tisdag 2 juni 2009

Bunden ränta något för den dumme

Det finns ingen anledning att binda räntorna, det har faktiskt aldrig funnits någon anledning. Om man räknar från vilket tillfälle som helst de senaste 20 åren har den som haft rörlig alltid tjänat pengar jämfört med den som har bunden ränta under en lite längre period.

Finns det något bättre sätt att snuva bankerna på pengar, nej knappast. Har personligen alltid skrattat åt bankernas dumma reklam om ”att sova gott om natten” dvs när de tycker att betala fyra procent högre ränta är att sova gott om natten. Några stackare har de förståss lurat på vägen. Men det är ju nästan på gränsen för otillbörlig marknadsföring att köra med påståendet att om man betalar mer sover man bättre.

Nu höjer bankerna den fasta räntan för att gardera sig för vad som skall komma framöver, återigen skall tydligen den försiktige stå för fiolerna för bla Swedbanks vilda lekar i balticum, och den gode Ingves tycker visst att bankerna står säkra och klarar mer än vad som de klarat hitintills, men vem kan lita på en riksbankschef som var ensam om att höja sin styrränta i höstas, varför skulle han ha rätt idag? sen varnar han för fallande bostadspriser, jaha då måste han väl i konsekvensens namn sänka styrräntan igen, för ökade bostadspriser var ju en viktig parameter när han var inne på högräntetåget.

SvD SvD DN DPS DPSInga kommentarer:

Skicka en kommentar