torsdag 19 mars 2009

Döden ingen ursäkt för byråkratin

Om möjligheten finns för dispens hos CSN och dödsfall ej är skäl som kan ge rätt till dispens så kan man verkligen undra vad som är förutom egen sjukdom värre än just dödsfall, dessutom så kan sorgen efter ett dödsfall i många fall likställas med svår sjukdom.

 När utbildningen är statligt finansierad så måste man dessutom fråga sig om det är kombinerat med ekonomiskt tänk ifall studenten inte kan beviljas dispens, så kan resultatet bli att studenten inte kan slutföra sina studier och staten har slösat bort massa pengar på en ej slutförd utbildning.

 Rent mänskligt kan man fråga sig vad är det för konstigt samhälle vi har när allt är så hårt byråkratiskt styrt att livet inte kan tillåtas innehålla naturliga men tragiska händelser och de konsekvenser som det får för människor – lite Kafka värld över det hela


6 kommentarer:

 1. CSN har rätt. Förlåt, men dödsfall i familjen är ett helt normalt och oundvikligt inslag i livet och hör i allmänhet till sådant man FAKTISKT får lov att tåla. En alltför blödig myndighet kommer dessutom ofelbart att utnyttjas av cyniska fuskare. Det är ingenting att hymla om. Dispensmöjlighet skall finnas och reserveras för särskilt ömmande fall, och för oreflekterat känslosvall skall man inte falla till föga, för då sviker man de många som biter i hop och stretar på i svåra stunder i strället för att överlasta egna problem på det allmänna.

  - Peter Ingestad, Solna

  SvaraRadera
 2. Socialism, varsågoda!

  SvaraRadera
 3. Ondskan har fått ett ansikte - CSN. Dessa själlösa statligt anställda pirayor utan hjärna, hjärta eller sunt förnuft, vars enda drivkraft är ett outtömligt begär att trakassera olyckliga studenter, är bortom all räddning. Att kalla dem hönshjärnor, vore en oförlåtligt oförskämdhet mot alla fågelarter.

  SvaraRadera
 4. Peter Ingestad, jag tvivlar på att du inser att du är psykopatiskt lagd när du säger att "känslosvall" bör läggas åt sidan av en människa som lider av sorg då dess nära går bort.

  Men du har rätt, känslor är sånt som gör oss mänskliga, bort med sånt.

  SvaraRadera
 5. Peter Ingestad
  Du har helt rätt i att om regelverket säger en sak så skall inte byråkraterna lastas för detta (även om man kan fråga sig, vad det är för människor som arbetar med att bara utföra sitt arbete utefter regler som strider mot mänskligt förnuft). Har CSN satt dessa regler efter eget huvud? eller har våra kära politiker varit och klantat sig igen?

  SvaraRadera
 6. "Jag hade inte beräknat att min pappa skulle dö och att jag då skulle få en inkomst under det kommande året i form av min pappas livförsäkring."

  säger väll ganska mycket Studiestödet är just det ett stöd till dem som inte har tillräckligt med pengar att sköta om studierna för egna pengar. Naturligtvis skulle detta rapporterats så fort som pengarna kom så att STÖDET/BIDRAGET kunde räknas om.

  SvaraRadera