fredag 12 juni 2009

Försvaret försvinner

Nu faller försvaret snabbt, och det verkar vara ett bottenlöst hål. Att värnplikten upphör är väl första steget på att vårt eget försvar avskaffas helt och vi hyr in tex Norges försvar. Det är väl Tolgfors nästa förslag.

Nu är det så pinsamt hur illa ställt i försvaret att det är konstigt hur en försvarsminister kan sitta kvar är bara beviset på att man inte ser det som en viktig post. Ta bara det att vårt flygvapen kommer att kommunicera öppet, för att försvarsledningen ”glömt” bort att det var ett problem. Antingen är folk helt befriade från insikt eller så är de betalda av främmande makt, så totalt värdelösa personer borde ha fått respass för länge sedan. Men i gammal fin Svensk anda så får de vara kvar, för inte skall vi utkräva ansvar inte, det vore ju lite orättvist,

Nu är det dags för regeringen att visa att man tar försvarsfrågan på alvar, anledningen till att fler nu talar om samarbete men Norge eller NATO har intet med någon ny strategi att göra utan verkligheten har nu knackat på dörren så länge att den till slut gått sönder och ingen kan längre blunda för hur illa det är. Det är dags att inse två fakta, ett land har alltid en armé antingen sin egen eller någon annans, samt att försvaret är en försäkringspremie, och har man underförsäkrat så kostar det när olyckan kommer. Det går inte att blunda och hoppas att inget händer.

SvD SvD SvD SvD DN AB AB SvD


7 kommentarer:

 1. Bara att instämma , det sjuka är att merkostandeen hade inte behövt bli så mycket större om man bara hade låtit FM planera och organisera sig utan att hela tiden få ställa om, lägga ned o framförallt enbart dimensionera för utlandstjänst.

  SvaraRadera
 2. Kunde inte ha sagt det bättre själv eller jo det har jag men inte här haha...bra skrivet...keep on!

  SvaraRadera
 3. Regeringen verkar vara inställd på att försvara östersjöområdet...men med vad...de blå gula ballongerna från nationaldagen? de stoppar inte ens en mås från att skita på slottet.

  SvaraRadera
 4. Tolgfors har fruktansvärt mycket att ta igen. Att sossarna förintade Sveriges försvar i större omfattning än någon fientlig armé någonsin presterat, vilket lämnade oss mer försvarslösa än någonsin, var chockerande – och förhoppningsvis inte förödande. Därför röstade jag ju självklart på moderaterna i senaste valet. Men när Tolgfors tillfördes till tyglarna som försvarsminister var det ju definitivt inte så att han pratade om Sverige och försvaret av detta. Nej, killen babblade om budgetperioder, ekonomiska faktorer och monetära kortsiktiga aspekter. Att Borg styrde dessa tyglar var pinsamt uppenbart. Inte ett pip om att vårt försvar var kört i botten och att vi var mer försvarslösa än Luxemburg. Och är. För vad har snubben presterat hittills? Inte mycket. Vi har ju fortfarande fler hövdingar än indianer (officerare än soldater) hemma i Försvarsmakten. Vi har fortfarande ett försvar som är redo att göra vad ett försvar gör – men om något år – och inte ens då i den styrkenivå att det skulle göra någon skillnad.
  Men – samtidigt som detta sker, hymlar Tolgfors vidare om försvarssamarbeten. Men varför skulle Tolgfors utlova att Sverige kommer till undsättning inom ett år, då han nu vet efter Georgien, vilket de flesta försvarsintresserade alltid vetat, att händer något, så händer det fort, oväntat och utanför diplomatins kontroll, så… ja, Tolgfors lovar bort vår neutraliet till att försvara andra länder i närområdet med en armé vi inte har!
  I samma veva “förväntar” han sig att vi får hjälp av våra grannstater i det fall vi blir angripna. Men varför, varför, varför, skulle dessa länder försätta sina städer, sin befolkning och sin armé i en situation som vore katastrofal, bara för att Sverige, som ändå inte är berett på att möta ett angrepp hur det än skulle se ut, mer eller mindre uppmanat fienden till angrepp genom alltför stora ord och alltför lite kraft bakom dem? Om vi inte har förmågan att försvara vår vilja och vårt land, varför skulle då en grannstat offra sina söners och döttrars blod för oss?
  Nu börjar Tolgfors rabbla på att han ska bygga upp en yrkesarmé på ca 50.000 man med erfarna soldater och med state-of-the-art utrustning för samma – om inte mindre – budget, än nuvarande. Lyckas han och får ihop detta, byter jag självklart åsikt. Vi kan ju fortfarande inte försvara Sverige med ynka 50.000 man + hemvärn – men en sådan styrka kan åtminstone göra mer i vad försvaret är till för, vilket är att förhindra ett krigsutbott över huvud taget, än vad vad vårt nuvarande skämt till “försvar” kan göra. Så – om han får ihop detta med ett yrkesförsvar på 50.000 man för bara 10 miljarder mer än Finlands 350.000 värnpliktiga, F/A-18-plan, Leopardvagnar etc, och mer reella möjlighet att försvara landet, ja, då är han faktiskt värd en eloge. Och sannolikt min röst på (m) nästa val. Men tills han bevisat detta och fortsätter sätta en kortsiktig ekonomisk tankevärld före Sveriges fortsatta existens, kan jag inte ens överväga att lägga min röst på (m).
  Så länge Sveriges partier inte anser sig beredda att försvara Sverige, kan jag ju inte rösta på något av dem!
  Jag är definitivt inte ute efter någon militärregim i Sverige, men om vi ska fortsätta med vår fria tanke som vi har här, så måste vi vara beredda att med vapen i hand försvara den rätten. Och det inte bara kortsiktigt “här och nu” utan faktiskt långt, långt in i framtiden. Och de senaste regeringarna har definitivt inte levererat alls på den punkten. Inte ens i närheten. Snarare har de hämmat det.
  Så Tolgfors har ett stort underläge att hämta in innan han återhämtat alla minuspoängen han och hans föregångare skaffat sig, innan han återfått mitt och väldigt många andras förtroende.

  SvaraRadera
 5. Sveriges enda hopp är att få med i Nato, och det ät Nu !
  Vi har ju inget försvar längre !
  Snart bara 1 Flygslottilj som står med kärrorna på marken, en flotta som består av några kustkorvetter, Bara att marchera rakt in för Ryssen !
  (Off topic; har du spanat in Frank Loyd Wrights arkutektur i Chicago ? )

  SvaraRadera
 6. En yrkesarmé är det mest effektiva sättet att knäcka budgeten, vi kommer få ett försvar bestående av 4000 man + hemvärn. Några pengar till tunga enheter kommer inte att finnas.
  Luftvärnet exempelvis kommer upphöra existera.
  Även stridsvagnarna kommer försvinna.
  Kvar blir 40 tim i veckan lätt beväpnade soldater som åker SISU vagnar och får eldunderstöd av några 8 cm grk kompanier.
  Det är vad Tolgfors skapar.

  SvaraRadera
 7. 50k men "makt" and Sverige's gonna even "bistå Estland Lettland eller Litauen"?? Right, maybe someone in this country really believes this :-) Ya know in three month winter war back in 1939-40 FInland lost 26k men + 1k civils? and in the 41-44 war 60k more. OF course they didn't have the magical Jas those days :-)

  SvaraRadera