tisdag 10 mars 2009

Skall Kina äntligen stå till svars

Idag blir det demonstrationer organiserade av nätverket stoppakina.se, med talare från flera av riksdagspartierna, Lars Ohly kommer att hålla brandtal mot den Kinesiska diktaturen. Slagorden kommer att hagla utanför Kinesiska ambassaden på Djurgården i Stockholm.
Äntligen skall Kinas över 50 åriga ockupation av lilla fredliga Tibet upp på dagordningen

Eller???

Nej vi lär inte få se något sådant idag, Kina har varit och är fortfarande någon form av Kommunistisk diktatur, och en kommunistisk diktatur kan visst göra vad som helst utan att någon reagerar särskilt skarpt

Kina har sedan oktober 1950 ockuperat Tibet, en form av påtvingat samarbete upprättades mellan Kina och Tibet.
I mars 1959 utbröt ett uppror mot Kina som behandlade Tibetanerna mycket hårt. Kina slog ner upproret mycket hårt och brutalt.

Sedan dess har cirka 6000 kloster förstörts tiotusentals människor dödats eller försvunnit .
En stor medveten inflyttning av Kineser håller på att göra Tibetanerna till en minoritet i sitt eget land.

När skall Kinas sona sina brott?
Gå ut idag och demonstrara utanför Kinas ambassad mot ockopationen

SvD AB HD KB TA DN DN2 DN3 SvD2 SvD3 DN4 Politiken.dk VG DAGEN DN5 SDS SDS2

14 kommentarer:

 1. Det rör sig om en miljon tibetaner vilka blivit dödade av kineserna. Miljöförstörelsen har tagit oanade proportioner. De flesta har ingen aning om vilken terror som pågår i Tibet. Konflikten mellan Palestina och Israel är likt en storm i ett vattenglas i jämförelse. Tibet räddade stora delar av buddhismens oändliga vetskap när muslimerna hade utrotat den från Indien. Människor förstår inte hur viktig Tibets kultur och kunnande är. De har bland annat världens äldsta psykiatrisystem och annan medicinsk kompetens långt utöver den västerländska pillerindustrins. Någon cancer fanns inte i Tibet före kinesernas infantila invasion.

  SvaraRadera
 2. Att som Bongo påstå att "någon cancer fanns inte i Tibet före kinesernas infantila invasion" är bara löjligt och skrattretande. Det som står i bloggposten är allt det som man i Sverige får höra via medierna varje dag och som inte alls stämmer överrens med Tibets historia. Läs istället denna bloggpost: http://tianmi.info/blogge/posts/09/03/10/Die-lama-die/. Där kan alla lära sig ett och annat.

  SvaraRadera
 3. 5180

  vadå? om man läser den bloggpost som du referar till så går det att dra slutsattsen att om man bara erövrar ett land och plågar dess befolkning tillräkligt många gånger så hör det rätteligen till dej. Ok dags att säga till Finnarna att de hör till Sverige och där med basta.

  SvaraRadera
 4. Mr Opinion

  Det är självklart att om man erövrat ett område tillräckligt länge (i Tibets fall flera hundra år, vilket framkommer i min länkning), så blir området en naturlig del av landet. Annars skulle vi inte ha några länder alls i världen. Bara i Sverige så borde enligt din tankegång Skåne brytas ut och samerna skulle "få tillbaka" norrland.

  SvaraRadera
 5. Jamen läs den post du referar till, landet har varit självständigt delar av 1900 talet, Vi har några länder mycekt närmre som du i enlighet med ditt sätt att se saker och ting inte heller borde vara självständiga, Estland osv var bara egna länder ca 20 år på 1900 talet innan Sovjet föll sönder. men nej de skall höra till Ryssland för de var erövrade. Menar du då att Ryssland kan ockupera länderna och hänvisa till en radda med årtal då Estland och de andra hörde till just Ryssland, vad befolkningen tycker respektive land spelar ju ingen roll i 5180:s resonemang

  SvaraRadera
 6. Vad befolkningen tycker i Tibet är inte så solklart som västerländsk media ofta försöker få det till. Många tibetaner, då som nu, välkomnar kineserna och den utveckling dessa för med sig. Allra flesta av dem tibetaner som befriades från det teokratiskt styrda slavsamhället ledd av Dalai Lama välkomnade dem så kallade kinesiska ockupanterna. Jag försvarar absolut inte det som sedan hände i Tibet iom kulturrevolutionen med bla nedbrända kloster. Men det viktiga är att komma ihåg att det inte bara var i Tibet som människor drabbades, utan i hela Kina.

  Att du tar för givet att majoriteten av den tibetanska befolkningen är för självständighet behöver inte vara sant, även om svenska medier vill ge den bilden.

  SvaraRadera
 7. Kan du berätta för mig vilket sorts styre som Dalai Lama skulle införa i Tibet om han fick återvända och bestämma över landet (direkt eller indirekt)?

  SvaraRadera
 8. Varför skulle Dalai Lama vara den som bestämmer?

  SvaraRadera
 9. APSE

  Vad har det med saken att göra?
  Hans status som andlig ledare blir nog inte förrändrad.
  Men det borde vara upp till Tibetanera själva att bestämma hur landet skall styras, något de förnekas nu

  SvaraRadera
 10. Om Tibet skulle bli självständigt så skulle det troligtvis bli teokratiskt styrt.

  SvaraRadera
 11. 5180

  Bra att du vet så vi andra inte behöver undra

  SvaraRadera
 12. 5180
  Inte troligt att Tibet blir självständigt sålänge den kommunistiska diktaturen består i Kina. Att Dalai Lama skulle vara den som styr landet efter en eventuell självständighet är absolut ingen självklarhet.

  Att Tibetanerna vill bli självständiga från Kina betyder inte att de vill ha en ny diktatur baserad på religion.

  SvaraRadera
 13. Enligt tibetanska exilregeringens stadga (http://www.tibet.com/govt/charter.html) så skall landet ledas av hans höghet Dalai Lama. Inget nämns heller om att denne Dalai Lama skall vara framröstad av folket.

  SvaraRadera
 14. 5180
  tack för länken
  jag har inte läst allt på deras sidor, men om man läser hur de ser på framtiden efter ett Kinesiskt tillbakadragande så står det att demokratiska val skall hållas. presidentval och val tillparlament det står om hur landet skall styras, och det skall ske av en vald regering.

  Dalai Lama är en religös ledare som utses genom nån gudomlig uppenbarelse, så det har nog aldrag varit frågan om ett demokratiskt val av honom.

  vår statschef är kungen, men ingen anser ju att han styr vårt land

  SvaraRadera