torsdag 12 februari 2009

I Konstfacks lilla värld

Då uppenbarligen ett antal konstnärer och lärare på Konstfack tappat perspektivet, så finns inget annat att göra än att förklara hur saker och ting ligger till

Det är alltid så att man kan väl i alla delar av livet konstnär eller inte konstnär göra i stort sett vad man vill så länge man inte skadar eller förstör för andra.
Om man som grävande journalist infiltrerar organisationer för att sätta missförhållanden under ljuset, eller för att föra en debatt, så kan även det många gånger vara ok. Anna Odell är väl student på Konstfack och inte Journalisthögskolan, så inte borde projektet vara ett försök att avslöja några missförhållanden eller liknande, om så var fallet borde hon byta utbildning.

Så vad var då orsaken till hennes tilltag där hon utnyttjade polisen och psykvården samt enligt utsago skrämde andra intagna på kliniken, jo att marknadsföra sig själv, och hon har lyckats med bravur. Oavsett vad som kommer ut ur detta så kommer hennes sk projekt, när det väl är slutfört att väcka uppmärksamhet som inget annan installation, målning eller projekt som hennes studiekamrater gjort kommer att gör, för hon är den kände Anna Odell.
Hon kommer också framåt i tiden få mycket mer uppmärksamhet för sina verk, vad det nu är hon gör, än hennes studiekamrater.
Så det är bara att önska psykAnna lycka till, smart grepp, eftersom konsten står över allt annat och uppenbarligen en konstnär inte behöver visa några som helst hänsyn, allt i konstens namn, så kommer vi nog få se mer spektakulära marknadsföringsknep av andra konstnärer och Konstfacks studenter.


DN

2 kommentarer:

  1. vad ger dig rätten att döma vad som är konst? konstens uppgift skiljer sig i mångt och mycket inte från journalistens, konstens uppgift kan vara att avslöja missförhållanden eller beslysa olika aspekter, så jag tror inte att hon har valt fel utbildning. du kan inte döma utan att veta vad det är du dömmer och det vet du uppenbarligen inte. då kanske det är bättre att vara tyst!

    SvaraRadera
  2. Visst är det upp till betraktaren att bedömma vad som är konst, men är det upp till den som utför handlingar att bedömma om det är konst, kan man om man är orsak till en trafikolycka mena att man igentligen utför en installation kallad car crach, och på så sätt slippa undan från sin skuld, Vad Odell gjorde var att utsätta personer som redan är utsatta för stress (intana på psyket blev stressade och oroliga enligt överläkaren, av Odells uppförande), dvs hon markerade sin syn på att konsten står över allt annat och behöver inte ta häsnyn till något eller någon.

    SvaraRadera