torsdag 23 april 2009

Jävig rättegång – hot mot demokratin

Det är av största vikt för respekten för rättsamhället och bilden av Sverige att i ett så här uppmärksammat mål sköts oklanderligt. Då är det inte bara förvånande utan faktiskt rent ut pinsamt om nu uppgifterna stämmer att domaren kan vara jävig. Man blir inte bara förvånad utan rent ut sagt förbannad på att det kan gå till så hör slappt, görs ingen kontroll, har domaren själv ingen känsla för vad som är rätt och vad som passar, om någon bör ju han förstå hur viktigt det är att domen inte kan ifrågasättas.

Jag tillhör dem som tycker att det var rätt att de fälldes, och det gör mej då så otroligt irriterad att rättegången kan behövas tas om, att det här skall fortsätta som en pinsam lång följetång i media, för att inte tala om hur Sverige kommer att upplevas internationellt om det blir så att rättegången får tas om. Sannolikheten att domslutet blir annat än fällande får väl betraktas som mycket liten.

Det finns även ett demokratiskt problem kopplat till detta. Piratpartiet kan få fortsatt oförtjänt massa uppmärksamhet inför EU valet den 7 juni, Piratpartiet är ett parti med i stort sett en fråga, de bryr sig inte om välfärden, sjukvården, säkerhetspolitik, osv, nej den helt överskuggande frågan för dem är att de kan ha fri tillgång till vad de kallar kultur över nätet. Risken med den stora medieexponeringen som de kommer få om rättegången tas om är att vi kommer att representeras i EU av ett gäng surfande pirater som struntar i allt utom sin egen rätt att ta vad de vill ha på nätet

för mer om ämnet och domen på denna blogg läs gärna http://asikteromallt.blogspot.com/2009/04/gratis-ar-kul-men-ett-hot-mot-oss-alla.html
med över 50 kommentarerAftonbladet SvD DN SDS HD DB VG VG DN VG Riks24 SvD SvD AB DN SvD DB Politiken SMP VG DPS

25 kommentarer:

 1. Intressant beskrivning av PP-sympatisörer - det finns säkert de som är snävt intresserade av att få syssla med det som idag är olaglig fildelning utan oro för påföljd - MEN de flesta tar ställning av övertygelse om att en modifiering av IP vore bra för samhället och/eller att de åtgärder som krävs för att upprätthålla dagens IP inte är värda priset.

  SvaraRadera
 2. Det kan ju vara så
  men PP är ett enfrågeparti, och enfrågepartier är hur trist det än kan låta ett hot mot demokratin, för de tar inte ansvar.

  SvaraRadera
 3. Vill minnas att MP inte hade så många frågor på sin agenda när de startade. De är väl ändå ganska acceterade nu.

  SvaraRadera
 4. MP hade ett program om än kanske tunt

  PP har bara lite ord om fri kultur och deras tolkning av demokrati på nätet ca 2 A4 sidor

  SvaraRadera
 5. Om PP fick 100% av alla svenska röster, så finns det ändå flera hundra representanter från andra länder och partier. Det är inget hot mot demokratin. I praktiken kanske PP kan få en eller kanske 2-3 stolar fyllda, med alltså 1-3 personer som jobbar så mycket de orkar för att förbättra just demokratin, i deras fall på internet. De traditionella svenska partierna har så mycket annat att tänka på, att de inte lyfter upp internets framtid tillräckligt mycket.

  Nu har inte jag satt mig in i detalj hur PP tänker jobba, men om man tittar tex på hur oberoende amerikanska congressmän jobbar så kan man få en ide. De är alltså inte knutna till ett visst parti, och behöver därför inte följa en bestämd partlinje. De kan välja sida från fall till fall, och därmed även sälja/byta sin röst för att vinna fler röster i de frågor som de tycker är viktigare.

  PP skulle kunna göra likadant. Exempel: PP gör en deal med tex Moderaterna att rösta som M gör i frågor om tex ekonomi, om M lovar att rösta som PP önskar i frågor om upphovsrätt. Sen kan PP göra en liknande deal med Socialdemokraterna att rösta som S gör i frågor om tex arbetsrätt, om S lovar att rösta som PP önskar i frågor om internet etc etc.

  SvaraRadera
 6. du missar poängen
  PP har bara fört fram en fråga som deras fråga.
  sen kan de lika gärna rösta med kommunisterna eller fascisterna, troligtvis skiter de i vilket och röstar inte alls, det är ett hot mot demokratin,

  SvaraRadera
 7. "Piratpartiet är ett parti med i stort sett en fråga, de bryr sig inte om välfärden, sjukvården, säkerhetspolitik, osv, nej den helt överskuggande frågan för dem är att de kan ha fri tillgång till vad de kallar kultur över nätet."

  Det bevisar val att du inte fattat vad det hela handlar om. Det handlar inte om fil-delning utan det handlar om for/emot ett censurerat internet. Ett Internet dar upphovsmannen bestammer vad vi kan gora. Ett internet dar starka media organisationer kan pressa oskyldiga mannsikor pa just det... PENGAR!!!

  SvaraRadera
 8. Du fattar visst inte vad demokrati är, det är inte en fråga om hur mycket eller inte alls man skall betala för upphovsrättsskyddat material någon annan än upphovsrättsägaren delar ut till andra.
  Skärp dej!!

  SvaraRadera
 9. Undrar faktiskt hur många gånger, man bör förklara detta för en del. PP är inte ett Enfrågeparti. Man skulle kunna kalla oss missnöjesparti, men jag skulle nog snara kalla oss för ett integritetsparti. PP är det enda partiet som verkligen vill lyfta fram den personliga integriteten, rätten till ett eget privatliv.

  PP har 3 frågor:
  - Integritetsfrågorna
  - Patentfrågor
  - Kulturfrågor. Det är bra med delad kultur.Och då handlar det om att reformera upphovsrätten till en bättre balans.

  Och det är faktiskt den ordningen frågorna ligger. PP jobbar inte för att allt skall bli gratis, läs igen partiprogrammet, står ingenstans om att vi vill att något skall vara gratis. Däremot så anser vi att privat fildelning skall vara lagligt så länge det inte finns några ekonomiska intressen bakom det hela. Men att PP vill att allt skall vara gratis är ju bara löjligt att påstå.

  SvaraRadera
 10. ok då! trefråge parti
  det blev ju direkt så oerhört mycket bättre

  "privat fildelning skall vara laglig"

  det är ju det som är frågan, är det ok att dela ut sådant som andra gjort gratis

  SvaraRadera
 11. Att PP är ett få fråge parti är ett av partiets fördelar. Partiet kan satsa fullt ut på att få igenom sina frågor och behöver inte kompromissa bort en del av sina frågor för att få igenom små förändringar av mindre viktiga frågor så som de stora partierna gör idag.

  En röst på PP betyder att det är en röst för ett friare samhälle speciellt ute på internet. Var din röst på M eller S går det vet man aldrig eftersom de hela tiden kompromissar och ändrar sig för att få behålla sin makt. Det sverige behöver är fler smalare partier som kämpar för det de tror på och inte bara försöker få så många väljare som möjligt.

  SvaraRadera
 12. Piratpartiet är inte ett enfrågeparti. Det verkar som det behöver upprepas ofta. Piratpartiet har en ideologi (kallad piratideologin eller "piratismen").
  Denna ideologi är inte allomfattande, men försöker inte heller låtsas som den är det. De andra ideologierna låtsas det, fast de absolut inte är det.
  Samtliga partier har frågor de anser viktigare än andra och lägger sitt fokus på dessa. Det hindrar dem inte från att även ha åsikter i andra frågor, även fast dessa varken täcks av partiprogram eller ideologi, vilket alltså gör att politikernas personliga åsikter då gäller. Alla partier använder dessutom en hel del frågor till att förhandla med andra partier om. Endast i fallet med Piratpartiet vet väljaren på förhand vilka frågor som kommer prioriteras (integritet, demokrati, förändrad immaterialrätt). För andra partier vet väljaren aldrig i förväg vilka frågor som kommer förhandlas bort. Hör exempelvis med de som röstade på Fp för deras integritetspolitik, eller C för deras starka motstånd mot kärnkraft, eller M för deras löfte om att "inte jaga en hel ungdomsgeneration". Finns exempel från alla riksdagspartierna.

  Så, vilket är mest demokratiskt: ett parti som inte i förväg säger vad som kommer prioriteras respektive förhandlas bort, eller ett parti som är mycket tydliga på exakt vad de kommer kämpa för?

  SvaraRadera
 13. Er värld ser ut att vara bra liten, den betår inte av mycket mer än er dator och det som är runt den.

  om PP (gudarna förbjude) får över 50% av rösterna i ett riksdagsval, vet ingen vad som händer, endast en sak är klar, det är fritt fram att ladda upp och ner vad man vill.

  att PP är ett enfråge parti ( eller tre frågor så som nån påpekade) framgår av allt svammel tillsvar som dyker upp här. är det ingn som kan komma med mer konkreta svar?

  SvaraRadera
 14. Min röst kommer att hamna hos PP enbart för att visa mitt missnöje med de nu sittande. De ger ju uppenbarligen blanka fan allt vad integritet är och hur de unga tänker. Därför tänker jag rösta pirat så de kanske får upp ögonen för problemet.

  SvaraRadera
 15. Du borde läsa på om upphovsrätten och demokratins historia innan du uttalar dig så konsekvent som du gör.

  Bl.a är Lawrence Lessig's böcker en bra början:

  Lawrence Lessig - The Future Of Ideas
  http://www.the-future-of-ideas.com/

  Lawrence Lessig - Free Culture
  http://www.free-culture.cc/freecontent/

  LIkaså "Copyright and Copywrongs - The Rise of Intellectual Property an How It Treatens Creativity" av Siva Vaidhynathan
  http://www.nyupress.org/books/Copyrights_and_Copywrongs-products_id-3244.html

  SvaraRadera
 16. Tycker det är ett större hot mot demokratin att stora företag(läs medieföretag) kan komma in och få igenom lagar som folket är emot. Att de sen också kan infiltrera polisen utan konsekvenser gör inte det hela bättre.

  SvaraRadera
 17. "om PP (gudarna förbjude) får över 50% av rösterna i ett riksdagsval, vet ingen vad som händer, endast en sak är klar, det är fritt fram att ladda upp och ner vad man vill."

  Om något av de etablerade partierna får det så vet vi vad som händer. Ibland är ovissheten att föredra. Demokratier är som en gräsmattor, de gror igen till slut och då måste de rivas upp och sättas om.

  SvaraRadera
 18. Gudars skymning det är snart dax att införa någon sorts intelligensnivå för att få rösta

  Leo

  SvaraRadera
 19. det var alltså en hänvisning till alla korkade och okunniga kommentarer

  Leo

  SvaraRadera
 20. va lustigt att ni sitter och pratar förbi varandra...

  Ena sidan säger ditten och andra sidan undrar varför det sades datten.

  Bara för att klargöra lite så är jag i grunden en röd människa och har alltid varit. Men att se på hur handfallna våra politiker är och därigenom aventyra demokratin så kommer jag att vara pirat så länge som det behövs för att det ska återgå till bättre demokrati i sverige.
  Och som sagt PP vill INTE att det ska vara lagligt att dela ut saker kors och tvärs. Endast för privat bruk på samma sätt som det är tillåtet/lagligt att köpa en cdskiva och kopiera till kompisen.
  När ni som träter om demokratin kan förstå den andres avsikter och agenda så kan ni ju återuppta samtalen men fram tills dess tycker jag att ni ska undvika att "tro" saker om varandra.

  SvaraRadera
 21. "Och som sagt PP vill INTE att det ska vara lagligt att dela ut saker kors och tvärs. Endast för privat bruk på samma sätt som det är tillåtet/lagligt att köpa en cdskiva och kopiera till kompisen."

  Vadå - om det är gratis för privat bruk, vem skulle då på något sett kunna tjäna pengar på att distribuera det hela?

  sen har du rätt att kopiera ett lagligt orginal för sk privat bruk, men det är här problemen uppstår, om din kompis koierar sin kopia så faller det utanför lagen, samma sak om du laddar upp din lagliga kopia för massdistrinution, så är det inte heller för sk privat bruk. det är enkelt och vill vi ha kultur i framtiden bör de som utför denna kunna få betalt. För de som här vurmar så för fri kultur verkar inte på något sett förstå att människor av kött och blod lägger ner sin tid på att just framställa denna kultur, och precis som vi andra så behöver de äta, bo osv. men det är kanske viktigare att den är gratis än att den finns

  SvaraRadera
 22. Vem har sagt att vi kulturskapare har rätt att leva på vår hobby, skaffa ett riktigt jobb istället !

  Känn glädjen och stoltheten att du har en publik istället för att bara tänka på pengar helatiden för är det bara för pengarnas skull har du sålt din kreativa skäl.

  Utan demokrati,yttrandefrihet och personlig interitet som just nu håller på att urhålkas med alla nytagna lagar så är vi påväg in i ett ej demokratiskt samhälle där skapandet begränsas av myndigheter och stora bolag.

  Det handlar inte om fildelning längre som många verkar tro frågan är så mycket större..

  SvaraRadera
 23. Så vad du säger är
  Att skriva böcker, göra film, producera musik osv, är inget värt, det skall bara få vara en hobby, som andra skall få se, läsa, höra på gratis, och att författaren som skrivit en undersökande bok under ett år, får helt enkelt skylla sig själv om han svälter ihjäl. Han borde jobbat med något riktigt istället som att arbeta på TPB - bra inställning till arbete och andra människor du har, fin respekt du har för andras slit. Är det enligt ditt sett att se det då ett riktigt arbete att jobba med TPB?

  Om inte domen och diskussionen handlar om fildelning vad handlade den då om?

  SvaraRadera
 24. För de enkla människor som brinner för stor Företags diktaturena (du vet som Nazisterna, Fascisterna eller Kina's kommunisterna gjord) handla det hela om Kultur, folket och Frihet. Ni som gamla dinosaurier ser inte längre än sitt näsa är precis samma typ som tror att frihet är någonting farligt och måst begränsas.
  Folket ska hålla käftan, matar deras okunskap med media drävel, lögn och propaganda och företag ska har mera makt än polis, samhället eller folket. Med FRA, 'trygghets kamera', totalt avsaknaden av individuella privata integritet och IP lagen har den svenska samhället i 2-3 år förlorat mer individuella frihet än i de tidigare 50 år och under ett 'liberala' regeringen som säga sig står för just det, den individuella frihet.
  Visst är det så att detta utveckling borjade under den förra detta Social demokratiska regering med Thomas Bödelström och med Jan Björklands medgivande och nu under den underbara (skratt) Beatrice Ask men när man kombinera detta med EU elites makt övergrepp som utan och emot folkets vilja stöder av demokratisering så är den store bilden verkligan farligare för demokratin än sedan 1930 talet. Vi även har ett föraktad minoritet Muslimerna idag, judarna då) som syndabocken och hat underhållning medan vårt vita överklassen roffar åt sig (ekonomiskt oansvarighet) båda skattebetalners pengar och frihet.
  Staten för inte kommer i din hemmet för att bekämpa terrorism eller brottslighet (det finns demokratisk rättighet med rätt mot detta) men i privat vinsts namn får företaget jagar dina barn för deras surfande i deras hem.
  Allting övervakas och ni hycklare som pratar om demokratin förstår ingenting bara att detta är synd på de stackars, odugliga media jättar som varje dag pumpar ut skit musik, skit underhållning tv och rädsla och okunnighet. Du som vurma för företags total frihet från ansvar till samhället ville utplåna kommunister eller Muslimerna med kärnvapen i frihets namn med bygger ett ännu starkare totalitär plolice stat än de har gjort med precis samma mål som de. Varför tror ni den kineska regering gör detta internet kontrol? För att skapa sysselsättningen?
  Vakna till det handla om livet eller död för folkets rätt till demokrati och tillgänglighet till kultur och informationen ett rätt som demokrati måste har om folkets vilja ska ha nån meningen, för ett okunnig folket förstår ingenting och då komma eliterna med den gamla aristokratisk argument, folket vet inte sitt eget bästa och det är därför vi inte låta de Europeiska folket rösta på någonting så komplicerat som den Lisabon Fördragit trots att det ta makten ur alla länders regeringar och ger detta till ett överbetalt oligarchy utan folkets insyn!

  SvaraRadera
 25. Du menar att stora företag med tusentals människor anställda, av dessa kan man stjäla, för de är ju så stora, och sen den gamla vänster idén om att stora företag är skurkar och onda.

  Av rent propagandasyfte så påpekar PP och andra som du att de onda stora företagen är de som tjänar pengar. Visst tjänar de stora företag pengar, dessa pengar betalar de sina anställda löner med, de köper rättigheter av upphovsmän till t ex filmer och de betalar royaltys för rättigheter till andra företag och till enskilda. Så det är lika stor andel enskilda som tjänar pengar och lever sitt liv genom de pengar de får pga upphovsrätten.

  Att du inte förstår att stora företag inte är bara en stor klump som är elaka och tjänar otroliga summor med pengar är tydligen för mycket begärt.

  Filmbolag, bokförlag etc bekostar sin smala produktion med överskottet från den breda produktionen, detta är en av grundpelarna till att vi skall få ett brett kulturutbud, men det förstår du inte heller.

  Ditt svammel om frihet är verkligen ett lågvattenmärke, det visar hur otroligt lite du förstår av världen.

  SvaraRadera