måndag 23 februari 2009

Skall Svenska staten bli multinationell?

Svenska staten genom egna bolag skall inte ge sig på uppköpsrunda runt om i världen, oavsett vad det gäller för verksamhet.

Om våra statliga bolag köper bolag i andra länder så borde vi i konsekvensens namn vara beredda på att detsamma sker här i Sverige

Hur skulle vi i Sverige se på att t ex ett Ryskt statligt företag köpte upp ICA?

Staliga bolag är och kommer alltid vara tvugna att ta politiska hänsyn och rätta sig efter vad de som styr för dagen anser.

I fallet med Holland gäller att de är ett av de länder i världen som är mest beroende av utrikeshandel, stora värden passerar in och ut i landet varje dag, tex. olja, frukt och grönt.
En stor del av landets BNP kommer just från av att de köper och säljer varor vidare till andra länder, världen har ju nu hamnat i en lågkonjunktur som vi ännu inte vet hur länge den håller i sig, det må så vara att Holland är ett relativt stabilt land men landet kommer utan tvekan drabbas hårt vid en djup och långvarig konjunkturnedgång pga. dess utsatta läge som varuförmedlare.

Då kan det visa sig att Vattenfalls köp av Holländska Nouns hamnar i samma korg som de Svenska bankernas ”säkra” investeringar i de Baltiska staterna.

Vilka får betala då? Jo Svenska hushåll och företag antingen genom högre priser eller på skattsedeln.

Sälj Vattenfall istället för att bygga ett stort multinationellt företag


DN DN SvD SDS AB

8 kommentarer:

 1. Vattenfall tillhör oss alla och vi i Sverige har nått mycket längre i miljötänk än exempelvis Holland.
  Vad menar du problemet är med att vi sprider klokt miljötänkt över Europa?

  SvaraRadera
 2. Vattenfalls VD skiter väl i Sverige bara han får visa sig bland de stora och får en fet bonus av alliansen

  SvaraRadera
 3. Peter W

  har jobbat en hel del i just Holland och inte ser de ut att ligga nämnvärt efter oss i miljötänk, de har idag ingen vattenkraft som vi, den och kärnkraften ger oss idag ett stort miljöförsprång men annars så har de sina lösningar och vi våra. så problemet är inte miljön, låt oss samarbeta om denna istället. problemet är att Svenska staten blir en multinationell storspelare på energimarknaden. och politiker kan hitta på vad som helst när som helst.

  SvaraRadera
 4. Anonym

  ja inte vet jag om han får nån bonus får det här och det betvivlar jag. Men visst kan det ligga en del i att han vill synas bland och bli en av de stora, å andra sidan sker inget sånt här utan att regering osv är inblandat och det är ju det som jag vänder mej mot

  SvaraRadera
 5. Varför skulle inte vattenfall få köpa företag?
  Vattenfall måste ju få agera som andra företag på marknaden

  SvaraRadera
 6. Du svarar ju inte på frågan
  Vad är felet med att sprida kloka miljötankar, idet här fallet genom ett företagsköp

  SvaraRadera
 7. Peter W
  Det är inget fel att sprida en bättre miljösyn, och sprida kunskap om hur vi bäst skyddar miljön osv. Men inte är den enda möjligheten till detta att en stat köper upp företag i en annan stat

  SvaraRadera
 8. Johannes

  Vattenfall ägs av staten och är beroende av vad politikerna tycker för dagen, jag tycker att vi inte i princip skall ha några statliga företag, men den dom tycker annorlunda får gärna göra det, men här handlar det om vad jag tycker

  SvaraRadera