måndag 23 mars 2009

Behåll ett försvar värt namnet

Visst har värnpliktsförsvaret en stor majoritet av befolkningen bakom sej. Men det är ju inte den som är avhängig av om vi kan försvara oss eller inte, det kan faktiskt vara så att just värnplikten är för dyr för att passa i de existerande försvarsramarna, å andra sidan så riskerar vi att få samma typ av försvar som man har i USA, en stående styrka som delvis består av de som inte får något annat jobb, och ser jobbet som soldat som sista utvägen. Jag är övertygad om att ingen skattebetalare vill betala för sett försvar som ger oss skandaler typ de som hände i Irak i Abu-Ghraib fängelset, lågutbildade soldater som agerar i en strikt hierarkisk organisation utan direkt insyn.

Nej återställ försvaret, effektivisera försvaret, var beredd att betala vad försvarsförsäkringen kostar, samt behåll värnplikten så att förvaret behåller sin förankring hos befolkningen


SvD SvD2 SvD3 KB YA

4 kommentarer:

 1. Värnplikten är förmodligen en av de bästa utbildningarna i livet när det gäller att få lära sig ta ansvar för sig själv och andra samt få en gedigen kunskap i hur man ska bete sig om det en dag mot alla odds skulle spåra ur i vår fredliga tillvaro.Är klart tacksam idag för att jag fick möjligheten att under ett år få denna utbildning även om jag inte sticker under stol med att det var många tunga ögonblick när t ex kylan en kall vinternatt med minus tjugo grader trängde sig på under ett vaktpass långt ute i ödemarken strax utanför ett sovande förband denna natt.Men tro fan att det gav en läxa för livet ... ta hand om dig själv och de dina om det en dag tyvärr brakar loss i ett yttre hot.Något som kanske många Rosengårdsungdommar nere i Malmö skulle haft glädje av idag där de tycks sakna all form av verklighetsförankring.Det hjälper tyvärr inte som våra regeringar idag tycks tro att man kanske ska muta fienden genom att vända om med att vifta med en bunt sedlar eftersom man nu gör allt för att avveckla det lilla försvar vi har för att spara pengar.Rent landsföräderi och inget annat mot ett helt folk.

  Pansar / Skytte

  SvaraRadera
 2. Håller också med om att lumpen faktiskt var danande när man ser det så här i backspegeln. Det kan väl vara en tanke att det är värt en slant att få ett folk som lärt sig sammarbeta och ta hänsyn under knappt ett år, för det var en av de saker man faktiskt lärde sig. Det kan ha inverkan på hur hårt vårt samhälle är och bristen på empati idag

  SvaraRadera
 3. När alla gjorde lumpen hörde det till att tycka att det var skit. Men man skulle liksom vara missnöjd med det mesta och vara "revolutionär". När jag idag möter unga män som inte gjort lumpen så förvånas jag över det otroliga egotrippandet och omogenheten. Nu är jag glad åt att jag fick göra lumpen och lära mig vad riktig solidaritet kan vara och hur att känna igen en bra chef.

  SvaraRadera
 4. Det ligger en hel del i vad det står i ovanstående komemntarer. Visst kan det betraktas som otroligt dyrt sett att "utbilda" befolkninge, men vilket samhälle vill vi ha?

  SvaraRadera