onsdag 17 juni 2009

Alla har rätt till demokrati


Det är så att protesterna mot vad som redovisades som valresultat i Iran gäller inte lika mycket ett stöd för Mousavi som en protest mot det system man lider under idag, där de fanatiska Mullorna i väktarrådet i slutändan har all makt. De väljs inte i några allmänna val inte.

När Obama inte vill stödja en kandidat i valet därför att de alla är lika goda kålsupare så visst är det sant, men anledningen är nog en annan, han och USA gör försök att inleda diskussioner med alla i arabvärlden och om han väljer sida så kan han ha valt fel och då är den dörren stängd.

Men man kan alltid välja demokratin och mänskliga rättigheter, och det är viktigt att de som nu demonstrerar i Iran känner att de har stöd. För trots allt så finns det här i den demokratiska världen ”nyttiga idioter” som tycker att nu är ju valet klart och då skall den som vann få vinna, dessa människor fattar inte eller vill inte fatta hur demokratin i Iran ser ut, eller mer bristen på demokrati. Då måste vi stå för demokrati och det skall gälla för alla hela vägen ut.

Det är även i ett vidare perspektiv intressant att se hur det är just de nya medierna som t ex Twitter som tar sig igenom censur och blockerat internet, det betyder att ingen diktatur kan vara säker på att ha den allenarådande makten över medierna i framtiden, det innebär kanske även att dessa media kan utgöra en möjlighet att utöka demokratin i världens länder

DN SvD SDS VG DB POL AB VG POL SvD SvD DN DN SvD VG DB AB


8 kommentarer:

  1. Demokrati är ett bra val - ja - och bör stödjas. Men - demonstrationerna - är de för demokrati? Om de protesterar mot valresultatet och vill ha en annan vinnare - då är de ju i princip antidemokratiska. Tänk om man gjorde så i Sverige. Efter valet så gick förlorarna ut och krävde att de skulle ha vunnit. Nu kan det ju vara så att vinnaren vann mha valfusk - och egentligen fick förloraren fler röster. Då blir det ju mer komplicerat. Är protesterna då mot valfusket? Eller för att tvinga fram en annan vinnare? Och vad händer om båda sidor går ut och demonstrerar för sin kandidat - efter valet? Och anklagar andra sidan för valfusk? Vilken sorts demokrati har man då?

    SvaraRadera
  2. Obama är en sell-out, han tillhör "The Party of Defeat" = Demokraterna, de säljer gärna ut demokratin precis som Chamberlain gjorde vid München 1938.

    SvaraRadera
  3. islamerna får klara sej själva så länge de håller på med islam

    SvaraRadera
  4. Wunder
    du har visst missat hur det fungerar i Iran, de har ju ingen demokrati, det är så att de kandidater som finns är de som har godkänts av det sk väktarrådet, så demonstranterna protesterar säkert lika mycket mot sättet valet genomförts som mot det eventuellt friserade valresultatet

    SvaraRadera
  5. Wunderbar

    kunde inte skrivit bättre själv,
    vill sen även kommentera Peter Sunde och TPB inhopp i Iranvals debatten, ”Demokrati och yttrandefrihet är fundamentalt för hur vi lever. Det går inte att vara utan och måste försvaras till varje pris!” skriver Peter Sunde, han har helt rätt, problemet med Sunde är att även anser att en del av yttrandefriheten är att få dela med sig av andras verk utan deras medgivande.

    SvaraRadera
  6. Vadå är inte allas engagemang värt lika mycket, eller är det än en gång bara massa skitsnack om TPB?

    SvaraRadera
  7. Varför nöjjer dom sig inte med att personen väktar rådet har valt att bli president blir president? Ja undrar varför...
    Ni som kritiserar demonstranterna har verkligen ingen som helst aning om hur Irans "Demokrati" fungerar.
    Om det skulle sitta en grupp präster i Sverige som bestämde vilka partier och vilka kandidater som skulle finnas, och dom prästerna inte skulle gå att avsätta. Skulle ni inte protestera då?
    Och Mr Opinion, du är bara en i mängden av personer som inte anser att brevhemligheten ska existera, så du kan bara dra åt helvete.

    SvaraRadera
  8. Det räcker med denna kommentaren:

    http://www.youtube.com/watch?v=6-3X5hIFXYU

    http://thepiratebay.org/torrent/4905348

    SvaraRadera