Nu när folket i Teheran vågar livet för sina drömmar om demokrati och frihet, så måste vi i väst ställa oss på de rättfärdigas sida och stödja dem.
Det är dags för Sverige och EU att uttala sitt stöd för omräkning av rösterna eller nyval, att förklara att man inte ser Ahmadinejad som valets rättmätiga vinnare och därför inte som Irans president.
Mullorna hade missbedömt läget och godkänt Mousavi som kandidat, han må ha ett rätt tveksamt förflutet som han i och för sig nu tagit avstånd för, men han är idag mer en symbol för en dröm som många Iranier idag när. 1,5 – 2 miljoner på Teherans gator till stöd för Mousavi, det är lite annorlunda än de som plikttroget viftade med flaggor till stöd för Ahmadinejad igår.
Vi kan inte låta dessa unga människor i Teheran riskera livet till försvar för demokratin utan att lyfta ett finger, det är dags för EU att välja sida, och den sidan är den humanitära, demokratiska sidan, och mor mullorna i väktarrådet som enväldigt styr landet, man får aldrig tveka att stå upp för demokratin, för demokratin förloras så lätt om man inte är beredd att erövra den varje dag.
Och hur vet du att det förekommit valfusk? Den vinnande kandidaten ahr framförallt stöd bland fattiga på landsbygden. De syns inte i media, det är bara Teheranbor som syns i media. Värt att tänka på. Man ska inte tro på allt i tidningarna, och Irans demokrati fungerar betydligt bättre utan Europas och USAs inblandning.
SvaraRaderaoavsett valet är INTE Iran en demokrati, värktarrådets mullor bestämmer vilka som får ställa upp och vem som vinner, det kan inte med bästa vilja i världen kallas demokrati
SvaraRaderaNej, för att i din värld är en demokrati ett parlament som väljs på fyra år med en kung som statschef. Allt annat är diktatur.
SvaraRaderaKen Ballen och Patrick Doherty förklarar i The Washington Post att den bild av utbrett valfusk som målas upp på många håll i omvärlden verkar falsk. "Medan västvärldens medierapporter från Teheran inför valet visade upp en iransk allmänhets entusiasm kring Ahmadinejads viktigaste rival. . . visar vår vetenskapliga enkät i Irans alla 30 provinser att Ahmadinejad hade en klar ledning", skriver de.
SvaraRaderaEnkäten genomfördes via rundringning till 1 001 iranska hushåll i maj.
"Sanningen kan helt enkelt vara att en omvald president Ahmadinejad var vad det iranska folket ville ha", förklarar Ballen och Doherty.
"Vi kan inte låta dessa unga människorn i Teheran riskera livet till försvar för demokratin utan att lyfta ett finger"
SvaraRaderaHur vet vi att dessa demonstrerande människor är sanna demokrater ?
Nej vi vet ingenting om det, däremot är dom pissed off för att deras kandidat inte vann. Om detta kan vi vara säkra, ingenting annat.
Förmodligen är det CIA och FBI och SÄPO som stängde av mobiltelefontrafiken och internet.
SvaraRaderaAllt i avsikt att störta dom demokratiska Mullorna ner i mangroveträsket.
Jaha
SvaraRaderaTjomas osv
Valfusk? det var inga riktiga val överhuvudtaget. men det går ju bra att sitta här och låtsas som om det finns flera sorters demokrati osv, men så är inte fallet, man kan aldrig kalla en stat där en grupp som väljer sig själva har sista ordet i alla viktiga saker för demokrati, man håll gärna på och larva er, ni visar bara vilken liten koll på verkligheten ni har
"‹Och hur vet du att det förekommit valfusk? Den vinnande kandidaten ahr framförallt stöd bland fattiga på landsbygden. De syns inte i media, det är bara Teheranbor som syns i media. Värt att tänka på. Man ska inte tro på allt i tidningarna, och Irans demokrati fungerar betydligt bättre utan Europas och USAs inblandning."
SvaraRaderaDet sköna är att nu kan sådana som du inte öppna käften lika mycket längre som förut.
Valfusk har förekommit och Iran är inte ett demokrati, folk som påstår annat efter förra veckans val, kan inte annat än tages som skämt.
Tack o hej leverpastej
Mitt inlägg handlade om frågeställningen ifall de demonstrerande på gatorna i Iran kunde ses som en en stor homogen grupp demokrater eller ej.
SvaraRaderaJag hävdar att vi inget säkert kan veta om detta speciellt med tanke på att Mousavi knappast i Sverige skulle ses som en demokrat.
Av detta skäl är det svårt att säkert uppskatta vilket stöd en riktig demokratiprocess har bland folket i Iran även om det är oerhört positivt att de öppet visar sin frustration mot valfusket.