måndag 16 februari 2009

Folkomröstning på folkomröstning på folkomröstning i Venezuela

Har ett minne av en viss må vara lite förvånad Chávez som efter förra folkomröstningen där han inte vann sa att han skulle respektera omröstningen, och visst är det klart att folket kan ändra sig, omständigheterna förändras, men inte på drygt ett år, dessutom tar det tid att planera och kampanja så det här drog nog igång ganska snabbt.

Om Chávez hade förlorat denna gång också, när skulle nästa folkomröstning om samma sak varit då?

Tänk på debatten i Sverige om en eventuell ny folkomröstning om kärnkraften, där ramlar de som nu jublar åt Chávez seger ur stolarna av upprördhet av att man inte respekterar folkviljan i omröstningen för 30 år sedan. Men det är ju förståss skillnad på där och här


DN SvD AB

1 kommentar:

  1. Skillnaden mellan kärnkraftsfrågan i Sverige och grundlagen i Venezuela är ju att man i Venezuela genom en folkomröstning väljer ett alternativ, medans man i Sverige gör upp om kärnkraften mellan fyra väggar utan att genomgå en ny folkomröstning!
    Förövrigt så inkluderade förra folkomröstningen i Venezuela många fler frågor än antalet gånger man kan återväljas. Gårdagens omröstning handlade bara om omvalet.

    SvaraRadera