tisdag 17 februari 2009

Förorten brinner - eller?

Problemet är att många i de segregerade områdena saknar jobb eller annan meningsfull sysselsättning, och då försöker de hitta på något att göra och dessutom vill de säkert visa att här i Stockholm är vi inte sämre än i Malmö.

Men vad är det som hände?
Jo det har visst kastats sten eldats bänkar och lagts upp stenlager. Men polisen fick visst situationen under kontroll på en timme, är inte detta något av en kvasihändelse. Det känns som om media vill hänga på, ojojoj nu sprider det sig, nu är det uppror på gång, förorten brinner, osv låter mer som en journalists våta dröm.

Stenkastning mot räddningstjänsten är alltid något som borde bestraffas hårt, men vad hände egentligen? rapporteringen talar om räddsla för stenkastning om att man väntade tills brandbilarna kunde åka in säkert. Har händelserna i Rosengård skapat räddsla och i förlängningen en grogrund för ökad segregering?

SvD SDS DN

10 kommentarer:

 1. Själv tycker jag att man har ett stort fel i huvudet om man kastar sten på andra människor.

  SvaraRadera
 2. Om någon vill verkligen förstå varför en muslim,invandrare,nybyggare eller svenska ungdommar
  blir så hatiska mot samhället,får denne lyssna på en svensk språkigt radio program som sänds 6 gånger i
  veckan mella kl 08 och 11 i Skåne.
  Invandrarna och svenska ungdommar hör dessa anti sverige och anti islam propaganda varje dag utan att
  någon politiker,polis eller åkelagare reagerar åt den.
  Om ni frågar mig ,:varför reagerar inte Svenska myndigheter mot dessa rasistiska propaganda?:Mitt svar blir kort och gott,: skåne partiet när radio är pro-Israelisk.
  Ni kan lyssna på den via internet också,gå in på:

  http://WWW.SKANEPARTIET.ORG

  SvaraRadera
 3. Att gå från sysslolös till stenkastare tycker jag är ett ganska stort steg. Man får nog gräva djupare än så för att hitta problemets kärna.

  SvaraRadera
 4. Det är inte bara polisens fel att många rasister sätter ton i den organisationen.Hela den svenska politiska kåren har aggerat rasistiskt de senaste
  100 åren.Vem var det som sammarbetade med nazi Tyskland,var inte svenska militären anhängare av
  nazismen? Ni får gärna prata med gammla svenska militärer i så fall.
  Segregation i bostasområde,Arbetsplatser och
  diskriminering i skolan är några färska område.
  Vahid

  SvaraRadera
 5. Bra bloggpost! Själv uppväxt i "förorten" och det var alltid en tävlan med andra områden/gäng om att vara värst. En kapprustning i idioti där media var domare/påhejare..

  Media skapar en myt om hur tufft det är i förorten, som sedan ungdomarna identifierar sig med och försöker leva upp till. Hade Tensta varit ett område i Sao Paulo hade alla identifierat sig med vilken idyll de bodde i och bettet sig lite extra bra för att visa att de minsann inte kom från någon favela.

  SvaraRadera
 6. Ni vet var och vilka i världen kastar massor med sten hela tiden....

  SvaraRadera
 7. Det är märkligt att "ungdomarna" är "sysslolösa" och "uttråkade" just i de områden där man har allra högst skolfrånvaro och brister i läxläsningen. Lösningen förefaller naturlig.

  SvaraRadera
 8. jag försvarar aldrig stenkastning, men kom ihåg att arbetslöshet föder hopplöshet, brist på utbildning och arbete ger brist på studiemotovation, dålig utbildning ger inga jobb, men dålig utbildning så följer dåligt självförtroende, hopp om respekt och pengar kan få folk att med öppna ögon att gå in i kriminalitet eller fundamentalistiska rörelser, om vi i Sverige låter detta ske med öppna ögon så kommer det att stå oss dyrt i framtiden. Alla har självklart ett eget ansvar för sin situtaion, men samhället skall ge alla lika grundchanser, men det kan vara svårt i ett område där 60-70% av befolkning saknar arbete och utbildningsnivån och studietraditionen är mycket låg, därför behövs troligtvis extra åtgärder i dessa områden

  SvaraRadera
 9. Att skylla på tristess och utanförskap är bara löjligt, hur gör ungdomarna i norrland?

  SvaraRadera
 10. Vem är orsaken till att dom har "dålig utbildning" lärarna, samhället, föräldrarna mm, eller orsaken kanske finns hos dom själva.

  SvaraRadera