måndag 16 mars 2009

Pedofilen Fritzl tyvärr en i raden av rädda människor

Pedofilen osv Fritzl säger att han är rädd

Att han är det nu då han står här i sin ynkedom är inte så konstigt, men det är så att han är en person som varit rädd hela tiden, och hans rädsla har han tyglat på ett fruktansvärt sätt

Hela världen består visst av rädda människor, Usama bin Ladin var rädd för USA och låter några lika rädda personer flyga in plan i Worldtrade center. Då blev Busch ännu räddare än han var förut, och startade krig mot Talibanerna i Afghanistan, som också var rädda för allt och alla och tydligen extra rädda för kvinnor!!

Israel och palestinierna är tydligen så rädda för varandra att de inte hellre dödar varandra än försöker lösa problemen genom att mötas

Det finns i historien en annan Österrikare som var mycket rädd även han, och det fick förödande konsekvenser för hela världen, för att inte tala om alla miljontals människor som fick sätta livet till för hans rädsla. Om Fritzl varit född på 1910 talet så hade vi sett honom på de anklagades bänk i Nürnberg rättegångarna.


SvD AB AB2 DN HD SMP VG VG2 VG3 VG4 DB.no DB2 DB3 POLITIKEN POLITIKEN2 Politiken3 SvD2 DN2 VG5 Telegraaf BOT

18 kommentarer:

 1. Helt rätt den som du har skrivit!Räddsla är värsta känsla som en människa kan ha i livet.Extra för de som gör exterema grejer,eller är utsätta.....

  SvaraRadera
 2. Österrike är liksom Belgien och England starkt konservativa länder särskilt när det gäller så intima angelägenheter som ens sexliv.Belgien har ju haft uppmärksammade sexualförbrytare liksom England har haft flera av.
  I länder där synen på sexualitet är mycket konservativ från det offentliga samhället så ger det en ökad risk för sexuella ytterligheter.
  /Mikael i götet

  SvaraRadera
 3. Mikael i götet
  Du kan säkert ha rätt att ju mer konservativa länderna är till sin allmäna hållning och speciellt till hur man ser på sex, kan det vara en större risk att såna här hemska saker händer.
  Men det kan dyka upp överallt, vi har mäniskor som är störda i Sverige precis som i andra länder. I Sverige har vi ju haft några fall av att män hållit sina kvinnor inlåsta, och inte förglömma det fasansfulla som hände den 10 åriga Bobby

  SvaraRadera
 4. Du har slagit huvudet på spiken!
  det är just rädslan som driver folk till att göra hemska saker, men hur skall vi göra för att barn skall växa upp till trygga empatiska människor?
  Alla måste gemensamt ge all världens barn en trygg värld att leva i, det är vår bästa försäkring.

  SvaraRadera
 5. At være bange er ikke forklaringen på alting, men at det var endt i Nürnberg "dengang", kan du nok have ret i

  SvaraRadera
 6. Jeg tror du tar helt feil. Det er ikke redsel som driver psykopater, det er velkjent at de har nedsatt følsomhet for de fleste
  'kjenslor', og blir mindre redd og stresset enn andre. Fritzl er neppe redd i det hele tatt, men spiller nå den rollen han vet
  vil fremstille ham best mulig i retten.

  I det hele tatt tror jeg redsel spiller en liten rolle i de fleste eksempler du nevner. Det er såret stolthet og raseri som driver
  terrorister, og følelsene mellom de israelere og palestinere som skyter og bomber hverandre har nok lite med redsel å gjøre,
  selv om sivile utenforstående sikker er redde.

  Jeg tror du overvurderer redselens makt, og undervurderer raseriets.

  SvaraRadera
 7. drepa svinnet forgot vilje inte se jevlorne ijen n

  SvaraRadera
 8. Tack för alla kommentarer
  Fritzl var otroligt rädd för att bli avslöjad för han visste att det han gjorde var fel, och rädslan drev honom att bygga sin dotters bunker och fängelse
  Han måste låsa in henne för vad skulle hon göra annars – han var alltså rädd
  Usama bin Ladin ville krossa USA - för att han är rädd för dem, han måste slå till först annars tar de honom.
  Hitler var tydligt rädd för andra folkgrupper – han var rädd för att den ariska rasen (som härstammar från Indien osv) skulle blandas ut och bli svag

  Osv osv, men visst finns det andra förklaringar men rädsla är en stor sak

  SvaraRadera
 9. http://img156.imageshack.us/img156/8106/fritzlfordummies.jpg

  han är dum

  SvaraRadera
 10. Vel, du har funnet din lille teori, og klamrer deg til den. Det er alltid fint å finne noe som forklarer verden. Jeg kan bare gjenta det jeg har sagt litt lengre opp, psykopater er ikke redde, det er ikke redsel som driver dem. Stolthet, maktsyke, egoisme og hevngjerrighet, ja. Redsel? Nei, den følelsen er ganske fremmed for dem, derfor kan de heller ikke forstå den hos andre.

  SvaraRadera
 11. Forbrytelsene Fritzl har begått, er uhyrlige. De kan ikke tilgis, men ved å lytte til det denne mannen har å si, kan vi kanskje lære noe? Lære at vold mot barn fører til skadevirkninger som i verste fall kan ende som dette.
  Jeg har jobbet som kriminalreporter i mange år, og det var èn ting som aldri slo feil: De som hadde begått drap, var alle ofre for en barndom full av vold og elendighet.
  Det er en grunn til at noen mister "sperrene" og begår de verste forbrytelsene!

  SvaraRadera
 12. Jeg vet ikke hva man skal kunne lære fra å høre på Fritzl. Det er selvfølgelig mulig at jeg tar feil i dette tilfellet, men om han virkelig er en steinkald psykopat, som man får et ganske sterkt inntrykk av, så vil han ganske enkelt koke opp en historie som han tror vil apellere til domstolen (og evt. publikum.)

  Husk han klarte å holde dette hemmelig i 25 år, selv for sin kone, og hadde ubesværet omgang med andre mennesker, som på sedvanlig vis, har omtalt ham som 'hyggelig' og 'normal'. Ingen nervøsitet eller usikkerhet plaget ham.

  Historien hans vil etter all sannsynlighet være nettopp det, en 'historie', underholdende, dramatisk, tragisk, og vil påkalle medlidenhet, kanskje til og med sympati. Ingen gjør dette bedre enn en ekte psykopat.

  SvaraRadera
 13. Nå. De värsta fritzlarna är inte upptäckta än. Det har alltid funnits fritzlar och de kommer förmodligen alltid att finnas. Men en smula självövervinnelse går det rentav att förstå dem: Han såg och ser det som sin dotters öde att ha levt det liv hon har levt, och han anser att ett öde är lika gott som ett annat. Han tycker inte illa om sin dotter eller hennes barn. Det ena ledde till det andra och utvecklingen var förutsägbar och oundviklig, även för honom. Han såg hela saken och ansåg sig inte kunna agera på annat sätt än han gjort. Han vill inte vara elak och kände sig inte elak. Han förstår alla oss som tycker att han är elak men känner sig inte förstådd av oss. Jag vet inte varför detta är svårt att förstå, jag tycker det är ganska lätt egentligen. Han skulle acceptera en dödsdom utan protest men han skulle inte hålla med om att han förtjänar den. Han förstår att detta inte låter sig diskuteras, så han kommer säkerligen inte att försöka försvara sig, försåvitt han inte blir systematiskt nedbruten i fångenskapen. Då kan han ju, liksom vi alla, fås att säga vad som helst.

  Att säga att han drevs av rädsla är en ideologiserande förenkling. Oavsett när under de senaste 20 åren som han hade blivit ertappad skulle reaktionerna vara lika oförsonliga, därför var det lika bra, i hans värld, att löpa linan ut. Dottern skulle i alla fall inte kunna anpassa sig till ett normalt liv. Jag är rätt säker på att han resonerade så.

  BK

  SvaraRadera
 14. Jo visst är det en förenkling att säga att det endast beror på rädsla, men det är inte heller min poäng, min poäng är att rädsla skapar skräck vilket i sin tur skapar hat osv. Fritzl är en liten ynklig rädd varelse, och visst verkar han vara psykopat och genuint ond, men det förtar inte att han är i grunden en rädd människa. Att enligt psykologer psykopater inte kan känna rädsla, betyder inta att han inte i grunden är rädd.

  Detta är absolut inget försvar för vad han gjort,
  jag anser som de flesta att det finns inget alternativ än livstids fängelse för sådana som honom.

  SvaraRadera
 15. Når jeg leste innlegget om redsel var jeg sikker på at det var ironi. Når jeg kom lenger ned skjønte jeg at jeg tok feil.
  Jeg må si meg enig med Anonym.Jeg tror Fritzl er så utspekulert og manipulerende at han nå spiller på de strenger som skal til for å "slippe unna" En psykopat er verdens beste skuespiller. Hvis han vil gråte foran juryen er det bare å skru på kranen. Kanskje har han hatt en forferdelig oppvekst. Men det kan umulig være redsel som har drevet ham til disse grusomhetene. Da skulle samvittigheten tatt overhånd for mange, menga år siden. Denne mannen må betale for sine handlinger. Han trenger psykologisk hjelp. Men uansett utfall av denne hjelpen, han har ingenting å gjøre i den frie verden. Mannen er grusom.
  Sølvi :-)

  SvaraRadera
 16. Ok
  jag har kanske varit otydlig
  jag menar inte att han våldtagit sin dotter osv på grund av att han varit rädd. Nej jag menar att han är en rädd människa, det har han säker varit hela sitt liv, och bland annat det har gjort att han tillslut tappat alla begrepp om vad som är normalt och rätt, för ingen skall få mej att tro att han var pedofil och psykopat från den dag han föddes ( han kan ju ha något fysksit hjärnskada, men den har inget kommit fram om ännu i alla fall)

  återign, det är absolut inget försvar för vad han gjort. man är alltid ansvarig för sina handlingar och han skall ha dömas därefter.

  SvaraRadera
 17. Ja, Kanskje var det redsel og utrygghet som formet ham til å bli den han er i dag. Kanskje han bygget opp en mur rundt seg selv for å beskytte seg selv. Og kanskje han faktisk måtte være " en annen" for i det hele tatt å kunne fungere i verden. Dette vet vi jo ikke. Psykologien er ikke enkel å forstå seg på. Han var selvfølgelig ikke født grusom. Ingen vet hvorfor Jeppe drikker, heter det. Du får meg til å tenke litt annerledes. Jeg mener fremdeles at han sikkert kunne stoppet dette for leeenge siden. Ved å ta ansvar for sine handlinger. Gå i fengsel, og sone. Men han valgte å fortsette. Hva grunnen er kan vi vel kanskje bare spekulere i. Mannen må jo være syk. Men likevel frisk nok til å føre et normalt liv. Så jeg tenker at det må jo ha ringt noen bjeller av og til. Bjeller som fortalte ham at det jeg gjør her er helt uakseptabelt og utilgivelig.
  Sølvi :-)

  SvaraRadera
 18. Det virker som om jeg ikke helt forstår hva du mener med 'redd'. Du sier at man kan være
  'et redd menneske' uten å føle redsel, og det skjønner jeg ikke helt.

  Det er selvfølgelig mulig at Fritzl ikke er en klassisk psykopat, men kanskje heller ligger
  nærmere narcissismen, som jeg tror noen har nevnt. Men om han er en klassisk (type 1, tror jeg
  noen kaller det) psykopat, så er det trolig noe som er hovedsaklig genetisk eller på annet
  vis medfødt. I en viss grad har alle nyfødte 'psykopatiske' trekk, i og med at spebarn ikke
  har utviklet empati eller andre høyere følelser. Det betyr jo ikke at de egentlig er psykopater,
  men at de som vokser opp til å bli det, aldri lærer eller er i stand til å lære empati etc.
  Så man kan godt tro at Fritzl 'alltid' har vært psykopat, enten medfødt eller gjennom
  miljø i oppveksten.

  Det er viktig å være klar over at Fritzl trolig meget godt vet forskjellen på rett og galt,
  men at han i liten grad bryr seg om den. Han har ikke 'tappat alla begrepp om vad som är
  normalt och rätt', men har i stedet ikke evnen til å bry seg. Ellers ville han ikke
  kunne dømmes.

  Jeg tror du forsøker å forklare psykopaten gjennom almenmenneskelige erfaringer, der følelser,
  deriblant redsel, spiller en stor rolle. Dette er trolig en misforståelse. Psykopaten har
  et dramatisk redusert følelsesspekter, og motiveres ikke av fortvilelse, moral, redsel, virkelig
  raseri, eller andre krefter som driver 'normale' menneskers handlinger.

  Jeg kan anbefale en gratis bok som ligger tilgjengelig på nettet (lovlig),
  "The Mask of Sanity", av Hervey Cleckley. Den er gammel, men regnes fremdeles som den mest
  innflytelsesrike kliniske beskrivelsen av psykopati. Du finner en link til pdf-fila her:
  http://www.cassiopaea.com/cassiopaea/psychopath.htm

  Denne boka er veldig velskrevet og har mange case-studies (10-15 sider hver) som er fullstendig
  fascinerende. Du kan ganske enkelt lese noen av dem for å få et lite innblikk.

  SvaraRadera