätta fildela, sannolikt krypterat i allt större utsträckning. Bra jobbat Pontén med flera.

  SvaraRadera
 3. Emil
  Att man kan missuppfatta saker så otroligt mycket är nästan komiskt
  För det första så har integritetsfrågor inget med rätten att ta annans upphovsskyddat material att göra.
  För det andra så riktar alla fildelarkramare sig alltid in på muskindustrin och musikers möjlighet att tjäna eller inte tjäna pengar. Faktum är att de siffror du hänvisar till är helt upp åt väggarna, och ditt problem är att du inte anger dina källor annat än Harvard studien att kreativitet påstås öka

  SvaraRadera
 4. föredetta.....

  Har du kanske tänkt på att gratis är billigare, det är så himla enkelt att det är det som är orsaken,

  SvaraRadera
 5. Mr Opinion (självparodiskt nick, där...), jag ska försöka låta bli att fnissa när du snubblar, men det är svårt... Siffrorna är helt officiella. Läs t ex här om dvd-försäljningen i Sverige:

  http://www.second-opinion.se/so/view/398

  Hollywoods rekordvinster skryter MPAA om årligen, bara att googla.

  Här är senaste Harvard-studien:

  http://www.hbs.edu/research/pdf/09-132.pdf

  Och här är en rent statistisk SOM-undersökning som visar att svenskar går mer på bio idag än för 10 år sen:

  http://www.som.gu.se/rapporter/nya_rapporter_2008/biovanor.pdf

  Så vad är det som är "uppåt väggarna"? I rest my case...

  SvaraRadera
 6. Peter Ehrengren22 juni 2009 19:50

  Instämmer med Emil. Finns hur mycket rapporter och siffror som helst som stödjer detta.

  Denna sammanställning som DN gjorde tidigare i år är mycket talande: http://www.dn.se/kultur-noje/illegala-nedladdare-betalar-ocksa-for-sig-1.793850

  Du är sannerligen ute och cyklar, Mr Opinion.

  SvaraRadera
 7. Jo, det där om integriteten. Det är alltså åtgärderna att "komma åt" fildelning som hotar integriteten (dvs avanonymisering, statliga svarta listor som i Australien osv), inte upphovsrätten. Det trodde jag du fattade.

  SvaraRadera
 8. Emil
  har inte tid att kolla alla dina referenser nu, men tack i alla fall, ber dej dock läsa om SOM undersökningen, den visar enligt "figur 1" en liten men dock viss nedgång 2007 kontra 1997,trenden ser rätt plan ut, vilket är en minskning relaterat till befolkningsmängden

  Den som begår brott måste räkna med att polis etc försöker att ta fast och fälla denne, om Du rånar en bank så kan det bli så att polisen gör husrannsakan hos dej och din familj.

  om du stjäl annans alster över internet så får du nog finna dej i att Polis försöker ta fast dej. även om en enstaka nedladdning måste betraktas som ett ringa brott.

  viktigt är dock att det är rättsvårdande myndighet som skall utföra "spaning" och döma

  SvaraRadera
 9. Ehrengren

  Snacket om att fildelare köper sina filmer om de gillar dem är ett riktigt nys, att biobesökarna blev fler 2008 mot 2007, har till stor del sin förklaring i filmen Mamma Mia, den sågs av nästan 2 miljoner besökare i Sverige, den tilltalade till stor del sådana befolkningsgrupper som inte laddar ner varken film eller musik

  SvaraRadera
 10. "Något mystiskt sätt"
  Vad sägs om reklamfinansiering, en fast avgift till en tjänst som faktiskt erbjuder det konsumenterna vill ha, tjänster och andra roliga saker, som inte går att kopiera, som är kopplade till produkten.
  Detta är några exempel och de företag som börjar anpassa sig till marknaden och anställer experter för att komma på alternativa metoder, kan säkert komma på flera hundra till.
  Men visst, vill man ha konservatism, så är det ju bättre att låta saker vara som de alltid har varit och försöka hindra utvecklingen genom lagar, svartmåla utvecklingen och hävda att det inte finns några alternativ.

  SvaraRadera
 11. Locutus
  det du skriver om är ju en realitet, och då handlar det om lagligt lyssnande, och det är smarta sätt att använda ny teknik, men det har inget med olaglig fildelning att göra,

  att vara emot stöld har inget med svartmålning att göra. Ny teknik är alltid kul och spännande, men den behöver inte användas för att begå brott

  SvaraRadera
 12. Före detta alliansröstare22 juni 2009 22:26

  Återigen visar du att du inte vet vad du pratar om.

  Att det är gratis är en liten orsak, knappast den största. Som du kanske vet är människor beredda att köpa skydd för att kunna fortsätta ladda ned, 50-70 kronor per månad. Dessa pengar kunde nöjesindustrin kunnat håvat in om de hade haft smarta lösningar. Det har de inte. (Undantag Spotify).

  När filmer laddas ned är kvaliteten dålig, undertexterna ofta usla och det tar tid. Med smarta lösningar som erbjuder hög kvalité finns betalningsvilja. Det är fakta. Om du inte vill tro på det så är det naturligtvis din ensak. Förr fanns det människor som trodde att jorden var platt. Eller folk som trodde att solen kretsade runt jorden. Idag skrattar vi åt dem. Kul gäng du sällar dig till.

  SvaraRadera
 13. Allvarligt talat vad faan snackar du om?

  min barn har trots att jag sagt att jag inte gillar det, laddat ner film innan nya lagen kom, visst är det en del knas på en del film men för tusan de håller oftast mycket hög kvalitet, visst är den snäppet bättre på köpt film men den håller en klart bra nivå

  SvaraRadera
 14. Före detta alliansröstare22 juni 2009 23:10

  Ja, när DVD-versionen kommit och någon rippat den, först då är kvaliten bra.

  Innan dess är det screeners och handheld, du kan ju fråga dina barn vad det där.

  Och när du får lite tid över kan du ju sätta dig in i ämnet och läsa på lite genom att följa de länkarna som givits dig. Innan dess borde du vara tyst.

  Men som sagt, du har stora likheter med Katolska kyrkan för ett par hundra år sedan. Se det inte som en komplemang.

  SvaraRadera
 15. http://torrentfreak.com/economy-profits-from-file-sharing-report-concludes-090119/

  "The report, which was commissioned by the government, estimates the positive effect on the Dutch economy to be around 100 million euros a year. While it is recognized that the entertainment industry suffers some losses, these don’t outweigh the positive effects of file-sharing."

  Tänkte bara dra mitt strå till stacken.

  För övrigt när det gäller integritetsfrågan kontra upphovsrätt. Hur stoppar du fildelning om du inte inför massövervakning? Det är där problemet ligger i det argumentet, för det går inte att göra. Tekniken finns och den försvinner inte. Folk kommer skicka saker mellan varandra så länge de har möjligheten att göra det och ända sättet att ta bort den möjligheten är att övervaka allt folk gör vid sina datorer. Det är inte värt det. Alternativa metoder måste tas fram, inte övervakningslagar och häxjakter.

  SvaraRadera
 16. Sorgligt... det här är väl om inget annat ett bevis på att det verkligen finns människor som bara inte vill förstå p.g.a. andra grundvärderingar.

  Spelar ingen större roll i slutändan dock, den nya generationen som vuxit upp med fildelning som en stomme i deras vardag kommer att utveckla den nya ekonomin, och allt kommer vara frid och fröjd ska du se herr pessimist.

  Det är nästan komiskt att se folk fortsätta att skrika varg när vi sett bevis gång på gång att teknisk utveckling av den här arten inte hämmar kulturellt skapande (bandspelare, tryckpress, videospelare, TV, radio, behöver jag fortsätta?)

  Tjopp

  SvaraRadera
 17. Du "har inte tid" att läsa meningsmotståndares rapporter och källor, men du har tid att sitta och tjafsa utan att underbygga dina argument med en enda egen länk till oberoende forskning.

  Dessutom är det du som läser SOM-studien fel. Trenden hade varit ännu tydligare om inte Sagan om ringen-trilogin hade utgjort en sådan exceptionell peak i början av 90-talet. Samtidigt är Sagan om ringen-filmerna de mest fildelade någonsin. Återigen ett tydligt samband. (Och Mamma Mia är de tre senaste årens överlägset mest fildelade svenska film).

  SvaraRadera
 18. Ok
  oberoende forskning??? med det menar du alltså de artiklar du hänvisade till, sagan om ringen filmerna kom inte i början av 90 talet så läs om hela undersökning, ökning resp minskning av biotittandet är förknippat med hur bra filmer som går upp, film som går bra bekostar smalare filmer och ger möjlighet för filmbolaget att våga sig på osäkra projekt som kanske inte gå ratt räkna hem - men det är helt ok om du inte förstår dej på ekonomi, då kan du ju fråga någon som gör detta så kan det gå upp ett ljus

  allvarligt talat så är det inte särskilt intressant att diskutera med den typ av fundamentalister som du är. att hela tiden predika att ökad fildelnig är något alla tjänar på är så huvudlöst att man inte orkar med det hela.

  det kommer att krävas någon form av betalningssystem, eller på något sätt ett enkelt sätt att betala för de man vill ladda ner. fram tills detta är löst så är det stöld att ta andras arbete, om du inte inser detta

  SvaraRadera
 19. "allvarligt talat så är det inte särskilt intressant att diskutera med den typ av fundamentalister som du är. att hela tiden predika att ökad fildelnig är något alla tjänar på är så huvudlöst att man inte orkar med det hela."

  Och du är inte fundamentalist då Mr Opinion?

  :)

  SvaraRadera