tisdag 14 april 2009

Brott och straff

I Sverige har vi en sk preskriptionstid (i brottsbalken kallas det ”bortfallande av påföljd) vilken är 25 år på straff som kan ge livstid och väsentligt kortare på andra brott. Det är mycket tveksamt sätt att se på skuldfrågan, om man håller sig borta tillräckligt länge kan man sen gå på gatorna som en fri man oavsett hur ruskigt ens brott varit.

 Dels är det en fråga om moral, dels är det en fråga om vilken bild vi förmedlar till omvärlden om hur alvarligt vi ser på brott i Sverige.

 När det gäller den före detta lägervakten i Treblinka John Demjanjuk som nu begärs utlämnad till Tyskland från USA, så är det en viktig signal till hela världen. Ingen kan räkna med att gå fri från sina brott. Det som är otäckt är att Sverige med hänvisning till ovanstående aldrig hade kunnat begära honom utlämnad, för han skulle om brotten begåtts i Sverige nu betraktas som en fri och oskyldig man, och hans offer skulle aldrig ha kunnat få upprättelse. I Sverige har lagstiftarna underskattat eller nonchalerat offrens rätt till upprättelse

DN DB 

2 kommentarer:

  1. Hur länge menar du att man ska sitta inne?

    SvaraRadera
  2. Nå er det masse kortblanding i denne saken. John Demjanjuk ble frifunnet i Israelsk høyesterett. De kom til at han umulig kunne være "Ivan den grusomme". Opplysninger fra nylig åpnede sovjetiske arkiv beviste at "Ivan" var en helt annen person og at denne var død for flere år siden. Han ble derfor frikjent og returnerte til USA. Men forfølgerne av denne mannen ga seg ikke så lett. Han "kunne" ha vært en vanlig vakt ved en annen konsentrasjonsleir. I denne saken foreligger ingen bevis, bare masse udokumenterte påstander. Man skal tenke på at John Demjanjuk siden 1988!!!!!!!! har vært forfulgt av amerianske, jødiske og tyske styresmakter. Hans største forbrytelse er nok at han er ukrainer.

    SvaraRadera