torsdag 19 februari 2009

Tar livet inte slut vid döden?

I Sverige 2009 så upphör ens liv tydligen inte vid döden, utan det man gjort förs visst över tills ens barn, nedan är ett citat ur SvD idag och kommer på programmet Plus ikväll

18-årige Hampus hann knappt bli myndig förrän landstinget hörde av sig: i ett skarpt formulerat inkassobrev kräver de nu att Hampus ska betala tusentals kronor i sjukvårdsavgifter – räkningar som hans föräldrar inte haft råd att betala.

Vem har skrivit våra lagar och regler i dagens Sverige? Kafka?, ja onekligen så har det något av Kafkas ”Processen” över sej. Du kommer inte undan, det är ingen idé att göra motstånd, ge upp.

Är det vad lagstiftaren har tänkt sig eller vad är meningen? Det görs ju ett form av bokslut när man dör och hamnar man då på minus så är det så det blev. Att barn kan ärva döda föräldrars skulder är inte bara klart omoraliskt utan riktigt oroväckande. Skall man nu behöva kontrollera vad ens gamla föräldrar har för skulder och se om det går ihop sig på sista raden eller om man kan bli betalnings skyldig?

Betyder det att man måste kräva att ens myndiga föräldrar skall redovisa sin räkenskaper när de börjar bli gamla? Vad är det för konstig värld!

Visst kan man tycka att landtinget agerar omoraliskt som kräver in skulden, men vad som brukar glömmas bort när man ondgör sig över myndigheters beslut, är att det är lagstiftaren dvs våra politiker som är de skyldiga, de är de som stiftar lagarna som myndigheter och offentlig förvaltning skall följa.

Så allvarligt, när stiftades denna Kafkalag som ger oss denna skruvade verklighet?
Och vilka var det som fattade beslutet om att denna skall genomföras?
De är de skyldig!!
Sen kan man diskutera vad man gör med omoraliska lagar och bestämmelser och vad det säger om dem som använder sig av dessa.


SvD SvD2

6 kommentarer:

 1. kallar du dig konservativ och ifrågasätter arvsrätten?! okej, skuldindrivandet var överdrivet aggressivt, men det är det det detta handlar om? snarare är det fråga om att en av de 80% av journalistkåren som röstar vänster som passar på.

  SvaraRadera
 2. Anonym
  Det kan ju vara så men, men det finns en gammal inrotat tro på att man inte ansvara för andras skulder, och vem har bett om att just få sina föräldrar som föräldrar, om dina föräldrar är slarviga, fattiga eller något annat så skall det inte drabba dej den dag du fyller 18, det tror jag de flesta är överens om.

  SvaraRadera
 3. Det är tydligen inga problem att ärva ens föräldrar när det finns tillgångar men när det är skulder så verkar en tycka att sådana inte ska ärvas. Som bloggaren här. Men det finns så mycket dumt och egenkärt folk som bara rättar kappan efter sin egen plånbok.

  SvaraRadera
 4. ok
  så det är rätt om dina föräldrar som tex belånat sina aktier nu i finanskriens spår går och dör och när aktierna sälj så blir det förlust med flera mljoner, vad har du med det att göra???? skall du ärva en skuld då????
  det är väl banken eller långivaren som gjort en kalkyl och räknat fel och sen får ta smällen,
  konstigare än så är det inte!!!!

  SvaraRadera
 5. Jaja... så är det i borgerligt styrda landsting där valet är a och o.
  D

  SvaraRadera