tisdag 10 mars 2009

Försäkringskassan har helt havereratNär försäkringskassan sänker pensionen för en kvinna som suttit i koncentrationsläger i Nazityskland med hänvisning till att det skadestånd hon fått skall reducera hennes svenska pension. Tyska staten kallar det pension inte skadestånd, men det skall ju inte spela någon roll vad man kallar skadeståndet, det är ju ett skadestånd, för i vilken sjuk värld kan någon tro att Tyskland betalar ut en pension för tiden i koncentrationsläger.

Vad värre är att kvinnans advokat har drivit detta mot försäkringskassan i tre år utan att vinna gehör, och försäkringskassan har försvarat sig och vunnit???? i såväl länsrätt som kammarrätt, jag undrar var det är för människor som för försäkringskassan kan sitta i rätten och försvara ett sådant beslut.

Om möjligheten till tolkning av försäkringskassans regler är så fri att den ger en skruvad (eller i värsta fall en nazistisk) människa fritt spelrum, är det dags att styra upp försäkringskassans möjligheter att fatta egna beslut. De verkar helt klart inte mogna den möjligheten.

En diktatur behöver sina villiga byråkrater, och tyvärr så finns det tydligen även sådana i Sverige.

Aftonbladet SvD SMP

16 kommentarer:

 1. Ingen av dem hade suttit i koncentrationsläger enligt artikeln. De hade jobbat i ett ghetto under kriget.

  Frågan är, är hon för sjuk för att jobba eller är hon pensionär? Man kan väl inte få båda bidragen? Låter som fusk.

  SvaraRadera
 2. Av vilken anledning tror du att det skulle vara annorlunda i Sverige. Huvuddelen av befolkningen utgörs av får även här.

  Det märkliga är att staten är sten hård med sena betalningar. Du får en stämpel som dömmer ut dig i flera år vid sena betalningar om det så bara är några hundralappar till CSN.

  En vän till mig som fick hjärtstillestånd i höstas har inte fått ersättning ännu. Till försäkringskassans försvar skall väl sägas att det är "bara" två månader sedan han skicka in pappren av förklarliga skäl.

  Totalhaveri är nog rätt ord.

  SvaraRadera
 3. Mucke

  Varför uttalar du dig överhuvudtaget när du inte läst artikeln ordentligt. citatet nedan är direkt ur artikeln.

  "Miriam Landau bodde och arbetade till en början i ett ghetto, hon skickades så småningom till Auschwitz-Birkenau och därifrån till Dachau."

  SvaraRadera
 4. Mucke

  läs om artikeln så ser du var de varit

  Det låter som om det står en tjänst och väntar på dej hos försäkringskassan med tanke på ditt sätt att tänka. Eller du kanske redan arbetar där?

  SvaraRadera
 5. Till korkskallen MUCKE
  Pension är inte bidrag.Och om du har läst ordentligt så satt hon i koncentrationslägret Bergen-Belsen och Dauschau.För övrigt spelar det ingen roll.Honn har fått ett skadestånd.Punkt slut.Försäkringskassan har bara allt för många faschistiskt ointelligenta tjänstemän som ser som sin huvudsakliga uppgift att spara pengar åt staten.Nu drar dom sej inte ens för att stjäla från privatpersoner.

  SvaraRadera
 6. Mucke

  vet du vad Auschwitz-Birkenau och Dachau var för något????

  SvaraRadera
 7. Snälla MUCKE

  Sluta skämma ut dig. Det du frågar om är allmänbildning och några av tyskarnas största förintelseläger under andra världskriget.

  Åk dit och titta. Auschwitz är kvar.

  SvaraRadera
 8. Men hon har ju inte jobbat i Sverig....

  SvaraRadera
 9. Anonym 16:03

  Men vad är det med folk
  nedan är citat ur försäkringskassans egen hemsida, kom ihåg att hon är 84 år

  "Garantipension
  Garantipensionen är ett grundskydd för dig som haft liten eller ingen inkomst under livet. Den är baserad på hur många år du har bott i Sverige. För att få rätt till garantipension måste du ha bott minst tre år i Sverige. För att få full garantipension krävs att du har bott minst 40 år i Sverige från och med det år du fyllde 16 år till och med det år du fyller 64 år"

  SvaraRadera
 10. Anonym 15:38

  håller fullt och fast med dej,
  staten kan göra fel hur länge och mycket som helst, men om du gör fel eller missuppfattar något mot staten då blir det storsläggan direkt.

  Vi betalar in gemensamt till staten för att den skall utföra vissa saker som vi kommit överens om att den skall göra, där ingår bland annat att vi tecknat försäkring om vi blir sjuka, om det var en privat försäkring skulle ett bolag som behandlar sina kunder som försäkringskassan behandlar sina kunder gå under

  SvaraRadera
 11. I vilket fall så reducerar ju myndigheterna alltid bidrag om andra medel finns, så varför skulle undantag göras här??!

  J

  SvaraRadera
 12. J

  Om du har andra inkomster, pensioner etc
  inte om du tilldöms ett skadestånd för skada du lidit, dessutom så kan man fundera över om Sverige har något med att göra om Tyskland väljer att betala ut skadestånd eller inte,

  är det upp till svenska byråkrater att netta ut ett skadestånd hon fått för sveda och värk för brott hon utsatts för i ett annat land, dvs Svenska f-kassan anser inte att hon skall ha ett skadestånd? hur skall man annars se det?

  SvaraRadera
 13. Som jag förstå har kvinnan aldrig arbetat i Sverige och blivit försörjd i 56 år av oss skattebetalare. Så vad är frågan? Kan inte hon vara glad att sluppit undan med livet i behåll och dessutom fick komma till Sverige. Varför då detta gnat om pengar nu ?????

  SvaraRadera
 14. Det var inte ett skadestånd för att hon suttit i koncentrationsläger. Det var en pension för att hon arbetat i ett ghetto. Denna pension har den svenska försäkringskassan räknat bort när dom betalat garantipension till kvinnan.

  SvaraRadera
 15. Anonym 17:26 och 18:31

  Vad är problemet med er egentligen??

  Det är helt ointressant om hon arbetat eller inte. för alla Svenskar har rätt till garantipension om man nått pensionsålder, och om man inte kan arbeta innan pension så får man annan ersättning.

  Pension för arbete i Gettot!!!!
  Har du bara ett stor hål istället för hjärna????

  Tydligt är att en diktatur inte bara behöver sina villiga byråkrater, den behöver en korkad och fördomsfull befolkning också.

  SvaraRadera
 16. Försäkringskassan vill nu göra avdrag på min mammas lilla pension. Hon får skadestånd från Tyskland och är nu 82 år gammal. Kan hon inte få leva sina sista år utan oro för nynazistiska myndigheter?
  Det är inte så många överlevande kvar och alla är till åren komna. Skam åt Sverige och skam åt Försäkringskassan!
  Skadeståndet hon får, är per år, enbart hälften av vad Husmark-Persson får per månad om hon blir sjuk.
  Skadestånd är skadestånd och åren i Auschwitz, Bergen-Belsen och Ravensbrück har inte gått spårlöst förbi.

  SvaraRadera