fredag 20 februari 2009

Arbetsförmedlingen för vem?????

Har några gånger i livet vart tvungen att använda mej av arbetsförmedlingens tjänster.
Man kan då undra vad arbetsförmedlingens generaldirektör menar med att arbetsförmedlingen står redo att hjälpa till på SAAB, redo att göra vad då? För vem?

Dels har jag och ingen jag känner blivit hjälpt till nytt jobba av arbetsförmedlingen, dels verkar arbetsförmedlingen blivit någon form av kontrollorgan och inte en hjälpstation för dem som inte får jobb.
Dessutom har jag och de man talar med som varit i kontakt med arbetsförmedlingen, känt att gå tillarbetsförmedlingen och träffa deras personal är förnedrande, inte förnedrande att behöva utnyttja en tjänst som tillhandahålles av staten, utan förnedrande i den mån att personalen är så otroligt inkompetent och förstår absolut ingenting av vad man söker för arbeten.

Man blir ju tilldelad en person på arbetsförmedlingen som kontaktperson, jag var och träffade den jag blev tilldelad och förklarade för honom att jag främst söker ”ledningsgruppstjänster” och han undrade ”vad är det för något”, jag förklarade för honom och han såg helt tom ut och fattade ingenting.
Han skickade sen över en tjänst som jag skulle söka för att behålla a-kassan ( som dessutom bara täcker en del av lönen, har fått teckna egna försäkringar för att inte få gå från hus och hem om man blir arbetslös), tjänsten gällde att stansa transaktioner på SEB, jag ringde upp honom och trodde att han gjort något fel, men nej så var det inte, om jag skulle ha kvar a-kassan så var jag tvungen att söka anvisade tjänster. Jag mailade över en ansökan till SEB, som jag direkt fick tillbaka med kommentaren att jag måste skickad ansökan om fel jobb.
Insåg då att arbetsförmedlingen bara krånglar till saker och den var inte till för mej, så jag anmälde att jag inte längre behövde deras tjänster, och fri från arbetsförmedlingens ok fick ganska snabbt ett nytt jobb där jag ingick i ledningsgruppen (vad det nu kan vara)

En samstämmig åsikt bland vänner och bekanta med erfarenhet från arbetsförmedlingen är att de mest verkar uppfylld av att utföra sitt jobb enligt någon konstig manual och inte att vara ett stöd för den arbetssökande, dessutom så sinkade de faktiskt jobbsökarprocessen istället för att påskynda denna.

Så arbetsförmedlingen har tydligen krav på sig att uppfylla vissa mål. Om de inte förstår eller klarar av att hjälpa folk så verkar de arbeta efter devisen att man i alla fall ge intrycket av att man hjälper till, men effekten blir att de springa runt och ställa krav som mer stjälper än hjälper.

Tänk om jag fått stansjobbet på SEB vilket slöseri av staten som lagd ner massa pengar på min utbildning, vilket slöseri med den erfarenhet jag har, och inte minst det hade säkert funnits en massa personer som behövt och blivit glada över jobbet .


SvD AB

1 kommentar:

  1. och jag fick erbjudande att ta datorkörkort för nybörjare, fast jag har mer än 15 års vana av att arbeta med datorer och behärskar flera program inom många skiftande område....:(

    SvaraRadera