torsdag 23 april 2009

Swedbank rensar ryggsäcken

Det går en skrämmande tråd av konstiga förluster osv från gamla Föreningsbanken och Sparbankerna till Föreningssparbanken och nu slutligen SWEDBANK, det verkar på något otrevligt sett som om banken hela tiden har sysslat med felaktiga och riskfyllda spekulationer, och därav alltid varit den som drabbats hårdast. Det här med att man lär av sina misstag verkar på något sett blivit att man upprepar sina misstag inom just denna bank. Det förvånar att banken fortfarande har förtroende hos så många, men det beror väl på den ganska konstiga attityden att man skall vara tacksam att någon bank vill ha en som kund. Det är faktiskt tvärtom banken skall vara tacksam att den har just dej som kund.

Nu till dagens Swedbank rapport, det ser faktiskt ut som nye VD Michael Wolf har gjort ett smart grepp som tagit alla kostnader han kan nu, i hopp om att det skall räcka och att det bara efter detta kan gå uppåt. Det är en gammal och smart metod att se till att dra på så mycket som möjligt på ett bokslut som han i alla fall inte kan lastas för, och det blir ju så mycket lättare utan en stor ryggsäck. Dessutom underlättar det ju att med ryggen fri kunna tala om framtiden och ha visioner.

Det ser dessutom ut som Wolf kan vara den som räddar Swedbank från sig själv och gör det hela till en fungerande bank för framtiden. Där ser vi vad en person kan göra och att man faktiskt kan vara värd en riktigt saftig lön. Vem trodde att Wolf skulle sitta där han nu sitter nu för trettio år sedan, och dessutom göra det så bra som han gör, det visar att man skall vara försiktig med att döma folk.

SvD DN SDS HD KB SMP YA TA AB DN SDS DN SvD DN SvD

1 kommentar:

  1. Wolf ger verkligen ett bra intryck; han verkar ha genomtänkta scenarier och presenterar dem sympatiskt och övertygande. Den stora reserveringen för kreditförluster kan vara ett smart "ryggsäcks-lättande" men lika gärna en skrämmande och helt verklighetnära prognos (dvs. ingen överdrift), kanske pådriven av den nyktre och klartänkte Raasuke.

    SvaraRadera