torsdag 2 april 2009

IRPED lyckad lag eller inte

Det är viktigt att debattera om lagen är bra eller inte dvs fyller den sin funktion osv. Det är nästan tveklöst så att lagen har sina brister, det har ju i stort sett alla lagar som våra politiker har beslutat om, men de får väl rättas till på vägen. Dock är väl det bra att den eller de som lever av t ex musik, film etc som med utan risk för påföljd har kunnat laddas ned gratis från nätet idag, ges en möjlighet till att beivra den stöld det faktiskt är frågan om. Bara att lagen har införts och den debatt som varit däromkring har nog åtminstone fått en del att se vilka följder det kan få för oss att i framtiden kunna njuta av ett stort utbud av ny musik och film.

Visst är gratis roligast, och visst kan det vara kul att dra etablissemanget vid näsan, men att kalla fildelning frihet är bara larv, det innebär bara i förlängningen att de som arbetar med musik och film i slutändan får den frihet att de blir fria från sitt jobb och fria från sin inkomst och då blir vi andra fria från nya film och musikupplevelser, men så långt orkar alla inte tänka.


SvD SvD2 SvD3 AB AB2 DN DN2 SDS SDS2 SDS3 DAGEN HD HD2 SMP BOT DN3 VG SvD4

4 kommentarer:

 1. Till saken hör ju att det anti-IPRED verktg (Ipredator) som Pirate-bay håller på att ta fram inte är släppt än. När det finns effektiva motmedel så kommer med största sannolikhet fildelandet att öka jämfört med tidigare, har man väl betalat för någonting så vill man ju använda det.

  När Ipredator är uppe och snurrar som kommer effekten av IPRED kunna samanfattas med
  "Till alla fildelare: betala 50:- per månad till TPB, annars stämmer vi dig".

  Undrar om det verkligen var det som var meningen.

  SvaraRadera
 2. "...förlängningen att de som arbetar med musik och film i slutändan får den frihet att de blir fria från sitt jobb och fria från sin inkomst och då blir vi andra fria från nya film och musikupplevelser, men så långt orkar alla inte tänka."

  nja.. stämmer väl inte. jag jobbar med musik och tänker så fortsätta och ser stora möjligheter tjäna större pengar tack vare fildelning. Alla orkar inte tänka så långt att det finns positiva saker för oss som jobbar med musik med all sorts fildelning. Det handlar mycket om pr och få en publik som är intresserad av det jag skapar och vill betala för det. Inte få 10öre för varje gång någon laddar ner en mp3a med mig.

  SvaraRadera
 3. Du tänker tjäna större pengar på att du inte får betalt????????

  klart att fildelning kan vara positivt om den som är upphovsman kan kontrollera vad som lägs ut gratis osv, och visst kan vi hamna i ett läge där musiken på nätet blir gratis och artisterna tjänar sina pengar på konserter osv, vilket vi ser även idag, med ökande biljettpriser som följd

  SvaraRadera
 4. Viktigt att skilja på fildelning och piratkopiering. Fildelning är inte automatiskt olagligt utan är en teknik (el. tekniker).
  Det är tråkigt när "fildelning" jämställs med illegala aktiviteter. Jämför med motorcyklister. Alla MC förare är inte banditer/ha men alla HA är mc förare...

  /datanörden

  SvaraRadera