fredag 26 juni 2009

Vad är problemet?


I Sverige har alla rätt att vara medlemmar i en förening, om en domare är medlem i en förening som arbetar för att de lagar vi har skall följas så måste det betraktas som en naturlig sak. Om domaren i TPB målet varit medlem i en organisation som arbetade aktivt för att man skulle bryta lagen och strunta i upphovsrätten, så hade detta helt naturligt varit an anledning till att han skulle ha ansetts jävig, och dessutom vore det mycket tveksamt om han kunnat fortsätta vara domare överhuvudtaget.

Som domare så har man ställt sig bakom det som står i svensk lag, och skall då verka för at denna följs. Att man i denna positionen aktivt arbetar för att lagen stärks och förtydligas är helt naturligt, motsatsen vore ett hot mot vårt rättssamhälle.

Om man anser att lagar är fel så går det att arbeta politiskt för att dessa förändras. Men att tro att en domare skulle vara fri att agera utifrån någon egen idé om vad som är rätt och fel är typiskt för de som inte förstår eller vill förstå vad en civilisation vilar på.

SvD DN DN SvD SvD SvD SvD

2 kommentarer:

 1. Var går gränsen?
  När en domare ska döma i asylfrågor är det okej att han eller hon är med i Sverigedemokraterna?
  När en domare döma om något som skapar ny praxis för exempelvis läkemedelsföretagen och har fonder/aktier i den branschen, är det okej?
  Att en fackligt engegerad människa får döma i arbetsrätt mål?
  Eller kanske att en moderat får döma i ett fall rörande utebliven tv-avgift?
  Innebär inte detta intressekonflikter?!

  SvaraRadera
 2. David

  om vi skall förbjuda domare att vara medlemmar i organisationer, eller att äga aktier. vad få vi då för samhälle. ska de ha rätt att tänka övrhuvudtaget kan man undra

  SvaraRadera