fredag 24 april 2009

SEB kryper till korset

Lika lite som de kunde hantera sin utlåning under de goda åren på ett förnuftigt och långsiktigt sett. Lika lite verkar SEBs ledning kunnat hantera att de inte styr verkligheten utan att den nu kommit ikapp dem. Tidigare så har ledningen sturskt markerat att inte behöver vi vara med i det statliga garantiprogrammet inte. Nu när verkligheten knackar på dörren, så har ledningen inget annat val än att krypa till korset och be om att få vara med i garantiprogrammet. Ett krav man bör ställa på en företagsledning är att de skall se längre in i framtiden än vad övriga gör och kunna planera därefter, Det verkar ha falerat både när det gäller expansionen i öst och vart banken är på väg nu. Att äventyren i Baltikum varit just ett vågspel var känt redan i höstas så varför har inte mer pengar redan reserverats, för det ligger säker mer underliggande kundförluster i SEBs region Baltikum.

Bankerna står nu inför ett enormt förtroendeproblem, hur skall detta återupprättas, eller går det överhuvudtaget, klart är att några ledningar kommer visst inte att avgå och att de inte verkar ha insett deras eget problem

Man kan med diverse lagar ändra förutsättningarna för bankerna och på så sett öka konkurrensen, ett exempel är låta kontonumren bli personliga precis som mobilnummer är idag, vill du byta bank tar du med dej ditt nummer och går till en ny bank.

DN.se SvD SvD DN DPS

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar