onsdag 25 februari 2009

Prinsessbröllop! då tittar republikanerna fram

Klart att det är kul med festligheter som prinsessbröllop, och Reinfeldt är väl glad över att kunna få sola sig i glansen.
Vad händer då?
Jo republikanerna tittar fram lite yrvakna, för de är ju inte så många i Sverige.
Och tar fram sitt gamla argument, att det inte är demokratiskt med kung, men om någonstans mellan 80 - 90% av befolkning vill ha ett kungahus så borde det ju representera folkviljan, och folkvilja är ju demokrati. Men sen kommer det nya argumentet, att det är synd om kungafamiljen, och där kan de ju ha en poäng. Det är absolut inget avundsvärt jobb att vara kunglig i Sverige.
Tronföljaren får inte gifta sig med vem den vill
De få inte uttala sig om politiska frågor officiellt
De får inte välja religion
De får inte heller som vi andra välja vem som skall representera dem i riksdagen
De har sin frihet beskuren som inga andra Svenskar, samt att de är enormt påpassade.

Så vi får nog vara glada att någon vill vara kunglig i Sverige, om monarkin skulle avskaffas så är det inte upp till politikerna att bestämma detta.
Det enda som vore ok är ifall kungafamiljen tröttnade på alltihop och tackade för sig, i ett sådant läge så får väl riksdagen ta sig en funderare på vad den skall göra. Men personligen ser jag inte fram emot presidentval etc.

Men en dag som denna känns det långt borta med en abdikation – Grattis Viktoria


AB AB2 SvD SvD2 DN DN2 HD SDS

8 kommentarer:

 1. Jag har alltid haft lite svår att förstå det där med demokrati. Men efter er klockrena förklaring att ”folkvilja är ju demokrati” har allt klarnat.

  Nu kan vi spara massor med pengar och ersätta dyra val till riksdag med opinionsundersökningar, eftersom ”folkvilja är ju demokrati”.

  SvaraRadera
 2. Demokrati, sa Bull.

  Strålande! När är nästa kungaval?

  SvaraRadera
 3. Monrkin = Gamla Sverige..ett trött i grunden feodalt system. Om nu kungahuset är utan formell makt- what´s the fucking point !?

  Scout

  SvaraRadera
 4. The fucking point är att hålla maktgiriga politiker på plats. Och president är ju inte ett vinnande koncept? Och gamla Sverige, ja det kommer ju knappast bli ett nytt USA så länge vi har lite vettiga människor som i majoritet är emot sådana som Scout och för kungen? Kungen är ensam mer populär än något parti, vilket givetvis måste te sig föruderligt för politikerna som måste kompromissa och svika vallöften innan de ens kommer över 50%=)

  SvaraRadera
 5. Liberaldemokraten25 februari 2009 18:16

  Fan vad trött jag blir på alla imbeciller som tror att presidentskap innebär en ett presidentskap av amerikansk modell. Givetvis hade det inte fungerat här, men inget hindrar oss från att sy våra egna kläder så att säga. Monarkin och kristdemokraterna är det jag skäms för när jag pratar med människor från andra länder. Med vänliga hälsningar.

  SvaraRadera
 6. Anonym 14:06

  javadå?

  om Sverige skulle folkomrösta om vi skall ha monarki eller inte så kommer monarkin vinna en jordskredseger, enligt de undersökningar som finns idag (som även accepteras av republikanerna) vill ca 10% ha republik, men de hörs ju otroligt mycket för att vara 10% och sen är det några procent som inte vet vad de vill, men det är ju alltid några som inte vet vad de vill. Så vad menar du? skall vi folkomrösta så får du gärna bekosta den själv, för folkomröstningar är inte gratis

  SvaraRadera
 7. Liberaldemokraten

  Ja då har du inte mycket att skämmas för.

  Borde dessutom finnas mer konstiga saker att skämmas över som t ex odemokratiska partier

  SvaraRadera